Acasa Idei practice Grătare de grădină zidite. Sfaturi ca să-l poți construi singur

Grătare de grădină zidite. Sfaturi ca să-l poți construi singur

Autor: Toma Andrei
0 comentariu 620 vizualizari 13 minute timp estimat

Există zeci de modele de grătare de grădină zidite, pe care le poți achiziționa, dar să-l construiești singur este, de departe, cea mai bună idee. Dacă îl realizezi în regie proprie poți alege varianta care să se potrivească perfect cu nevoile tale, cu spațiul pe care-l ai la dispoziție și cu bugetul pe care-l aloci acestui proiect. 

Dacă vei avea toate materialele necesare și vei stabili exact cum trebuie să arate, îl poți termina în maxim 4-5 zile, dacă nu cumva chiar mai repede, alături de un prieten. Va fi și o activitate plăcută, iar satisfacția de a fi construit ceva cu mâinile tale pentru casa și curtea ta, neprețuită. 

Locul și planul pentru grătarul de grădină zidit

Locul potrivit pentru amplasarea grătarului de grădină zidit, trebuie să îndeplinească câteva condiții, după cum urmează: 

  • să nu fie foarte departe de casă, dar nici prea aproape, ca să nu-ți intre tot fumul în casă; 
  • să ai suficient spațiu pentru a construi un grătar cu o suprafața optimă;
  • este ideal ca grila grătarul să aibă între 60 și 75 cm lungime și 30 și 45 cm lățime, pentru că mai puțin de atât poate fi incomod;  
  • să existe suficient spațiu în jurul acestuia, eventual pentru a pune o masă, scaune sau, în viitor, să amenajezi o bucătărie de vară; 
  • ideal ar fi să ai cât mai aproape și o sursă de apă, deși acest aspect nu este unul obligatoriu; 
  • să nu-i deranjeze pe vecini; 
  • să fie amplasat într-un loc sigur din punct de vedere al riscului de incendiu; 
  • solul să permită construirea unei fundații (să fie relativ drept și uscat); 
  • evită să ai în preajmă pomi sau alte anexe gospodărești; 
  • ia în calcul, dacă este posibil, direcția din care bate vântul sau a curenților de aer din jurul casei tale (detaliul este necesar și ca măsură de protecție, dar și pentru a te putea găti eficient).

Planul, indiferent de alegerea pe care o faci modelul de trebuie să fie desenat riguros, la scară, cu toate detaliile necesare. Te vei putea descurca și cu o schiță, dar chiar și așa, dimensiunile pe care le stabilești pentru grătar, trebuie bine stabilite, după ce faci măsurători la locul unde vei construi grătarul de grădină zidit.  

Este bine să știi că exactitatea măsurătorilor și corectitudinea proiectului te vor ajuta să calculezi cu o mică aproximație materialele necesare. În felul acesta nu vei rămâne în pană și nici nu vei cumpăra mai mult decât îți este necesar. 

gratare de gradina zidite

Ce model de grătar de grădină zidit alegi

Al doilea pas, care depinde și de locul ales pentru construirea grătarului, este să alegi un model care să fie adecvat spațiului pe care-l ai la dispoziție. Modelele diverse de grătare de grădină zidite pot să fie simple și să aibă doar vatră pentru foc sau pot fi mai complexe dacă le adaugi cuptor, afumătoare, eventual plită și un blat de lucru. Ia în calcul și un spațiu pentru depozitarea lemnelor (detaliu atât practic, cât și estetic). În plus, poți concepe grătarul astfel încât să poată fi alimentat cu lemne și cărbuni sau poți instala arzătoare alimentate de la butelia cu gaz. 

Cel mai ușor va fi să optezi pentru o formă clasică, dreptunghiulară. Variantele rotunde sunt mai greu de realizat și, în acest caz, este posibil să fie nevoie să apelezi la zidari cu experiență. 

Înălțimea grătarului și poziția pe care o va avea vatra de foc sunt alte elemente importante când schițezi forma grătarului de grădină. Acesta trebuie să fie suficient de înalt pentru a-l putea utiliza ușor și firesc, fără să fie nevoie să stai aplecat. De cele mai multe ori, între 10 și 12 cărămizi vor fi suficiente pentru o înălțime confortabilă. 

Stabilește și forma hornului, dar și dacă alegi un grătar acoperit sau unul deschis. Prima variantă poate fi mai dificil de realizat și va avea nevoie de mai multe materiale.  

gratare de gradina zidite

Ce materiale alegi pentru grătarul de grădină zidit

Alegera materialelor depinde în principal de bugetul pe care-l aloci acestui proiect. Ar fi util să mai iei în calcul stilul casei, pentru a adapta modelul de grătar de grădină zidit, la parametri arhitecturali. Acest aspect nu este totuși o condiție. O casă modernă se armonizează cu modele de grătare de grădină zidite cu linii drepte și tencuite. Grătarul din grădina unei case  clasice, bine definite,  trebuie să fie în armonie cu aceasta. Liniile simple, curate, corect dimensionate, completate de alte elemente (masă, scaune, un foișor),  sunt soluții eficiente, potrivită pentru orice situație.

Sunt trei mari tipuri d emateriale de construție pe care le poți utiliza, fiecare cu avantajele și dezavantajele ei: 

Cărămizile – sunt alegerea ideală, pentru prețul convenabil, versatilitate, aspect și caracteristicile termorezistente pe care le are. La capitolul dezavantaje poate fi luată în calcul riscul degradării în timp, dacă nu va fi zidit. Fiind expusă la intemperii și variații de temperatură, cărămida se degradează.  Acesta este un motiv pentru care la alegerea locului pentru amplasarea unui grătar din cărămidă este indicat să optezi pentru o zonă umbrită și la adăpost.

Blocurile de BCA – permit o construcție rapidă, sunt relativ bune conducătoare de căldură, rezistente și ieftine. Dezavantajul este aspectul final nu foarte elegant,  dacă nu-l tencuiești sau nu-l decorezi în final. Poți folosi caramidă aparentă. Alege mereu doar pe cele care sunt rezistente la temperatură ridicată sau flise de faianță. 

Piatra naturală – este soluția cea mai elegantă, din punct de vedere estetic, și cea mai rezistentă în timp, dar pe de altă parte este destul de costisitor și dificil de realizat.  

Construirea unui grătar de grădină zidit

În linii mari vei parcurge etapele necesare oricărei construcții rigide, începând cu o mică fundație și ulterior cu structura. Aceasta se poate limita la placa pentru vatra de foc sau poate urca cu ziduri superioare și horn. 

Fundația are 10-15 cm adâncime. Stabilitatea grătarului zidit, luând în calcul și greutatea finală totală a acestuia are nevoie o bază solidă. Aceasta este reprezentată printr-o placă turnată din beton. O poți arma cu câteva fire de beton-armat, pentru a-și păstra forma. 

Este important ca perimetrul fundației să fie bine curățat de rădăcini. Evoluția acestora, în timp, poate deforma fundația și, implicit, grătarul.

Structura pereților inferior, cei care vor susține efectiv vatra și grilajul grătarului, dar și structura superioară, în cazul în care ridici în înălțime grătarul de grădină, trebuie să fie foarte stabile. Cărămizile, BCA-ul sau piatra naturale, trebuie bine ancorate cu mortar. Folosește o nivelă, pentru a așeza rândurile de cărămizi ori alte materiale, cât mai drept.

Pereții interiori sunt baza pentru placa turnată care va susține efectiv grătarul și zona fierbinte. Vei avea nevoie de cofrajele din lemn, care trebuie montate cât mai etanș. Folosește pentru placă plasă metalică, care va adăuga rezistență. Nu construiești un zgârie-nori, dar scopul este ca lucrarea să dureze. 

👉 Informațiile despre  coșul de fum al centralei îți vor fi de folos, ca principiu și pentru coșul unora dintre modelele de grătare de grădină zidite.

Sfaturi pentru grătare de grădină zidite

Este foarte important să respecți timpi de uscare, să prepari corect amestecul de beton și mortar, să folosești porții egale cu mortar între elemente de construcție și să utilizezi profile cornier și platbandă pe rândurile de cărămidă zidite anterior, evitând astfel riscul ca acestea să se dărâme. 

La final, dacă alegi să tencuiești, folosește produse care rezistă bine la diferențe mari de temperatură. Cărămida poate fi șlefuită și dată cu lac pentru a o proteja suplimentar. Piatra nu are nevoie de finisaje. 

Îți va fi de folos o listă scurte de materiale principale necesare. Este utilă pentru unul dintre modelele simple de grătare de grădină zidite.

  • Pentru 1,5 mc de cărămidă cu dimensiunile menționate anterior în articol: 
  • 1 sac de ciment pentru fundație
  • 1 sac ciment pentru şapă în interiorul fundației
  •  2 saci multibat (pentru zidit)
  • 1 sac ciment pentru prima placă

Acum știi care sunt pașii esențiali pentru a construi un grătar de grădină zidit. Dacă mdelele sofisticate sunt mai dificil de realizat, cele simple sunt proiecte simple, iar avantajele pe care le oferă, egale cu ale celor cu forme complexe. 

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro