Poți cultiva plante aromatice chiar la tine în bucătărie, pentru ca apoi să le folosești când gătești. Gustul verdețurilor proaspete este inegalabil iar ghivecele înverzite sunt un decor perfect pentru bucătărie. Iată care sunt cele mai bune opțiuni…
Cultivarea plantelor aromatice este foarte ușoară, chiar și pentru începători. Ca să poți face această mică „grădină”, investiția este minimă. În plus, acestea cresc practic singure, cu foarte puțină grijă din partea ta.
Ce îți trebuie pentru a cultiva plante aromatice
Pentru a crește plante aromatice, vei avea nevoie de pământ de flori, pământ de grădină, o găletușă de nisip curat și vase. Cel mai bine este să folosești vase individuale pentru fiecare tip de plantă, ca să le poți muta în locul în care planta se simte cel mai bine. Îți mai trebuie și semințe și îngrășământ, dar în cantități foarte mici. Iată cele mai comune plante aromatice:
Cum cultivi mărarul
Mărarul (Anethum graveolens) are nevoie de pământ afânat, prin care apa să poată fi drenată ușor. La fundul vasului este nevoie de un strat de pietriș. Suportă orice fel de pământ. Are nevoie de apă, căldură și lumină.
Semințele se plantează la doi centimetri în sol, în grupuri de câteva semințe. Germinează și răsar în două săptămâni. Răsucește periodic ghiveciul, pentru a impedica planta să se încline după lumină.
Are nevoie de îngrășământ la fiecare două luni. Rupe vârfurile plantei, pentru a stimula apariția de lăstari noi și pentru a îndesi tufa.
Cum cultivi menta
Menta (Mentha selections) poate fi recoltată când înflorește, pentru că aroma și proprietățile sunt la intensitate maximă în acel moment. Menta este o plantă perenă, foarte rezistentă, care formează tufe. Deloc pretențioasă, acceptă orice fel de sol, îi place soarele, dar crește bine și în zonele cu umbră parțială. Crește deasă și frumoasă dacă îi rupi vârfurile. Trebuie tăiată cu totul când frunzele de la baza se îngălbenesc. După o scurtă perioadă de pauză, va crește din nou. După plantare, semințele nu trebuie acoperite cu pământ. Germinează în maxim două săptămâni. O poți folosi atât în limonade sau ceaiuti, cât și în salate.
Cum cultivi busuiocul
Busuiocul (Ocimum basilicum) este o plantă anuală. Crește bine la căldură și are nevoie de cel puțin câteva ore de soare pe zi. Busuiocul este foarte decorativ. Frunzele sunt foarte aromate, mai ales înainte ca planta să înflorească. După ce înflorește, aroma scade. Busuiocul are nevoie de pământ gras, afanat, astfel că este bine ca pământul de grădină să fie amestecat cu o parte de nisip.
Trebuie udat des și are nevoie de îngrășământ. Planta crește încet în prima lună după răsărire, apoi ritmul de dezvoltare devine foarte accelerat.
Cum cultivi arpagicul
Arpagicul (Allium schoenoprasum) se simte cel mai bine în grădină, dar îl poți crește la fel de bine și în ghiveci. Arpagicul este cel mai mic soi din familia cepei. Are nevoie de soare, pământ mai gras și apă multă. Rupe florile de culoare albastru-violet, pe care le poți folosi în salate, ca să stimulezi planta să producă frunze noi. Puse în oțet de vin alb, florile de arpagic vor da acestuia o aromă delicată și o incredibilă nuanță roz, numai bună pentru salată de vară.
Arpagicul are nevoie de un vas de cultură cu suprafață mai mare. După plantare, firele de arpagic răsar foarte repede și sunt bune de folosit în două săptămâni.
Cum cultivi cimbrul
Cimbrul (Thymus selections) are o rădăcină puternică și adâncă, astfel că are nevie de un vas mai înalt. După câteva luni va forma o tufă cu o singură rădăcină și mai multe tulpini. Are nevoie de un loc însorit, ferit de curenți puternici de aer. Semințele se așază direct pe pământ. Are nevoie de un sol nisipos și germinează în 10 – 15 zile.
Cimbrul se păstrează uscat, iar momentul optim de recoltare este atunci când este înflorit, pentru că aroma este foarte puternică. Iarna trebuie tuns, rădăcina acoperită cu pământ și ținut la loc răcoros, întunecat și ferit de îngheț, până în primăvară, când germinează din nou.
👉 Tot ce trebuie să știi despre leuștean. Cultivarea leușteanului
Plante aromatice. Ce mai trebuie să știi
Plantele aromatice reprezintă un mod excelent de a da mai multă savoare preparatelor culinare și, în plus, sunt și sănătoase și nici nu au calorii multe. Iar dacă pui cantități variate din anumite plante, poți obține gusturi diferite aproape de fiecare dată când gătești.
Este bine să știi aceste amănunte despre plantele aromatice, pentru că vei putea să le folosești mai bine și le vei prețui mai mult calitățile.
Care este diferența dintre plantele aromatice uscate și cele crude?
Cea mai mare diferență între acestea este legată de gust. Cele crude au o aromă mai puternică și, în plus, ai nevoie de o cantitate mai mare din acestea pentru a obține același gust la care ajungi folosind variante uscate.
Ce valori nutriționale au?
n ceea ce privește valorile nutriționale însă, cele două categorii sunt similare, dar nu și dacă le păstrezi prea mult timp. Și asta deoarece fitonutrienții, care aduc beneficii sănătății, dispar pe măsură ce plantele îmbătrânesc.
Cum să păstrezi plantele crude?
Acestea au nevoie de aer pentru a se menține cât mai proaspete. Ține-le în frigider, într-o pungă de plastic, însă ai grijă ori să lași capătul acesteia desfăcut, ori să-l legi dar să faci câteva găuri prin ea. Totodată, un alt mod prin care poți să le păstrezi prospețimea mai mult timp este următorul: taie puțin din capetele firelor și așază-le într-un pahar cu apă – cam doi centimetri, în frigider; ai grijă să înlocuiești apa în fiecare zi.
La ce le poți folosi?
Nu toate plantele aromatice merg la orice! Folosite corect pot îmbunătăți gustul alimentelor, dar folosite greșit pot strica mult gustul preparatelor.
- Oregano și busuioc pentru paste și sosuri;
- Rozmarin și cimbru pentru pui și preparate cu legume;
- Mărar pentru conopidă, castraveți, pește și sosuri pentru pește;
- Pătrunjel pentru pește, supe, legume și sosuri;
- Menta pentru salate, băuturi și deserturi;
- Maghiran pentru tocanițe, supe și ouă;
- Coriandru pentru feluri de mâncare mexicane și thailandeze;
- Tarhon pentru iaurt, smântână, fasole, pui fript.
Unde le poți cultiva?
Un avantaj al plantelor aromatice este acela că pot fi cultivate fără prea mari eforturi și în grădina proprie sau chiar în ghivece. Iar în acest fel poți fi sigur că sunt organice, și că pot crește în condiții optime (dacă respecți instrucțiunile de cultivare).
Sursă foto: 123/RF (cover) / Pixabay