Folosește perioada de dinaintea sărbătorilor pentru a face și altceva decât pregătiri; de exemplu, ai putea începe un program de antrenament pentru… somn liniștit, astfel încât să-ți începi anul odihnit(ă).
După o perioadă stresantă și activă ca aceasta în care ne aflăm, oboseala organismului se resimte și ai nevoie de odihnă în confortul plăcut al casei tale. Dacă te lauzi că adormi cu televizorul deschis nu este un lucru tocmai bun. Acest obicei contravine total ideii de somn liniștit. Faptul că spui mereu cât de bine reușești să adormi și cu televizorul deschis va explica de ce ești mereu obosit(ă) sau de ce ai o stare de somnolență în cursul zilei următoare.
Nu dormi cu telefonul lângă tine
Cercetătorii spun că poți dormi rău dacă ții smartphone-ul aproape de pat în timpul nopții. Potrivit lor, telefonul mobil reduce calitatea somnului unui om dacă este ținut aproape de el în timp ce doarme. Pentru a avea un somn liniștit, de calitate, este bine să nu ai în dormitor nici televizor, nici laptop, tabletă sau calculator, și nici smartphone. Dacă ai astfel de produse în camera în care dormi să nu te miri că somnul tău va fi destul de rău sau insuficient. În prezent sunt persoane dependente de smartphone, care dorm cu telefonul mobil lângă pat sau chiar îl țin sub pernă. Unii au tendința de a-și verifica telefonul și noaptea, se trezesc din somn la semnalul sonor al acestuia când primesc un simplu mesaj sau e-mail.
Alege o lenjerie de pat de calitate
Lenjeria de pat este importantă pentru a avea un somn odihnitor. Ea trebuie să fie realizată din materiale din fibre naturale pentru a oferi corpului o senzație de bine, favorabilă unui somn liniștit. Materialele din fibre de bumbac pot absorbi transpirația și nu vor provoca niciodată reacții alergice. La fel de importantă este și salteaua de pat deoarece, dacă aceasta este de bună calitate te poți simți cu adevărat confortabil în patul tău, în timp ce dormi. Pentru sezonul rece poți alege un articol ușor și călduros pentru dormitor, o pilotă puf gâscă care te va face să uiți pur și simplu de frigul și vremea urâtă de afară. O astfel de pilotă este naturală, confortabilă, ține de cald iarna. Nu este tratată chimic, nu supraîncălzește și nu provoacă transpirație pielii.
Bea un ceai aromat și calmant înainte de culcare
Aceasta este o soluție foarte bună pentru relaxare și un somn liniștit. Ceaiul nu se prepară oricum, trebuie să ții cont de anumite aspecte pentru ca planta medicinală pe care o folosești să ofere acestei băuturi întreaga sa aromă și proprietățile pe care le are. Cel dintâi trebuie să pui apa la fiert, aproximativ 250 ml pentru o cană de ceai. Apoi când apa fierbe vei adăuga o linguriță de plantă uscată și o vei lăsa la infuzat pentru ca ea să lase în apă parfumul și elementele active pe care le conține. Timpul de infuzare este de 4-5 minute pentru ca acest preparat cald să aibă aroma dorită și să se evite gustul prea intens, astringent sau amar.
Înainte de a adăuga planta este indicat să ridici ceainicul de pe foc și să-l pui deoparte pentru ca apa să se liniștească, să nu fiarbă în clocote. Specialiștii spun că temperatura potrivită a apei pentru realizarea unui ceai sau a unei infuzii din plante este de 90 de grade Celsius. Un alt aspect de care poți ține cont la prepararea ceaiului este să amesteci foarte bine planta în apa fierbinte în care a stat după ce s-a sfârșit timpul de infuzare, și abia apoi să strecori conținutul lichid în cană. Cele mai bune plante medicinale care liniștesc înainte de culcare sunt: roinița, mușețelul, iarba mâței, floarea pasiunii, teiul, talpa gâștei, gura lupului și sunătoarea. Pentru un gust dulce și plăcut folosește în loc de zahăr o linguriță cu miere de albine.
Renunță să bei cafea după-amiaza
Cafeaua conține cofeină care va afecta calitatea somnului. Doar o cantitate redusă de 0,5 g de cofeină poate cauza insomnie, stări de nervi și agitație. Dacă bei o ceașcă de cafea poți fi sigur că aceasta are aproximativ 50-150 mg de cofeină. Poți face un calcul în funcție de câte cești de cafea bei pe zi și vei afla câtă cofeină ajungi să oferi organismului tău. Dacă renunți la obiceiul de a bea cafea după-amiaza poți dormi mai bine noaptea. O intoxicație cu acest drog – cofeina – va produce stări de amețeală, tremurături, greață, zgomote în urechi, nervozitate, excitabilitate, agitație și insomnie.
Înainte de somn, relaxează-te
Zilnic trebuie să te detașezi de modul stresant și agitat de viață, să găsești metode simple pentru a te deconecta psihic și de a te liniști – de exemplu prin meditație. Activitatea zilnică îți poate aduce bunăstare materială însă nu-ți va aduce și sănătate, mai ales dacă exagerezi cu munca. Dacă asculți muzică sau te reculegi prin meditație poți scăpa de tulburările de somn. Pentru a-ți menține sănătatea organismului ai nevoie de multă odihnă, de un somn liniștit, pentru a dobândi energia necesară realizării activității zilnice cu putere și curaj.Somnul este important și pentru psihicul tău, pentru a putea face față stresului și a avea încredere în forțele proprii. Cu puțină voință vei ajunge să combați factorii care pot provoca tulburări de somn sau insomnie, și vei dormi liniștit. Contează foarte mult modul tău de a gândi, puterea ta de a te detașa de activitățile și evenimentele din timpul zilei înainte de a adormi, capacitatea ta de a renunța la gândurile negative și de a merge senin la culcare.
FOTO: 123rf