Sistemele Smart Home sunt tot mai populare în ultimii ani. Mulți oameni visează să aibă o locuință în care diverse activități să fie automatizate sau să poată fi controlate prin intermediul dispozitivelor mobile. E frumos să te gândești că jaluzelele pot fi trase automat în funcție de ora la care răsare sau apune soarele. La fel de bine este să te gândești și că în locuință poate fi prestabilită automat temperatura din casa, iar alte activități pot fi și ele automatizate.
Trăim vremuri în care, prin intermediul unei conexiuni la Internet, se pot face foarte multe lucruri. Iar sistemele smart home depind în bună măsură și ele de o conexiune la Internet, multe funcționând prin intermediul Cloud-ului. Vedem așadar cum Internetul face parte din viețile noastre tot mai mult.
În ultimii trei ani, din ce în ce mai mulți oameni au început să lucreze remote, iar propriile afaceri online s-au dezvoltat și mai mult. Popularitatea cinematografelor a scăzut și ea, din moment ce pe Netflix sunt disponibile în prezent peste 5.000 de filme și seriale. Iar în online oamenii au la dispoziție și sute de jocuri video multiplayer precum FIFA, CS:GO ori Fortnite, dar și mii de sloturi și mese de ruletă, blackjack, baccarat și alte variante în cazino NetBet primul operator licențiat de ONJN după schimbarea legislației.
Așadar, prin intermediul Internetului se pot face multe activități, iar sistemele smart home depind în bună măsură de o astfel de conexiune, dar și de furnizorii lor. Există așadar atât părți bune, dar și unele mai puțin bune când vine vorba de locuințele inteligentele. Nu este totul lapte și miere, dar vom începe cu părțile bune. Automatizările permise, controlul de la distanță, notificările primite și posibilitatea de a da comenzi vocale pot duce cu siguranță la îmbunătățirea calității vieții.
Cele mai populare sisteme inteligente
Becurile inteligente sunt un exemplu ușor de instalat, care nu necesită mari bătăi de cap. Prin intermediul lor, iluminatul din casă poate fi controlat prin programe, comenzi vocale ori chiar factori externi, cum ar fi senzorii de mișcare ori de vreme. În cazul în care alegi un astfel de bec inteligent pentru baie, e recomandat să alegi unul care să aibă și senzor de prezență, nu doar de mișcare. Pentru că altfel riști ca el să se stingă în momentul în care ești în baie și nu te mai miști.
Termostatele inteligente reprezintă și ele soluții interesante, care pot reduce facturile lunare. Ele sunt așadar printre cele mai populare sisteme pe care oamenii le aleg, alături de becurile și prizele inteligente. Unii oameni își îndreaptă atenția și către senzorii de apă, care arată ce cantitate folosesc și oferă și sfaturi pentru reducerea ei.
Iar astfel de sisteme au un rol important și în privința sistemului de securitate. Cu ajutorul dispozitivelor de acest gen pot fi instalate mai ușor camere inteligente de supraveghere, ce pot fi monitorizate inclusiv de pe telefonul mobil. Ele au și senzori de mișcare și poți primi notificare în momentul în care sunt activați și nu ești acasă.
Există și părți negative?
Ca orice sistem aflat la început de drum, nu totul este perfect. O problemă este că foarte multe comenzi date sistemelor inteligente trec printr-un Cloud. Iar în cazul în care există probleme cu Internetul, întreg sistemul poate fi afectat. Cazurile în care dispozitivele comunică direct cu tine sunt destul de rare.
De asemenea, în funcție de dispozitivele alese, poate fi dificil în anumite situații ca ele să fie conectate între ele. Producătorii își doresc ca utilizatorii să cumpere produsele lor, iar utilizatorii pot fi nevoiți să facă diverse artificii pentru a face întreg universul să funcționeze când cumpără echipamente de la diverși producători. Există însă semne că toate dispozitivele vor avea același limbaj universal pentru dispozitive.
Foto: Pexels