Pentru că și noi încercăm să evităm chimicalele pe cât se poate, atât pentru binele nostru cât și al mediului, am alcătuit o listă cu soluții naturale / eco de curățat.
Uneori aceste produse neconvenționale se pot dovedi la fel eficiente ca cele chimice și sunt mai puțin agresive față de materialele pe care sunt aplicate. Însă probabil cel mai mare avantaj constă în faptul că ingredientele eco sunt mult mai ieftine decât produsele chimice; de fapt, de cele mai multe ori le ai deja la îndemână, în cămară sau în frigider.
În continuare, vei afla care sunt cele mai comune soluții naturale și eco de curățat și cum le poți folosi pentru curăța eficient anumite obiecte și suprafețe din casa ta.
Suc de roșii
Sucul de roșii este perfect pentru cuptor. Încinge bine cuptorul apoi pune suc de roșii în locurile murdare. Lasă-l să acționeze 10 minute și curăță cu apă. Poți folosi sucul de roșii și pentru a îndepărta eficient urmele întunecate de pe vasele și tigăile din cupru și alamă. Are capacitatea de a le aduce la culoarea lor originară. Este suficient să freci petele cu un burete și suc sau pastă de roșii. Alternativ, poți folosi și ketchup.
Coajă de portocală
Coaja de portocală este excelentă pentru îndepărtarea urmelor de apă de pe tacâmurile de inox. Freacă cu partea albă a cojii de portocală orice suprafață de inox. Funcționează ca un polish.
Apă oxigenată
Apa oxigenată este soluția perfectă pentru suprafețele pe care le vrei protejate de bacterii și microbi. Pune apă oxigenată într-un pulverizator, adaugă câteva picături de ulei de brad și pulverizează. Șterge cu o cârpă uscată și curată. Microbii vor fi îndepărtați de pe suprafață.
Pâine albă
Pâinea albă curăță picturile în ulei. Folosește miezul de pâine albă ca pe un burete și șterge de praf și impurități suprafața picturii. Este utilă și pentru tablourile în vopsea acrilică, fără sticlă de protecție. Pâinea scoate și petele de grăsime de pe tapet. Tamponează pata cu miez de pâine.
Ceai negru
Ceaiul negru concentrat îndepărtează rugina de pe vase sau obiectele de metal. Pune obiectele ruginite în baia de ceai și lasă-l să acționeze câteva ore.
Alcool
Spirtul medicinal și alcoolul pur îndepărtează petele grase de pe lemn și alte suprafețe. După ce pata este îndepărtată, șterge bine locul cu o soluție de protecție pentru lemn. Glicerina combinată cu alcool și apă în părți egale este cea mai bună soluție anti-aburire pentru geamuri și oglinzi.
Amidonul și făina
Amidonul de porumb sau făina albă sunt puternice absorbante pentru petele de grăsime de pe covoare, pături și țesături. Pune amidon sau faină peste pată, freacă ușor locul și lasă-l să acționeze 30-60 de minute. Curăță pudra albă prin aspirare sau scuturare.
Zeamă de lămâie
Sucul de lămâie este o soluție ideală pentru a curăța și degresa vasele, geamurile și blatul de bucătărie. Este ideal și pentru curățarea tocătoarelor, deoarece îndepărtează bacteriile acumulate. În plus, zeama de lămâie este un dezodorizant perfect pentru frigider. Pune pe o farfurie un burete curat, îmbibat cu suc de lămâie și lasă-l peste noapte în frigider. Efect garantat!
Oțet
Am păstrat pentru final poate cea mai puternică soluție naturală de curățenie pe care o ai la dispoziție. Aproape că nu există nicio suprafață din casă care să nu poată fi curățată cu oțet, de la mobilă la covoare, de la mașina de spălat la vasul de WC. În plus, îndepărtează mucegaiul și te poate ajuta chiar să desfunzi scurgerile chiuvetelor. Folosește-l cu încredere!
Sursă foto: Pixabay