Acasa Idei practice Umiditate optimă în casă. Ce valori are și cum le menții

Umiditate optimă în casă. Ce valori are și cum le menții

Autor: Toma Andrei
0 comentariu 852 vizualizari 13 minute timp estimat

Nivelul de umiditate optimă în casă variază în funcție de diverse factori, inclusiv perioada din an, temperatura exterioară, zona geografică și, nu în ultimul rând, nevoile personale. Cu toate acestea, se consideră că o umiditate relativă între 30% și 50% este optimă pentru confortul și sănătatea oamenilor. 

Cum se măsoară și se evaluează nivelul de umiditate în casă

Ca să înțelegem cum evaluăm nivelul de umiditate optimă în casă, este bine de știut cum măsurăm acest parametru. Umiditatea aerului sau umiditatea relativă, atât cea din interior, cât și cea din exterior, este măsurată prin: 

  • raportul dintre cantitatea reală de vapori de apă din aer și cantitatea maximă pe care aerul o poate conține la o anumită temperatură; concret asta înseamnă că o umiditate de 50% indică faptul că aerul conține jumătate din cantitatea maximă de vapori de apă pe care ar putea să o conțină la acea temperatură.
  • punctul de rouă, care este temperatura la care aerul devine saturat și vapori de apă, iar vaporii se condensează; concret este valoarea temperaturii la care sunt întrunite condițiile pentru ca vaporii să condenseze (afară va ploua sau va ninge, când se atinge punctul de rouă, iar în interior se va forma condens pe suprafețele reci); cu cât temperatura este mai aproape de punctul de rouă, cu atât aerul este mai umed.

Pentru majoritatea oamenilor, măsurarea umidității în procente este mai ușor de înțeles și de utilizat în practică de zi cu zi. Dispozitive precum higrometrele sunt proiectate pentru a măsura și afișa aceste valori procentuale de umiditate.

Care sunt valorile ideale ale umidității din casă 

Valorile ideale ale umidității din casă sunt în general constante, pentru că în interior temperatura este relativ constantă și sunt cuprinse între 40% și 50%. Umiditatea ideală nu este fixă, valorile optime depind de temperatura de afara. Acest interval oferă un echilibru între confort și prevenirea problemelor legate de umiditate (în exces sau deficit) și menținerea unui mediu sănătos.

  • Temperatura exterioară este cuprinsa intre -10 și 0 grade Celsius – umiditatea optimă este sub 40%;
  • Temperatura exterioară este cuprinsa între 0 și 10 grade Celsius, corespunde unei valori de umiditate optimă sub 45%;
  • La o temperatura exterioară cuprinsa între 10 și 20 de grade Celsius, corespunde unei valori optime de sub 50%.

Umiditatea optimă în casă funcție de temperatura interioară are următoarele valori optime:

  • La temperaturi cuprinse între 20-24°C, umiditatea optimă este între 30-45%. 
  • La temperaturi cuprinse între 18-20°C sau mai puțin, umiditate optimă 30-40%

În interior: 

  • Umiditate scăzută (sub 30%), duce la uscăciune a pielii, iritații ale căilor respiratorii, și poate favoriza răspândirea virusurilor respiratorii.
  • Umiditate ridicată (peste 50%) contribuie la formarea mucegaiului, la dezvoltarea acarienilor și poate provoca disconfort respirator.

În plus, în perioada rece din an este recomandat ca umiditatea din casă să fie mai mică de 40%, astfel încât să eviți apariția condensului pe ferestre, însă nu sub 30%. În camera bebelușului, de exemplu, umiditatea trebuie să fie cuprinsă între 30 și 60%, cu o temperatură între 18 și 22 de grade Celsius. Astfel, riscul de apariție a mucegaiului este scăzut, la fel și riscul ca cei mici să dezvolte reacții alergice, astm sau alte probleme respiratorii.

Percepția temperaturii, în funcție de umiditate

Umiditatea poate influența temperatura resimțită, fenomen cunoscut sub numele de indice de căldură sau temperatura resimțită. Temperatura resimțită depinde de umiditate.

La o umiditate ridicată, organismul uman se răcește mai dificil prin transpirație, deoarece evaporarea transpirației este mai încetinită. Acest lucru face ca temperatura resimțită să fie mai mare decât temperatura reală. Pe de altă parte, la o umiditate scăzută, evaporarea transpirației are loc mai eficient, contribuind la o senzație de răcoare și la o temperatură resimțită mai redusă.

Există diferite formule matematice care iau în calcul umiditatea și temperatura pentru a calcula temperatura resimțită. Un exemplu este indicele de căldură simțită (Heat Index), care este folosit în special pentru a evalua riscul de expunere la căldură excesivă și pentru a sugera măsuri de precauție.

De asemenea, există și conceptul de „wind chill” (senzația termică cauzată de vânt), care ia în considerare temperatura aerului și viteza vântului pentru a calcula o temperatură resimțită mai scăzută în condiții de vânt puternic.

👉 Ce este necesarul termic al unei locuințe și cum îl calculezi

Cum reglezi temperatura, modificând umiditatea

În mod general, capacitatea aerului de a reține vapori de apă crește odată cu temperatura. Cu alte cuvinte, la temperaturi mai ridicate, aerul are o capacitate mai mare de a susține o cantitate mai mare de vapori de apă. 

Umiditatea relativă este o măsură a cât de saturat este aerul cu vapori de apă în comparație cu cât ar putea să conțină la o anumită temperatură. Dacă temperatura este crescută și cantitatea absolută de vapori de apă din aer rămâne constantă, atunci umiditatea relativă scade. Acesta este motivul pentru care aerul cald, dar uscat, poate fi caracteristic în climatul deșertic, unde temperaturile pot fi ridicate, dar umiditatea relativă este redusă. 

Acest fenomeni apare și în casă, atunci când temperatura este crescută prin instalațiile de climatizare care încălzesc aerul. Concomitent acesta „usucă aerul”. Ca să păstrezi umiditatea optimă în casă este necesară evaporarea ape. Pentru asta poți pune vase cu apă curată pe radiatoare sau folosești un umidificator. 

Aerul rece are o capacitate redusă de a reține vapori de apă și, în consecință o umiditate relativă mai ridicată în comparație cu aerul cald. Prin încălzirea aerului, se reduce relativ umiditatea, iar prin răcirea lui, umiditatea relativă poate crește. În interior această combinație amplifică senzația de frig și se va încălzi mai greu, pentru că o parte din căldură este absorbită de vaporii de apă. 

Procentul de umiditate optimă în casă poate afecta modul în care simțim temperatura, iar reglarea valorilor acesteia poate modifica confortul termic. 

Aerisirea corectă, păstrează un nivel optim de umiditate

Este o mare diferență între ceea ce înseamnă aerisirea corectă a casei și ceea ce facem cei mai mulți dintre noi. Vara, primenirea aerului din casă înseamnă deschiderea largă a ferestrelor și a ușilor din casă, la primele ore ale dimineții, timp de cel puțin 30 de minute. Primenirea nu se realizează eficient decât dacă masa de aer este mobilizată prin ceea ce numim „curent”. Iarna, trebuie procedat la fel, cu diferența că ferestrele trebuie deschise la miezul zilei și seara, înainte de culcare, pentru zece minute. Este bine de știut că aerul curat, proaspăt, fără vapori de apă în exces se încălzește mult mai repede. 

Aerisirea corectă nu este posibilă atunci când afară este foarte cald, dar nici în zilele foarte geroase, Nu este eficientă nici în zonele poluate și nici atunci când umiditatea de afară este ridicată. În aceste situații, combinația dintre sistemele de climatizare (care răcesc sau încălzesc aerul din casă) și dezumidificator rezolvă problema și oferă un mediu ideal în interior. 

Câteva reguli care mențin umiditatea optimă în casă

Merită luate în calcul aceste câteva reguli simple care pot preveni acumularea de umiditate în casă, în condițiile în care activitățile uzuale domestice și inclusiv corpul uman sunt surse importante de vapori de apă.

♦ Astfel, este indicat să folosești o hotă în bucătărie de fiecare dată când gătești, concomitent cu utilizarea capacelor pentru a preveni împrăștierea aburului. Pentru a fi eficientă cu adevărat, hota trebuie să funcționeze cel puțin încă 10-15 minute după ce ai terminat de gătit. 

♦ Păstrează o temperatură constantă în baie în timpul sezonului rece, pentru a preveni formarea condensului care apare când aerul cald intră în contact cu pereții reci, atunci când faci baie sau duș. Totodată, aerisește bine încăperea, iar dacă nu există fereastră, montează un ventilator care să absoarbă aerul din baie și să-l trimită pe coloana de aerisire. 

♦ Nu usca rufe în interior, nici pe uscător, nici pe calorifere. Ideal este să usuci rufele doar în aer liber. Dacă utilizezi un fier de călcat cu aburi, aerisește după utilizarea acestuia sau pune în funcțiune, concomitent, un dezumidificator. 

♦ Este minunat să ai plante verzi în casă. Frunzele acestora absorb o bună parte din vaporii de apă. Nu lăsa niciodată apa să băltească în vasele de scurgere ale plantelor. Este nesănătos și pentru acestea, dar și pentru mediul din casă.

♦  Ventilează bine aerul din casă dacă folosești aeroteme sau alte surse de încălzire care au filamente incandescente. Acestea sunt o sursă constantă de vapori de apă care cresc umiditatea din casă. 

Acum știi care sunt criteriile, valorile și modul în care menții o umiditate optimă în casă.

👉 Cum scapi de umiditatea din casă

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro