Acasa CasăDormitor Calitatea aerului, esențială pentru sănătate

Calitatea aerului, esențială pentru sănătate

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 151 vizualizari 3 minute timp estimat

Insomniile reprezintă o problemă actuală din ce în ce mai frecventă. Consecințele sunt negative: de la afectarea activităților zilnice ale persoanelor care se confruntă cu nopți albe repetate, la surmenaj și boală.

Un număr foarte mare de factori contribuie la un somn agitat și neodihnitor: stresul de la serviciu, consumul exagerat de cafea și nicotină, anumite medicamente, dereglările hormonale, iar studiile recente arată că și calitatea aerului are un impact major asupra somnului și a bunăstării generale a oamenilor. Nasul, sinusurile și gâtul pot fi iritate, somnul devine agitat și capacitatea de a respira corect este afectată. De asemenea, lipsa calității aerului este responsabilă de apariția unor boli sau agravarea celor deja prezente.

Inamicul numărul 1 al somnului și al sănătății

Dacă ați eliminat principalele cauze care afectează somnul, dar în continuare nu vă puteți odihni, ar trebui să luați serios în calcul posibilitatea ca aerul din cameră să fie factorul perturbator. Un aer prea uscat irită mucoasa și este un agent favorizant pentru apariția și răspândirea unor boli, mai ales în anotimpul rece. Veți observa, în special la copii, că suferă de diferite probleme din sfera dermatologică sau ORL, precum iritații la nivelul tegumentelor sau chiar alergii, piele uscată sau mâncărimi nazale. Virusul gripal de propagă mult mai ușor când aerul este uscat.

Nici umiditatea în exces nu este recomandată. Un aer prea umed este asociat cu apariția mucegaiului care atrage după sine alte probleme. Spori, bacterii, miros neplăcut și, inevitabil, mai devreme sau mai târziu sănătatea va avea de suferit. Legate de umiditate în exces sunt și agravarea unor afecțiuni preexistente, cum ar fi astmul, alergiile, dar și slăbirea sistemului imunitar și apariția unor patologii noi, precum dezvoltarea unor infecții la nivelul aparatului respirator. De aceea este foarte important să existe un echilibru, iar în locuințe să fie menținut un nivel de umiditate optim. Calitatea aerului este esențială nu doar pentru un somn bun, dar și pentru starea generală de bine a întregului organism.

Metode de a îmbunătăți calitatea aerului

Există pe piață foarte multe aparate de monitorizat calitatea aerului din locuințe. Fiind dotate cu senzori de calitate superioară, aceste aparate analizează particulele de materie, fine și ultra-fine din aer, nivelul dioxidului de carbon și compuși organici volatili, scoțând în evidență problemele reale legate de calitatea aerului din interior.

În urma măsurătorilor acestor dispozitive puteți lua măsurile necesare pentru a îmbunătăți calitatea aerului ambiental prin diverse mijloace, cum ar fi utilizarea unor aparate speciale care ne ajută să păstrăm un nivel sănătos al umidității în casă. În cazul în care umiditate se regăsește în exces în locuința dumneavoastră, există, de asemenea, și dezumidificatoare, care pot regla cu ușurință această problemă.

Sunt câteva sfaturi de la specialiști, ușor de respectat, pentru a putea păstra o umiditate optimă în casă fără a fi nevoiți să folosiți aparate de profil: uscarea hainelor să se facă doar în exteriorul locuinței; atunci când gătiți porniți hota sau deschideți larg geamurile; după ce faceți baie este indicată aceeași operațiune de aerisire.

Foto: pixabay

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro