Acasa CasăBaie Oglinda de baie. Mici secrete pe care nu le știai

Oglinda de baie. Mici secrete pe care nu le știai

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 392 vizualizari 8 minute timp estimat

Oglinda de baie este o necesitate, și are multiple funcții pe lângă aceea de a-ți oferi propria ta reflexie. Poziționată corect, oglinda de baie îmbunătățește aspectul băii, o face să pară mai mare decât este, adăugând luminozitate și volum spațiului, definește stilul de amenajare și aduce o notă de eleganță. 

Pentru a îndeplini simultan toate aceste funcții, ia în calcul câteva mici secrete: 

  • oglinda trebuie să se potrivească atât cu restul elementelor din baie, cât și cu nevoile celor care o folosesc; 
  • stabilește înălțimea și dimensiunile ideale; 
  • decide dacă optezi pentru oglinzi de baie moderne sau clasice, cu sau fără ramă. 

Despre toate acestea află detaliile pe care trebuie să le iei în calcul, din acest ghid.   

La ce înălțime pui oglinda 

Unul dintre aspectele care au mare importanță în realizarea efectelor funcționale și estetice ale oglinzii este înălțimea la care se pune oglinda de baie deasupra chiuvetei. Răspunsul depinde de o serie de factori. 

  • Înălțimea utilizatorilor. Atunci când stai în fața ei, trebuie să te încadrezi natural în zona de centru a acesteia. 
  • Dimensiunea oglinzii. Oglinzile mari vor oferi o reflexie amplă și cuprinzătoare, astfel că înălțimea la care sunt montate va fi direct influențată de suprafața acestora. Dacă oglinda are ramă nu lua în calcul lățimea acesteia. 
  • Forma oglinzii. De regulă sunt dreptunghiulare sau pătrate, dar avea orice formă vrei. Centrarea corectă se face luând în calcul centrul oglinzii care trebuie să fie exact deasupra bateriei de la chiuvetă. 
  • Distanța față de chiuvetă sau blat. Este indicat să existe circa 20-25 de centimetri între marginea oglinzii și cea a chiuvetei, pentru a evita stropirea oglinzii și a ajuta la o întreținere ușoară.  

 

Ce formă trebuie să aibă oglinda 

Forma oglinzii din baie depinde de stilul amenajării, dar este direct influențată și de dimensiunea peretelui pe care va fi instalată. În funcție de spațiul disponibil poți utiliza două oglinzi simetrice sau una supradimensionată. 

Pentru încăperile mici, alege oglinzile mari. Luminează baia și dau senzația de spațiu. O baie mare poate avea oglinzi de orice dimensiune. Păstrează totuși o proporție echilibrată între suprafața băii și cea a oglinzilor.

Ia în calcul că suprafața ocupată de oglindă va lua din spațiul pentru spațiile destinate depozitării, corpuri de iluminat sau polițe. O baie simplă, în culori neutre se va potrivi mereu cu varianta unor oglinzi de baie mari, cu forme atipice.

👉 Dulapul cu oglindă este piesa de rezistență din dormitor. Dar dacă dulapul este o piesă veche, atunci lucrurile devin cu adevărat fascinante, iar posibilitățile de expresie multiple. Mobila veche se combină bine cu piesele noi.

 

Oglinda de baie rotundă 

Oglinda rotundă este oglinda clasică. Este ideală pentru băile de dimensiuni mici și medii. Una dintre calitățile pe care le are oglinda de baie rotundă este că amplifică spațiul și devine punctul central care focalizează atenția din baie. 

Variante potrivite sunt oglinzile semirotunde, dar și pe cele cu linii curbe atipice.  

Oglinda de baie ovală

Marele beneficiu este că aceste oglinzi ovale sunt concomitent elemente de decor și piese funcționale, devenind un punct central fără efort. Oglinzile de baie ovale sunt o alegere inspirată mai ales în băile moderne, de dimensiuni medii și mici, și varianta optimă pentru a completa estetica unui spațiu amenajat contemporan sau clasic. 

Are un aspect extravagant și oferă personalitate băii, ceea ce o face ideală în băile neutre, simple, fără elemente distinctive. 

Oglinda de baie dreptunghiulară

Oglinzile dreptunghiulare sunt cea mai populară formă. Pot  fi achiziționate într-o variantă foarte mare de dimensiuni, astfel că se pot adapta la orice suprafață disponibilă, indiferent de dimensiune sau stil de amenajare. Acestea, cu  varianta oglinzilor de baie pătrate, sunt cele care se pot monta în orice baie. Pot fi montate cu latura lungă pe verticală sau orizontală. Au calitatea de a oferi o maximă profunzime a reflexiei, mult mai mare decât cea a oglinzilor cu alte forme. 

În plus, sunt și cele care pot fi cel mai ușor înrămate, ceea ce le conferă un plus de eleganță și le adaptează firesc la stilul de amenajare al băii. 

👉  Vrei să-ți decorezi casa și nu știi cum? Aceste șapte direcții pe care designerii le urmează pentru a crea spații funcționale estetice se bazează pe echilibru, armonie, ritm, proporție, accent, contrast și detalii. 

Oglindă cu sau fără ramă

Indiferent de formă, oglinzile pentru baie pot avea ramă. Acest element suplimentar permite sincronizarea oglinzii cu stilul, schema de culori și designul băii și poate da personalitate spațiului. Rama adăugată la oglindă poate avea stiluri diferite și poate fi realizată din lemn, plastic, metal sau chiar din sticlă. Unele dintre aceste materiale sunt apte pentru a fi vopsite și/sau lăcuite. 

Oglinzile fără ramă au un aspect modern, stilat, în concordanță cu o estetică minimalistă a băii. 

Pentru o amenajare practică poți lua în și oglinda de baie cu dezaburire. Acestea au un sistem similar cu cel de la luneta mașinii care menține o temperatură constantă ce previne formarea condensului și aburirea oglinzii. Se alimentează la priză, consumul este nesemnificativ și există bunton de tipul pornit/oprit. 

Oglinda de baie cu iluminare oferă un aspectul luxos. În plus, este foarte practică și oferă o strălucire aparte, reflectând o imagine clară, care nu depinde de lumina ambientală sau de alte surse de lumină din baie.

Sursa foto: pixabay.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro