Acasa Casă Cu ce se curăță parchetul

Cu ce se curăță parchetul

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 2,7K vizualizari 15 minute timp estimat

Este important să știi cu ce se curăță parchetul, pentru că de modul în care este întreținut depinde frumusețea, dar și rezistența în timp a acestuia. Curățarea parchetului murdar trebuie să țină riguros seama de tipul acestuia. La aceasta se adaugă frecvența curățirii, dar și diferitele metode de curățare.

Parchetul este cea mai bună soluție pentru finisarea dușumelelor, indiferent de tipul locuinței. Diversitatea modelelor, a tipurilor de parchet, precum și nenumăratele nuanțe și modele ale acestora permit identificarea unei soluții optime pentru orice casă. Mai mult, unele tipuri de parchet sunt special fabricate pentru a putea fi utilizate în bucătărie, baie și holuri. 

Diferențele principale se referă la rezistența la umezeală, intensitatea traficului în respectiva încăpere și sistemul de încălzite. Acest din urmă aspect se referă la compatibilitatea dintre tipul plăcilor de parchet și încălzirea prin pardoseală. În ceea ce privește rezistența la umezeală, toate tipurile de parchet pot face față la situații excepționale – un pahar cu apă scăpat pe jos sau zile cu umiditate ridicată în casă, dar nu toate pot fi montate în bucătărie sau baie, pentru aceste camere existând categorii specifice de parchet și, implicit, metode diferite de curățare. 

Cu ce se curata parchetul vechi din lemn 

Parchetul din lemn masiv este cel mai prețios tip de parchet, este elegant și foarte rezistent fiind ideal pentru camerele de zi, holuri și o alegere mereu inspirată pentru open space. Este potrivit pentru amenajări clasice, retro, dar poate fi o opțiune pentru orice stil de de decor interior. Nu este indicat pentru camere cu umiditate ridicată. 

Caracteristica principală este că fiecare placă de parchet este realizată dintr-o singură bucată de lemn, grosimea acesteia fiind variabilă. 

Parchetul vechi din lemn masiv necesită o îngrijire deosebită. Avantajul major este că se poate rașcheta cu aparate speciale care îndepărtează complet stratul superficial al acestuia, astfel că va căpăta un aspect impecabil. Este bine de știut că după rașchetare trebuie lăcuit și ceruit. Rașchetarea nu se poate realiza decât de câteva ori – în medie de 3-4 ori în funcție de grosimea plăcilor de parchet. Din această cauză, rașchetarea parchetului vechi din lemn nu mai este întotdeauna posibilă. 

Întreținerea curentă se face prin aspirate cu perie moale, curățarea locurilor pătate cu soluții blânde de apă și săpun, mereu cu foarte puțină apă și ștergerea acestuia cu produse specifice pentru îngrijirea lemnului, pe bază de uleiuri minerale. Lustruirea și ceruirea trebuie realizată regulat, acesta fiind pentru parchetul vechi din lemn singura soluție de întreținere și curățare profundă. 

Recondiționarea parchetului fără rașchetare

Este posibilă recondiționarea parchetului fără rașchetare, dar procedura este una destul de complicată și are mai multe etape. 

Pentru început se realizează o stabilizare riguroasă a plăcilor de parchet. Se folosesc de regulă diferite spume poliuretanice care fixează fiecare placă, precum ți între ele. Ulterior se face o șlefuire fină care are ca scop îndepărtarea stratului sau a straturilor de lac. Acesta realizează și o curățare temeinică a parchetului. În funcție de gradul de afectare și deteriorare al parchetului se poate trece la lăcuirea și finisarea acestuia cu ceară sau se aplică un strat de chit realizat din praf de lemn și diferite substanțe cu proprietăți adezive. Ideală este utilizarea unor rășini naturale care au proprietatea de a oferi rezistență și, în final, un aspect foarte plăcut. 

Chitul trebuie lăsat să se usuce complet, iar ulterior urmează o a doua șlefuire fină a acestuia. În final se aplică un grund special pentru pachetul din lemn și lacul. Este absolut esențial ca între fiecare dintre aceste operații parchetul să fie impecabil aspirat astfel încât între straturile protectoare și lemn să nu rămână niciun fir de praf.   

Concluzionând, procedura este destul de costisitoare și are nevoie de meșteri specializați și o serie de scule și aparate profesionale. 

parchet laminat

Ce trebuie să știi despre parchetul laminat

Parchetul laminat este cea mai populară alegere, datorită prețului foarte accesibil și a montajului simplu, care nu necesită neapărat ajutorul unui specialist. Plăcile de parchet laminat se fixează rapid, prin sistem click and lock, fără să fie nevoie de cuie sau adeziv. Trebuie să știi însă că acest tip de parchet nu este din lemn, ci din fibre presate, acoperite cu o hartie printata foarte subțire, care imită anumite esențe de lemn, peste care există o suprafață din acoperire. 

Stratul de suprafață este format din răşină de melamină călită la căldură, foarte rezistentă la abraziune şi care protejează hârtia decorativă de uzură, dar și de decolorare sub efectul radiației ultraviolete din lumina naturală. De calitatea acestui strat superior depinde și rezistența în timp a parchetului laminat, dar și tipul soluțiilor și modul de curățare și întreținere. 

Pentru plăcile de parchet laminat cu grosime de 12 mm, sau mai mult, stratul de acoperire este suficient de rezistent pentru a face din parchetul laminat unul indicat inclusiv pentru zone cu trafic intens și risc ridicat de murdărire. Unele modele de calitate superioară sunt tratate cu soluții speciale, pentru a fi rezistente la umezeală, astfel încât pot fi montate chiar și în baie sau bucătărie. 

Cu ce se curață parchetul laminat

Avantajul absolut al parchetului laminat este că poate fi întreținut și curățat foarte simplu și repede, ceea ce-l face ideal pentru orice încăpere. 

Parchetul laminat poate fi aspirat și măturat de fiecare dată când este necesar. Poate fi spălat cu mopul foarte bine stors și numai cu soluții special destinate acestui tip de parchet. Alege cârpe și mopuri din microfibră, nu folosi niciodată soluții abrazive, acide sau pe bază de clor, alcool sau oțet. Dacă vei utiliza altfel de soluții, acestea pot fi agresive cu stratul de suprafață, care se va deteriora și va face posibilă pătrunderea prafului a mizeriei și umezelii in structura plăcii, ceea ce va duce rapid la stricarea acesteia. Placa se va coji, găuri și în final se va rupe.

Dacă utilizezi soluții de curățare adecvate, ferești parchetul laminat de apă și umezeală excesivă și cureți petele imediat ce s-au produs, acesta poate rămâne la fel de frumos ca în prima zi pentru foarte mult timp. 

Cu ce se curață parchetul laminat după zugrăvit

Este o dezbatere întreagă pe marginea acestui subiect: cu ce se curăță parchetul după zugrăvit. Evident, ar fi ideal să fie protejat cu folii din plastic și să nu fie necesară decât o curățare de rutină. Dacă totuși va fi necesară curățarea parchetului laminat după zugrăvit, petele trebuie șterse cât mai repede după formare. Folosește cârpe de microfibră și șterge local pata cu cât mai puțină apă. Nu folosi mopul pentru că riști să întinzi vopseaua folosită la zugrăvit. 

Evită să pătezi parchetul laminat cu vopsele pe bază de ulei pentru că sunt aproape imposibil de curățat fără deteriorarea stratului protector superficial al pachetului.  

Curățarea parchetului cu oțet

Niciun producător de parchet, indiferent de tipul parchetului nu va recomanda utilizarea oțetului pentru curățarea parchetului. În ceea ce privește oțetul alb, acesta este o substanță puternic agresivă care deteriorează parchetul, mai ales stratul superficial de protecție al parchetului laminat, dar și lacul parchetului stratificat.  

Oțetul nu este o soluție bună, deși este frecvent utilizat pentru că îndepărtează bine urmele vopselurilor pe bază de apă folosite la zugrăvit. Dacă totuși alegi să-l utilizezi diluează-l cu apă în proporție de o parte oțet și două părți apă. Pune soluțiaîntr-o sticlă cu pulverizator, stropește locul murdar cu foarte multă economie și șterge imediat cu o cârpă curată. 

Este important să nu-ți faci din curățatul parchetului cu oțet, chiar și diluat, un obicei. 

cu ce se curata parchetul

Cum se curăță parchetul stratificat

Parchetul stratificat, triplustratificat sau multistratificat este format din mai multe straturi din lemn de esențe diferite. Caracteristica principală este că fiecare strat are fibrele orientate la 90 de grade față de stratul precedent. Asta oferă rezistență sporită și stabilitate plăcilor de parchet. După parchetul din lemn, acesta este cel mai prețios tip de parchet. 

Grosimea depinde de numărul de straturi, iar calitatea de tipul esențelor de lemn folosite. Calitatea este influențată și de stratul superior, cel vizibil, de care depinde aspectul plăcilor și de stratul protector, care este realizat din lac pentru lemn. Grosimea poate fi între 1 și 6 mm, iar finisajul poate fi mat sau lucios. În funcție de tip, trebuie luate în calcul modalitățile de întreținere. 

Un finisaj lucios este mai delicat și are nevoie de o îngrijire mai atentă. Cel cu finisaj mat și cu un strat de lac mai gros, permite o întreținere mai ușoară și face din pachet unul mai rezistent. 

Deși stabil și foarte rezistent, parchetul stratificat se curăță evitându-se soluțiile agresive și apa din abundență. Poate fi spălat cu mopul umed, dar trebuie neapărat șters până la urcare completă. Sunt indicate doar soluțiile care oferă protecție lacului de lemn și trebuie evitate orice substanțe abrazive sau degresante. Este posibilă șlefuirea, după care este obligatorie aplicarea a cel puțin două straturi de lac special pentru acest tip de parchet.   

Soluții de curățat parchetul făcute în casă

Chiar dacă soluțiile de curățat parchetul făcute în casă sunt naturale și prietenoase cu mediul este bine de știut că nu sunt mereu o alegere inspirată. O să găsești aceleași variante de soluții de curățat făcute în casă, la orice căutare pe internet. Toate conțin oțet, ulei de măsline, suc de lămâie și bicarbonat sau chiar borax. Nu le recomandăm! 

Dacă te decizi sa le folosești testează-te pe o zonă ascunsă a parchetului. Testul înseamnă să folosești și să verifici reacția parchetului după 2-3 ore. În felul acesta eviți riscul de a păta, decolora sau agresa vizibil și grav parchetul, dacă ai folosi soluția pe toată suprafața acestuia. 

Soluții naturale, sigure pentru curățat pachetul 

Parchetul din lemn vechi se poate șterge cu vin alb. Alege un vin ieftin, pune-l pe foc și fierbe-l, pentru a elimina alcoolul. Când este rece, adaugă o lingură de ulei de măsline și ulei esențial parfumat. Pune-l într-o sticlă cu pulverizator, stropește, cu economie, și șterge imediat cu o cârpă. Schimbă cârpa când aceasta s-a umezit. La final aerisește camera bine înainte de a așterne covoarele pentru ca parchetul să se usuce complet și repede. 

Mai poți utiliza ulei mineral din cel indicat pentru întreținerea tocătoarelor de lemn. Este util pentru zonele foarte murdare sau zgârieturi.  

Parchetul laminat se curăță foarte bine cu apă și șampon pentru bebeluși. Acesta din urmă este foarte blând nu are substanțe higroscopice. Pune șampon de bebe în apa din găleată și șterge parchetul cu mopul foarte bine stors. 

Parchetul stratificat se poate șterge eficient cu o soluție de ceai negru concentrat (4-5 plicuri la un litru de apă). Pune soluția într-o sticlă cu pulverizator, împreuna cu 2-3 linguri de ulei vegetal sau mineral și 2-3 linguri de suc de lămâie. Adaugă ce ulei esențial vrei tu, pentru aromă, 

Regula cea mai importantă este testarea. Respect-o indiferent dacă utilizezi soluții preparate în casă sau pe cele special destinate parchetului. Acum știi cu ce se curăță parchetul și o oți face perfect!   

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro