Acasa Grădină Bujorii de grădină. Plantare, îngrijire și câteva curiozități

Bujorii de grădină. Plantare, îngrijire și câteva curiozități

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 755 vizualizari 16 minute timp estimat

Colorați, simpatici, parfumați și iubiți nu doar de oameni, dar și de albine și fluturi, bujorii de grădină sunt plante decorative spectaculoase. Sunt rezistenți și, odată plantați, înfloresc an de an, având nevoie doar de puțină îngrijire.

Există foarte multe specii și varietăți de bujori, de la cei altoiți și răsfățați din grădinile îngrijite, până la bujorii sălbatici, de o frumusețe rară, adevărate bijuterii ale naturii. Sunt bujori de talie mică, mijlocie sau bujori care formează arbuști. Unele soiuri au flori parfumate, altele sunt simple sau cu flori bătute. Culorile bujorilor sunt și ele foarte variate, de la alb imaculat (relativ rari), la roz (cei mai mulți), galben (foarte rari), roșu sau violet.

Există două genuri principale de bujori: Paeonia și Paeoniaceae. Paeonia este genul care include cele mai multe specii de bujori, iar unele dintre cele mai cunoscute sunt Paeonia lactiflora și Paeonia officinalis.

bujori incoltiti

Ce nevoi au bujorii în grădină

Bujorii de gradină au flori luxuriante, înalte și relativ rezistente. Fiind plante perene, ei înfloresc, în funcșie d eclimă și soi de la finele lui aprilie, până la mijlocul lui iulie. Ritmul în care înfloresc depinde de culoare florii. Pimii sunt cei cu flori roții, urmează bujorii roz și la final cei albi.

Dacă sunt plantați corect, în solul potrivit, bujorii de gradină vor crește singuri cu apă de ploaie, căldură și lumină. Au nevoie de foarte puțină atenție. Tot ce le trebuie este soare – cel puțin 4-6 ore pe zi. și un sol în care să nu băltească apa. Ca să ai parte de o înflorire abundentă în anul următor, taie lujerele florale după ce floarea s-a epuizat lasă tufa – în fapt foarte decorativă să acumuleze energie, cel puțin până la finele lui august.

Cum plantezi bujori în grădină.

Ideal, bujorii se plantează la începutul toamnei, din septembrie până la mijlocul lui octombrie. Astfel, plantele au timp să-și formeze rețeaua de rădăcini și să explodeze primăvara următoare.  Bujorii sunt vânduți sub formă de tuberculi fără pământ sau sub formă de divizări ale unei plante tinere de bujor. Plantează-i în toamnă, cu câteva săptămâni înainte de prima înghețare. Dacă trebuie să muți o plantă deja stabilită, acesta este momentul potrivit pentru a o face. Dacă trebuie să plantezi în primăvară, verifică dacă solul este lucrabil și nu există riscul de îngheț. Bujorii plantați în primăvară de obicei întârzie un an în urma celor plantați în toamnă.

Când plantezi bujorii în grădină este recomandat să nu îi înghesui, pentru a nu le opri dezvoltarea. Alege un loc luminos, pentru că aceste flori au nevoie de cel puțin 6-8 ore de soare pe zi.

Următoarea condiție este să afânezi bine pământul în care îi vei planta și să ai grijă să-l sapi între rânduri o dată pe an. Este de preferat să fie la adăpost de vânturi puternice, așa că cel mai bine îi plantezi într-o zonă însorită de lângă un gard protector.  Asigură-te că locul pe care-l alegi permite plantei să aibă rădăcinile nedisturbate. Oferă-i adăpost de vânt, dar nu o planta în apropierea altor arbori sau arbuști, altfel plantele vor concura pentru resurse.

Sapă o groapă care să fie de două ori mai largă decât containerul în care se află și de aceeași adâncime. Așază planta în groapă la aceeași adâncime la care era în container. Nu va înflori decât după un an – doi.  Udă abundent după plantare,

Tuberculii fără pământ ai bujorilor nu ar trebui să fie așezați la mai mult de 15 cm sub nivelul solului. Altfel, aceștia vor  produce frunze, dar nu vor înflori. Sapă o groapă superficială și poziționează planta cu tuberculul fără pământ. Acoperă-l cu pământ, apăsând pentru a elimina orice buzunare de aer. Udă planta.

bujori de grădina

Întreținerea bujorilor

Bujorii cresc bine în locurile luminate din plin și preferă un sol argilos, bine drenat, amestecat cu compost. Soarele este cea mai importantă necesitate a bujorilor și un element esențial pentru întreținerea lor. Bujorii prosperă în plin soare, dar vor tolera și umbra parțială. Soarele plin asigură plantele cu flori bune și menține frunzișul sănătos.

Bujorii se vor descurca cel mai bine într-un sol bine drenat. Dacă solul este prea greu, aceștia vor beneficia de adăugarea unui compost. În primăvară, bujorii nu au nevoie neapărată de apă, dar au nevoie să fie feriți de băltirea apei, pentru că rădăcinile lor sunt foarte sensibile și planta moare în câteva zile dacă este exces de apă.

Udă bujorii la baza plantei la nivelul solului și ferește pe cât posibil frunzișul, pentru a preveni apariția bolilor. Bujorii au nevoie de apă și după ce florile au dispărut, astfel încât frunzele să rămână sănătoase.

Solul trebuie fertilizat toamna, înainte de îngheț, și primăvara, înainte să răsară. Evită să atingi planta cu îngrășământ. Fertilizează doar solul din jurul ei.

Nu rupe florile bujorilor de grădină

Bujorii de gradină nu trebuie rupți după ce înfloresc, pentru că nu vor mai crește și nici nu vor mai înflori. Poți rupe florile abia după primii 2-3 ani în care au înflorit cu succes.

Semințele puse toamna se vor transforma în plante cu flori în mai-iunie anul următor, dar numai dacă nu băltește apa, dacă au soare și daca pământul este bine afânat. Poți stimula producția de flori dacă rupi frunzele. Oricum bujorii de gradină au frunze multe, așa că dacă le rupi, circulația aerului este îmbunătățită, iar apa din sol este mai bine gestionată.

Un detaliu esențial pentru întreținerea bujorilor este ca rădăcinile acestora să nu fie deranjate decât foarte rar și doar dacă este absolută nevoie. La rădăcină nu se umblă niciodată vreme de 4-5 ani de la plantare, iar eventualele lucrări care implică rădăcina trebuie făcute cu riscul ca tufa să nu mai înflorească doi-trei ani.

Daca totuși dorești despărțirea tufei, cele mai mici riscuri sunt toamna, după ce cad toate frunzele și trece prima brumă. Trebuie lucrat într-o zi caldă și trebuie avut mare grijă la mugurii subterani, care sunt foarte sensibili.

bujoi de gradina rosii

Temperatura confortabilă și îngrășăminte

Toți bujorii de grădină sunt rezistenți la frig; multe tipuri pot tolera temperaturi de iarnă scăzute, ceea ce îi face alegeri excelente pentru zonele reci. Bujorii fiind plante perene necesită o perioadă de pauză de aproximativ șase săptămâni în care temperatura rămâne aproape de zero, acesta fiind unul dintre motivele pentru care iernile grele stimulează producția de flori și nu pot fi cultivați decât în zone temperate și reci.

Pentru a fertiliza solul, folosește compost, gunoi de grajd bine descompus în timpul verii. De asemenea, poți folosi un îngrășământ cu niveluri mai ridicate de fosfor și potasiu, dar respectă instrucțiunile producăorului. Alege soluții de îngrășământ care sunt recomandate plantelor perene și bujorilor. Evită îngrășămintele cu un conținut ridicat de azot. Acestea promovează o creștere bună a frunzișului, dar descurajează înflorirea puternică.

Tăierea bujorilor

După ce bujorii au înflorit lar florile s-au epuizat, au nevoie de puțină atenție. Smulgerea florilor ofilite, sau îndepărtarea acestora, ajută planta să economisească energie pentru florile de anul viitor și previne bolile fungice. Îndepărtați florile ofilite, dar nu tăiați frunzișul (planta va avea nevoie de acele frunze pentru a ajuta la producerea de flori pentru anul următor).

Frunzișul poate fi tăiat complet toamnă. În primăvară, vor apărea noi creșteri din rădăcini.

boala bujori

Bolile bujorilor

Dacă tulpina prezintă mucegai albicios, iar lăstarii tineri sunt uscați, este semn că planta a fost/este atacată de botrytis – mucegaiul cenușiu.

Remediu: înlătură toate părțile afectate, pentru a împiedica extinderea bolii și folosește substanțe împotriva mucegaiului. Boala poate trece de la sine dacă oprești udările câteva zile și dacă îndepărtezi jumătate din frunze (cele bolnave primele, apoi cele sănătoase din apropiere). Dacă primește și suficient soare, boala a trebui să dispară în câteva zile.

Dacă apar bășici neregulate, ca niște pete roșiatice, pe frunze sau pe lăstarii tineri, planta nu primește îngrășământ suficient sau solul este foarte sărac în nutrienți. La sfârșitul sezonului de înflorire, înlătură părțile afectate și încearcă administrarea îngrășământului în mod regulat.

Dacă apar pete alungite de culoare gri-roșiatică pe frunze și pe tulpină, uneori chiar și pe boboci și petale, bujorul este atacat de ciuperci și mucegaiuri.

Remediu: taie părțile afectate; iar dacă situația este gravă, este recomandat să tai planta până la suprafața solului. Bujorul se va recupera perfect anul următor.

De ce nu înfloresc bujorii

Tufele tinere vor înflori slab în primii 2-3 ani. Bujorii de grădină care încetează să înflorească, dar are frunziș bogat poate duce lipsă de soare sau are o insolație insuficientă. Bujorii preferă soarele din prima parte a zilei,

Un alt motiv poate să fie solul sărac. Primenirea solului și fertilizarea va stimula producția de flori.

O tufă slabă, cu frunze puține care are soare și un sol bun, probabil nu a reușit să acumuleze suficientă energie în anul precedet. Lasă frunzișul până la prima brumă.

Cum se înmulțesc bujorii de grădină

Cel mai simplu mod pentru grădinarii amatori de acasă să propage soiurile de bujori de grădină este prin divizare, dar este de asemenea posibil să-i creșteți din semințe.

În toamnă, după ce frunzișul bujorilor erbacei s-a ofilit, săpați întreaga plantă cu o lopată. Îndepărtați cât mai mult din solul de pe rădăcini. Cu un cuțit ascuțit, tăiați bucăți din coroană, asigurându-te că fiecare secțiune are rădăcini și cel puțin trei muguri. Replantați secțiunile imediat într-un pat de grădină pregătit și udați-le bine.

Deși sunt foarte rezistenți, rădăcina bujorilor este sensibilă. Această procedură de înmulție poate afecta înflorirea și chiar poate ucide planta.

Majoritatea bujorilor produc semințe care pot fi recoltate și semănate, dar bujorii crescuți din semințe adesea nu seamănă cu planta părinte. Pregătiți un pat de grădină care va fi casa pentru tinerii bujori pentru primii trei ani. Semințele proaspete recoltate imediat după înflorirea plantei oferă cele mai bune plante în cel mai scurt timp. Semințele uscate achiziționate ar trebui semănate în vara.

Pune semințele la circa 10 cm adâncime la distanță de 10 cm unele de altele. Nu acoperiți semințele cu sol. Udați patul și aplicați un strat de rumeguș sau mulci din lemn. Acoperiți întregul pat cu un strat de plastic transparent, și lăsați-l în loc până în primăvara timpurie următoare când răsadurile încep să crească.

Bujorii de gradina

Curiozități și lucruri puțin știute despre bujorii de grădină

  • Se spune că trebuie să ai bujori în buchetul de mireasă. Sunt semn de bun augur și aducători de prosperitate și bine în căsnicie.
  • Bujorii sunt simbolul celui de al 12 an de căsnicie, sunt floarea națională a Chinei și una dintre cele mai iubite flori din America.
  • Există soiuri de bujori care cresc pe toate continentele și există specii de bujori alpini cu nuanțe foarte intense de roșu.
  • Bujorii sunt printre florile cele mai mari. Unele soiuri pot face flori cu diametrul de 15 centimetri.
  • Bujorii sunt plantele perene printre cele mai longevive. Existe dovezi că unele tufe au înflorit an de an zeci și zeci de ani. Există exemplare care au fost plantate cu mai bine de 90 de ani în urmă și arată perfect și azi.
  • Bujorii există în toate culorile pe care le pot avea florile, mai puțin albastru.
  • Furnicile, fluturii și albinele iubesc bujorii pentru că polenul lor este foarte dulce.
  • Bujorii sunt originari din Asia. Se spune că, atunci când i-a văzut prima dată, Marco Polo a spus despre bujori că sunt „flori mari cât o varză”.
  • În China, bujorii sunt folosiți în medicina tradițională. Se pare că ajută în cazul durerilor de cap și sunt benefici pentru bolnavii de astm.

👉 Merită să afli multe alte lucrui puțin știute despre bujori 

Soiuri de bujori de grădină

Soiul „Blaze” este cel mai popular, oferă flori solitare, de culoare roșu-aprins, cu o diametru de 15-20 centimetri. Crește până la 60-70 centimetri înălțime. A fost lansat în 1973.

Bujorul „Bowl of Beauty” înflorește în mijlocul sezonului. Are flori roz foarte mari cu diametru de 25 de centimetri. Centrul este aglomerat cu petale înguste crem-albicioase. A fost introdus în 1949.

Bujorul „Festiva Maxima” este un soi tradițional din anii 1850 foarte popular. Produce flori albe cu mici pete de cremson și crește până la 91 de centimetri înălțime.

Sperăm că acum ai toate informațiile de care ai nevoie pentru a planta și îngriji bujorii de grădină, aceste flori minunate în grădina ta.

👉 Totul despre trandafiri; lecție de grădinărit

Sursă foto: 123RF

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro