Acasa Grădină Bulbi de primăvară – viața lor începe în octombrie

Bulbi de primăvară – viața lor începe în octombrie

Autor: Sabina Ușurelu
0 comentariu 129 vizualizari 4 minute timp estimat

Bulbi de primăvară. De la sfârşitul lui ianuarie până în mai te încântă cu culorile şi parfumul lor. Un val de brânduşe, zambile, narcise, lalele îţi fac cu ochiul şi ai vrea să le iei pe toate acasă. E uşor să le pui în glastră, dar dacă vrei să le ai şi în grădină, ştii cu adevărat cum să le îngrijeşti?

Bulbi de primăvară: cum îi alegi atunci când îi cumperi

Primul lucru important pe care trebuie să îl ai în vedere atunci când vrei să cultivi bulbi cu flori de primăvară este să îi alegi atent atunci când îi cumperi. Acest lucru va avea efect asupra sănătății şi frumuseţii ulterioare a plantei.

Cel mai bine ar fi să cumperi bulbi goi, neambalaţi, pentru că aşa îi poţi analiza mai bine. Aceştia trebuie să fie cât se poate de rotunzi, iar culoarea să fie uniformă, fără pete albicioase sau mai închise la culoare. Dacă aceştia prezintă pete ciudate, renunţă să îi cumperi, pentru că pot fi mucegăiţi sau infestaţi. De asemenea, pentru a te asigura că sunt sănătoşi, trebuie să le analizezi şi greutatea. În mod normal, bulbii ar trebui să fie mai grei decât ar părea la dimensiunea lor. Dacă ţi se par prea uşori, s-ar putea ca aceştia sa fie putrezi în interior. În plus, dacă ai de unde alege, este mai bine să cumperi bulbii cât mai mari, pentru că plantele vor fi mai sănătoase şi mai frumoase.

Bulbi de primăvară: cum îi depozitezi

În cazul în care cumperi bulbi de primăvară mai devreme decât trebuie plantaţi (perioada ideală de plantare este luna octombrie sau chiar noiembrie, atâta vreme cât pământul nu a îngheţat), ar fi ideal să îi îngropi în pământ până prin luna august sau septembrie. Atunci îi poţi scoate şi depozita în lădiţe la un loc cu temperatură normală şi umiditate scăzută, unde nu pot ajunge rozătoarele. Nu au nevoie să fie udaţi.

Unii bulbi de primăvară (cei mai sensibili la ger sau cei care înfloresc târziu în mai, de exemplu freziile) fac o excepţie de la regulă şi se plantează primăvara, pentru că frigul de peste iarnă îi pot distruge. Aceştia trebuie păstraţi într-o lădiţă, îngropaţi în nisip. Lădiţa trebuie ţinută într-o cameră răcoroasă şi întunecată (cel mai bine în beci). Udarea se face rar şi nu trebuie să fie abundentă, pentru a evita putrezirea lor. Pot fi lăsaţi şi în grădină peste iarnă, dar trebuie acoperiţi cu un strat gros de frunze.

Important de reţinut!! Bulbii plantelor care înfloresc primăvara trebuie să fie plantaţi toamna pe vreme destul de răcoroasă, ca să nu înmugurească prea devreme.

Bulbi de primăvară: cum îi plantezi

Plantarea bulbilor de primăvară se face toamna, când temperatura solului este între 5-7°C, pentru a permite dezvoltarea rădăcinilor, dar pentru a împiedica în același timp înmugurirea prematură. Un aspect foarte important este adâncimea la care se plantează bulbii. De cele mai multe ori aceasta trebuie sa fie de două, trei ori mai mare decât înălțimea bulbului. În solurile nisipoase, bulbii se vor planta mai adânc decât în cele argiloase.

Pământul se amestecă cu nisip, iar apoi se presează bulbii pe patul pregătit. Se acoperă bine cu pământ, să nu rămână aer pe lângă bulb. Spaţiul lăsat între bulbi trebuie să fie suficient pentru ca planta să se dezvolte normal, dar trebuie ţinut cont şi de aranjamentul pe care vrei să îl creezi. Udatul se face imediat după plantare, dar nu în exces, deoarece bulbii pot mucegăi. Apoi nu se mai udă decât la sfârşitul iernii, când încep să înmugurească.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro