Acasa Idei practice Greșeli comune pe care le facem cu sursele de lumină artificială din casă

Greșeli comune pe care le facem cu sursele de lumină artificială din casă

Autor: Toma Andrei
0 comentariu 457 vizualizari 9 minute timp estimat

În casă sursele de lumină artificială sunt un detaliu esențial. Folosită corect, lumina artificială contribuie în mod substanțial la starea psihică și la confort. Din cele mai diferite motive, cei mai mulți, nu folosim corect sursele de lumină artificială. Fie pentru că plecăm de la ideea că trebuie să facem economie la energie electrică (ceea ce este foarte bine și pentru bugetul familiei, și pentru mama-natură), fie pentru că, pur și simplu, neglijăm acest aspect. Utilizarea corecă și eficința merg mână în mână!

Cele de mai jos sunt cele mai comune greșeli pe care le facem când folosim surse de lumină artificială din casă. Toate se pot corecta foarte ușor, fie cu investiții minime, fie fără nici o cheltuială, dar toate cu mari beneficii atât pentru consumul efectiv de curent al casei, cât și pentru confortul general.

lumină-artificială

1. Folosim o singură sursă de lumină artificială în cameră. 

Secretul absolut pentru a crea o atmosferă plăcută în orice cameră este stratificarea surselor de lumină, la diferite înălțimi. Este o greșeală comună utilizarea unei singure surse, de regulă, cea din tavan. Atmosfera generală din cameră va fi substanțial îmbunătățită, atât în ceea ce privește iluminarea pentru diferite activități, cât și pentru a da o senzație de caldură, confort, intimitate și liniște. O cameră bine luminată înseamnă existența de surse de lumină artificială pe cel puțin trei nivele: pe podea, la nivel mediu și în tavan sau, și mai bine, pe pereți sub formă de aplice.

Lampa de podea îmbracă toată camera, iar iluminarea de jos în sus, face volumele să pară mai mari. La nivel mediu însemnă: lămpi și lampadare, care să producă insule de lumină pentru zona de socializare, citit sau lucru dintr-o cameră. Lumina din tavan trebuie folosită doar atunci când este cu adevărat nevoie de ea. Pentru a crea ambinață, aplicele sunt o variantă mai elegantă și mai plăcută. Au și avantajul că pot fi aprinse independent unele de altele.

În ceea ce privește consumul de energie, aceste variante pot fi mai eficiente decât toate becurile aprinse în plafonieră. Direcționarea luminii către o anume zonă permite folosirea unor becuri cu putere mai mică, dar cu efect mai bun.

2. Becuri foarte puternice, prea strălucitoare.

Nu există nimic mai rău decât luminile foarte puternice, albe și reci, care te fac să te simți ca într-un spațiu public, și produc un dezagreabil disconfort. Becurile cu lumină caldă, moi și potențiometrele, care să varieze intensitatea luminoasă sunt alternativa care induce starea plăcută de ”acasă” și sunt o investiție minimală. Lumina din camere trebuie să te alinte, să te măgulească, sa te mângâie, nu să te zgârâie! În baie, în bucătărie pot fi folosite becuri cu putere mai mare, dar neapărat dulce, caldă sau, și mai bine, spoturi. Acestea din urmă fac minuni și transformă într-un loc elegant și plăcut orice încăpere, inclusiv baia, holul și bucătăria.

lumină-artificială

3. Nu iei în calcul puterea becurilor.

Starea de spirit depinde de lumină. Este complet neplăcut să stai într-o cameră în care în plafonieră ard trei becuri de 100 de wați. Înlocuiește-le cu trei becuri de 60 de wați, cu lumină caldă, pentru că este absolut suficient! Becurile veiozelor și lampaderelor, din camera de zi, nu trebuie să treacă de 60 de wați, iar pentru lampa de podea 40 de wați este maximum. În dormitor maxim 40 de wați pentru veioze este suficient!

Să calcuăm! Am schimbat 300 de wați cu o lampă de podea (40w), două lampadere, sau o veioză și un lampadar (2×60) și o aplică (40w), pentru ca avem, să zicem, patru aplice, cu un bec fiecare. În total 200 de wați și o atmosferă de poveste în camera de zi!

Trebuie ținut minte că cea mai bună iluminare este cea de la nivelul ochilor (asta înseamnă 160-190 înălțime), ceea ce este nivelul optim pentru a monta aplice sau a ține capul unui lampadar. Lumina care vine de sus produce umbre, indiferent cât ar fi de puternică și induce disconfort. Și încă ceva: lumina difuză care pleacă de la un bec cu lumină caldă, printr-un abajul alb sau crem este cea mai plăcută.

Evită abajuruile colorate în verde, albastru și negru. Alege-le pe cele albe, gri, galbene și portocalii, iar pentru zonele foarte intime (dormitor), chiar roșii. Evită abajururile care produc umbre ca de șvaițet, pe cele cu găuri (sunt obositoare), sau pe cele rotative (nu ești la dicotecă).

4. Nu adaptezi puterea becurilor

A face economie cu puterea becului din baie este una din cele mai mari greșeli cu lumina din casă, de exemplu. Bucătăria are nevoie de surse puternice de la 100 de wați. Poți adăuga o sursă pentru locul de luat masa de 75 de wați, și spoturi LED de 15-20 de wați în zona de lucru.

În baie totul este de la 100 de wați în sus, iar în camera de zi trebuie să ai alternative de la 50 la 120 de wați. În dormitor lucrurile trebuie să varieze de la 50 la 100 de wați, iar pe holuri te poți limita la 75 de wați. Folosește pentru locurile unde vrei o lumină caldă abajururi albe galbene care îndulcesc lumina fără să-i diminueze intensitatea.

5. Pune surse de lumină artificială, în locuri neconveționale.

Locurile neconvenționale sunt cele în care de regulă nu găsim surse de lumină. Benzile cu leduri, becurile alimentate de acumulatori, oferă oportunități inedite și extrem de plăcute.

  • Lumină în sifonier – o bandă de led poate transforma un banal dulap într-un loc special. În plus, te vor ajuta să deosebești corect o pereche de pantofi de alta. Lumina din dulap trebuie să fie clară, albă, intensă, ca cea dintr-o zi de vară. Asta te va și binedispune!
  • Folosște surse de lumină mici pentru bibliotecă. Unele pot fi prinse cu clamă, și rotite după voia inimii. Vor face camera teatrală, spctaculoasă, dramatică și foarte plăcută.
  • Pune un lampadar în hol. Este inedit, special și foarte elegant.
  • Luminează treptele scărilor interioare cu lampi mici, așezate la intervale de 2-3 trepte. Poți folosi becuri decorative cu lumină caldă. Eventual adaugă un senzor de mișcare. Este o investiție aboslut decentă!
  • Luminează balconul, terasa sau grădina cu becuri solare. Folosește becuri led cu abajur galben de sticlă și lasă-le aprinse seara, astfel încât să vezi, din casă, exteriorul. Este foarte plăcut, intim și mărești spațiul.

6, Nu poziționezi corect întrerupătoarele

Aceasta nu este un detaliu legat de lumina din casă dar este foarte important. Întrerupătoarele trebuie plasate astfel încât să fie ușor și comod accesibile tuturor celor din casă. Este ideal ca acestea să aibă becuri de semnalizare și să fie sigure.

Ideal aceste sunt plasate la 1,5 metri de podea, dar cutuma este ca acestea să fie puse la 1, 70 metri, ceea ce le face incofortabile pentru copii și pentru cei mici de statură, dar și inestice.

Este dovedit faptul că o lumină aspră, neprietenoasă ne va tensiona, ne va agita, ne va face să vorbim mai tare și va crește nivelul de stres. O lumină dulce, prietenoasă și caldă are efecte exect contrare.

👉 Cum amenajezi camera copilului cu buget redus și care este rolul luminii

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro