Acasa Casă Cum amenajezi debaraua. 10 idei eficiente

Cum amenajezi debaraua. 10 idei eficiente

Autor: Toma Andrei
0 comentariu 556 vizualizari 9 minute timp estimat

Debaraua este un spațiu util și foarte necesar în casă. Este utilă în orice fel de locuință, dar devine o necesitate în apartamentele de bloc, unde organizarea eficientă a spațiului este o necesitate absolută.  În aceste condiții îți va fi cu atât mai necesară o colecție de idei eficiente și sfaturi care să te ajute să știi cum amenajezi debaraua, într-un mod cât mai practic. 

Ideile pe care le-am adunat sunt eficiente în orice tip de locuință și pot fi puse în practică indiferent de spațiul util pe care îl are debaraua. Scopul lor este de a te ajuta să folosești cât mai eficient spațiul dependințelor de acest tip și să profiți de avantajele unei bune organizări. 

Idei general valabile pentru amenajarea unei debarale

  1. Stabilește care este scopul respectivului spațiu. În funcție de acest aspect vei adapta și modul cum amenajezi debaraua. Este greșit și păgubos să o consideri un simplu spațiu de depozitare. 
  1. Orientează-te pentru o amenajare pe verticală, indiferent dacă este un spațiu mic, mediu sau unul generos. Indiferent de utilitatea pe care o va primi, aceasta este cea mai eficientă soluție. 
  1. Optează pentru rafturi deschise. Acesta este soluția cea mai convenabilă din punct de vedere al efortului și investiției necesare. Totodată este alegerea cea mai practică care îți aduce cea mai mare suprafață de depozitare. 
  1. Respectă una dintre regulile principale ale organizării: adâncimea polițelor nu trebuie să fie mai mare de lungimea brațului. Doar în felul acesta vei utiliza eficient tot spațiul. 
  1. Alege o structură care să-ți permită să repoziționezi rafturile la distanțe variabile, în funcție de ceea ce depozitezi. Principiul de bază este acela de a adapta spațiul, nu obiectele. Regula este de bază indiferent de tipul spațiului de depozitare (camară, debara, dulap etc.).
  1. Ia în calcul o scară multifuncțională, care să-ți permită accesul la rafturile superioare. O scară mică, suplă, eventual pliabilă este suficientă. 

Foloșește etichete și ține un inventar

  1. Montează uși glisante sau te tip armonică. Sunt mai practice, pentru că permit economia de spațiu și sunt foarte utile mai ales în debaralele mici din apartamentele de bloc. În plus, eviți blocarea holului spațiului în care comunică debaraua (hol, bucătărie etc.). 
  1. Ține un inventar al lucrurilor pe care le depozitezi. În felul acesta le găsești ușor. 
  1. Folosește etichete, un cod de culoare al cutiilor sau alege containere de depozitare transparente. Chiar și pentru acestea din urmă etichetarea este necesară.
  1. Respectă strict următoarea regulă: ceea ce folosești frecvent va avea un loc rezervat la îndemână, iar ceea ce utilizezi ocazional sau rar va sta pe rafturile mai greu accesibile.
  1. Evită capcana supraaglomerării. Pe de o parte debaraua va deveni dificil de utilizat, pe de alta riști ca ceea se află aici să se deterioreze. 
  1. Stabilește în mod personalizat modul în care realizezi polițele cu rafturi. O structură de comandă este mereu alegerea ideală, pentru că se adaptează perfect la spațiul disponibil și la modul cum amenajezi debaraua. Este alegerea optimă pentru a folosi spațiul la capacitatea lui maximă în mod estetic și confortabil. 
  1. Este fundamental să ții cont de rezistența rafturilor. Sunt ideale cele din PAL pentru că sunt solide, dar suprafața lor trebuie astfel gândită încât sistemul de susținere să fie compatibil și stabil. Un schelet din metal este o alegere bună pentru că suportă o încărcare mare. Indiferent de alegerea pe care o faci, soliditatea, rezistența și stabilitatea polițelor reprezintă cel mai important detaliu. Dacă soluțiile alese permit și transformarea sau adaptarea ușoară a structurii de depozitare, cu atât mai bine.

👉 Cămara din bucătărie: organizare și eficiență. Câteva sfaturi care-ți vor fi utile. 

Cum organizezi debaraua

Amenajarea este primul pas, dar la fel de importantă este organizarea. Și pentru aceasta îți oferim soluții și idei practice și simplu de aplicat, care te vor ajuta să găsești repede ceea ce cauți, dai și să ai la dispoziție spațiul necesar pentru ceea ce trebuie pus deoparte. 

  • compartimentează zonele în funcție de ceea ce depozitezi; 
  • optimizează dimensiunile rafturilor; 
  • folosește separatoarele de rafturi, pentru a crea spații suplimentare; 
  • ia în calcul că detergenții, de exemplu, au mirosuri intense care „contaminează” produsele din jur, astfel că vor fi utile cutiile cu capac pentru a le izola; 
  • alege mereu recipiente/cutii de depozitare/containere transparente; 
  • investește în cutii/containere/coșuri rezistente care pot fi curățate și igienizate în mod repetat;  
  • etichetează cutiile; 
  • folosește coșuri rezistente cu mânere solide pentru a lua sau a pune rapid ceea ce ai nevoie; 
  • grupează pe categorii și respectă organizarea stabilită inițial; 
  • adoptă sistemul „trage și ia” pentru a avea acces la produsele din spate.   

Adaptează stilul de amenajare la spațiul disponibil

Spațiul disponibil este principalul element în funcție de care te vei decide asupra stilului de amenajare. Cu toate acestea, nu omite faptul modul cum amenajezi debaraua depinde de nevoile tale reale și de stilul de viață. Acesta este un îndemn pentru a ieși din tipare, pentru a adapta casa la necesități, și nu invers. 

Cu alte cuvinte poți amenaja debaraua, ca spațiu de depozitare, dacă acest lucru îți este util, în caz contrar, o debara se poate transforma ușor într-o nișă care să lărgească holul sau poate să devină colțul de lectură al casei și biblioteca familiei, cu rafturi înguste montate pe perete, o banchetă sau un scaun balansoar și o măsuță. Ai putea la fel de bine să amenajezi un bar ori un loc de luat masa atipic. Pentru aceste situații sau oricare altele, Ia mereu în calcul elementele de mobilier care se pot plia, extinde sau rabata. 

Orice variantă alegi, singurul lucru esențial este să optimizezi spațiul astfel încât acesta să răspundă necesităților și așteptărilor pe care le ai, oferind aceste anexe exact rolul care îți trebuie. 

Nu face rabat de la estetică. Chiar dacă debaraua și cămara sunt spații anexă care rămân ascunse, trebuie să arate bine pentru că asta îți va menține interesul pentru ordine și bună organizare.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro