Acasa Casă Designul interior. Reguli, principii și concepte fundamentale

Designul interior. Reguli, principii și concepte fundamentale

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 334 vizualizari 7 minute timp estimat

Ideile experților în decorațiuni interioare sunt mereu o sursă de inspirație. Cea mai bună dovadă că așa stau lucrurile este faptul că admirăm revistele de specialitate și suntem impresionați de amenajările realizate de profesioniști. Pe de altă parte decorarea unei locuințe poate fi o sarcină plăcută, dar totodată copleșitoare pentru că rezultatul final nu este mereu pe măsura așteptărilor. Exact pentru acest motiv sfaturile punctuale ale specialiștilor sunt cu atât mai necesare și mai valoroase. 

Principiile de bază ale designului interior includ seturi de reguli și concepte fundamentale care stau la baza oricărui proiect de amenajare interioară. Aceste principii ajută la crearea unor spații armonioase, funcționale și plăcute ochiului.

Proporția și echilibrul în designul interior

Proporția se referă la păstrarea unui echilibrul în ceea ce privește dimensiunile și distribuția elementelor într-un spațiu. Evită elementele prea mari, într-un spațiu mic și invers, pe cele prea mici într-un spațiu prea mare. O distribuție echilibrată a dimensiunilor creează o atmosferă plăcută și coerentă în întregul spațiu.

Echilibrul este regula care îți permite să te asiguri că există o distribuție echilibrată a greutății vizuale într-un spațiu. Echilibrul poate fi simetric (identic pe ambele părți) sau asimetric (diferit, dar echilibrat). Fiecare variantă are la rândul ei reguli și strategii proprii. 

Ce este greutatea vizuală?

Greutatea vizuală se referă la nivelul de atracție sau impact pe care îl are un element vizual într-un spațiu. Este vorba despre modul în care ochiul percepe și reacționează la diferite elemente dintr-o compoziție. Elementele cu o greutate vizuală mai mare atrag atenția și devin puncte focale într-un design, în timp ce elementele cu o greutate vizuală mai mică pot fi mai puțin evidente.

Există mai mulți factori care pot influența greutatea vizuală a unui element, cum ar fi culoarea, dimensiunea, contrastul, textura și poziționarea în cadrul spațiului. În designul interior, gestionarea greutății vizuale este importantă pentru a crea echilibru, focalizare și coerență într-un spațiu. Prin plasarea strategică a elementelor cu diferite greutăți vizuale, se poate controla modul în care ochiul călătorește prin încăpere și cum percepe diferitele componente ale designului.

Contrastul și puterea culorii, în designul interior

Contrastul amenajării impune utilizarea unor diferențe de culoare, textură și/sau dimensiune pentru a adăuga interes vizual și a evidenția anumite elemente. Un contrast bine gestionat poate îmbunătăți vizual un spațiu, modifică eficient percepția volumelor, oferă dramatism decorului. 

Ritmul amenajării este cel care induce un flux vizual plăcut prin repetarea anumitor elemente sau culori în întregul spațiu. Ritmul poate fi uniform sau alternativ, oferind coeziune și coerență.

Punctul focal este un element sau o zonă care atrage atenția. Poate fi o piesă de mobilier, o culoare sau chiar un detaliu de decor (o oglină, o pictură). Acesta este detaliu în jurul căruia se construiește amenajarea. Punctul focal poate să fie și acel element care definește rolul încăperii respective, așa cum este patul în dormitor, canapeaua și măsuță de cafea în living, aragazul și zona de lucru din bucătărie. 

👉 Lemnul este cel mai frumos material pentru amenajare interioara, iar modul încare acesta poate fi folost este, practic, inepuziabil. 

Lumina și armonia. Secrete de designeri

Armonia amenajării este fundamentală în designul interior și include legăturile stilistice și  detaliile care se potrivesc sau se completează firesc unele pe altele, pentru a crea o atmosferă de ansamblu plăcută. Armonia înseamnă că toate elementele lucrează împreună în mod coeziv.

Spațiul liber este modul în care amenajarea permite mișcarea naturală, fără obstacole prin cameră. Acesta include zona ocupată de deschiderea ușilor și a ferestrelor, de pasajele de trecere dintr-o zonă a încăperii în alta sau dintr-o cameră în alta.

Lumina și umbra. Iluminatul adecvat și gestionarea umbrelor sunt esențiale. Lumina poate influența atmosfera și percepția spațiului, iar umbrele pot crea adâncime și pot genera volume sau le pot estompa. Dacă modifici poziția unei surse de lumină într-o cameră, poți influența în mod semnificativ atmosfera și schimbi percepția generală a spațiului. În plus, prin impactul pe care-l are se schimbă semnificativ aspectului și funcționalitatea încăperii și apare o nouă perspectivă și dinamică a spațiului.

👉 Culoare este una dintre cele mai fascinante forme de exprimare. În mod firesc, alegerea culorilor, primul pas în amenajarea interioară

Multifuncționalitatea spațiului 

Adaptabilitate. Este un detaliu care se referă la modul în care spațiul poate fi adaptat la nevoile celor care-l folosesc. Mobila modulară sau elementele cu funcționalitate multiplă sunt cele care susțin acest principiu și generează multifuncționalitatea spațiului de locuit, tocmai prin modul în care este amenajat. 

Contextul cultural și opinia personală a utilizatorului. Niciodată nu se poate face abstracție de stilul de viață și principiile utilizatorului. Oricare ar fi acestea ele trebuie luate în considerare atunci când se amenajează un spațiu de locuit. Elemente care reflectă cultura și personalitatea proprietarului pot adăuga autenticitate și calitate spațiului.

Aceste principii pot varia în funcție de contextul specific și de stilul preferat. Pe de altă parte reprezintă un ghid util pentru oricine dorește să creeze un spațiu interior plăcut și funcțional.

Surse foto: pexels și 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro