Acasa Idei practice Perdele și draperii. Detaliile care definesc stilul camerei

Perdele și draperii. Detaliile care definesc stilul camerei

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 354 vizualizari 22 minute timp estimat

În funcție de modul în care alegi modelul și stilul de perdele și draperii vei da personalitate încăperii și vei putea transforma o cameră banală într-una originală. Tipul de perdele și draperii pentru care vei opta au un rol esențial în transformarea unei camere într-un spațiu elegant și confortabil. 

Perdelele și draperiile sunt adesea considerate elemente periferice în designul interior al unei case, însă acestea joacă atât un rol estetic, cât și funcțional. Oferă intimitate și control asupra luminii naturale și subliniază stilului și personalitatea camerei.

  • Rolul perdelelor și draperiilor
  • Soluții pentru o combinație optimă între perdele și draperii
  • Cum alegi tipul de perdele și draperii
  • Cum se întrețin perdelele și draperiile

Rolul perdelelor și draperiilor

Nivelul de confort perceput atunci când judecăm un spațiu locuibil nu se limitează la mobilier, cum am putea crede, ci implică și alte elemente precum temperatura, curentul de aer resimțit și luminozitatea; toate acestea pot fi influențate de alegerile pe care le facem în ceea ce privește perdelele și draperiile. Și, fără a fi cu nimic mai prejos, ba chiar dimpotrivă, și perdelele și draperiile au un important rol estetic. Din multe puncte de vedere importanța draperiilor și a perdelelor a ajuns să țină mai mult de aspect.

O perdea bine aleasă și o draperie frumoasă pot aduce un plus de eleganță și rafinament în orice încăpere. Alegerea corectă a materialelor, a culorilor și a modelelor poate completa aspectul general al camerei și poate sublinia stilul de amenajare ales. 

Pe lângă rolul lor estetic, perdelele și draperiile îndeplinesc și funcții practice importante într-o casă. Ele oferă intimitate, controlează lumina și opresc strălucirea soarelui în timpul zilei, creează un mediu confortabil și plăcut și contribuie izolarea termică a încăperii.

perdele si draperii

Soluții pentru o combinație optimă între perdele și draperii

Ferestrele sunt un element esențial într-o încăpere, așa că trebuie să primească atenție maximă pentru a găsi formula optimă și echilibrată între perdele și draperii, pentru a obține acea strălucire specială pe care o oferă lumina naturală.  O combinație optimâ între perdele și draperii, dacă optezi și pentru acestea din urmă trebuie să răspundă la câteva cerințe.  

Controlul luminii naturale 

Cele mai bune formule pentru perdele sunt acelea care permit luminii naturale să treacă. O cameră nu poate fi niciodată prea luminată. Țesătura perdelelor trebuie să permită luminii să treacă, având rolul de a o îndulci și de a-i da o nuanță de culoare.

Sunt deosebit de inspirate perdelele care au fire metalice inserate în țesătură, tocmai pentru au acest efect de a modela spectaculos lumina oferind o strălucire specială camerelor, însă trebuie alese cu foarte mare atenție și potrivite cu decorul. 

Echilibrul dintre perdele și draperii

Dacă perdelele trebuie să fie fluide, draperiile sunt cele care trebuie să îmbrace și să ofere intimitate încăperii. Se obține astfel un echilibru între eleganță și funcționalitate. O regulă nescrisă cere ca între perdele și draperii să fie un puternic contrast de culoare și textură.  Perdelele sunt pale și diafane, draperiile sunt grele și au culori intense. 

Draperiile întunecate sunt cele care conferă o imagine bogată și elegantă atât ferestrelor, cât și încăperii. Sunt în vogă pentru  camerele moderne sau în cele decorate minimalist, cele care sugerează note metalice: alama, bronzul și nuanțele de cupru. Pentru decorul modern-clasic și pentru cel clasic culorile neutre sunt prima alegere. 

Când cauți perdele și draperii, să ai în vedere ca:

  • ele să se asorteze cromatic și stilistic cu restul încăperii, îndeosebi cu tapițeria scaunelor, a canapelei și covorul ;
  • imprimeurile și culorile să fie adaptate mărimii încăperii; (nuanțele deschise și modelele mici dau senzația de spațiu);
  • sistemul de prindere să poată susține greutatea lor.

Armonia cromatică între perdele și draperii

Criteriul care face diferența este nivelul de intimitate pe care îl dorești în cameră. 

  • Dacă este o cameră de zi, alege nuanțe neutre; 
  • Dacă este camera copilului, optează pentru nuanțe calde și luminoase;  
  • Dacă este vorba despre dormitor, alege nuanțe închise și intense pentru draperii și diafane pentru perdele.

Indiferent de culoare sau stilul ales pentru perdele și draperii, acestea trebuie să se integreze armonios cu restul camerei și să se potrivească cu stilul ales pentru amenajarea interioară.

Componenta estetică a perdelelor

Perdelele au un rol practic și unul estetic. În ceea ce privește componenta estetică, ele ajută la controlul luminii care pătrunde în cameră și creează o ambianță plăcută în funcție de culorile și materialele alese. 

Sunt recomandate mereu perdele lungi, din tavan până în podea, pentru că în felul acesta creează senzația de spațiu și dau înălțime încăperii. Un alt truc este acela de a folosi perdele al căror lățime să permită formarea de falduri. Perdelele întinse în dreptul ferestrelor nu sunt estetice și dau senzația de spațiu închis.

Perdelele pot fi făcute din două bucăți astfel încât să se așeze într-o parte și alta a ferestrelor. Evident, perdelele trebuie croite astfel încât să permită accesul comod pe terase sau balcoane, dacă ușa este în continuarea ferestrelor, cum se întâmplă de cele mai multe ori. În acest caz, perdelele din bucăți sunt cele mai practice. Densitatea perdelelor și capacitatea acestora de a filtra lumina sunt unul dintre criteriile principale de care trebuie să ții cont când le alegi.

Culoarea este esențială. 

  • Pot fi albe în orice cameră, indiferent de culorile predominante din încăpere, dar dacă vrei perdele colorate, acestea trebuie să fie în același ton cu canapeaua sau covorul.
  • Perdelele în culori deschise pot face ca o cameră mică să pară mai mare și mai spațioasă, iar cele închise la culoare conferă o stare de confort și intimitate.
  • Perdelele scurte, care urmăresc dimensiunea ferestrelor, sunt recomandate pentru camerele copiilor și pentru cele vesele.

Este bine să știi următoarele

  • perdelele fine dau un aer romantic încăperii; 
  • cele albe lasă lumina să treacă și sunt perfecte în camere întunecoase; 
  • perdelele simple, fără model, sunt utile și recomandate în camere mici; 
  • țesăturile de perdea cu model sunt recomandate doar în camerele mari și luminoase; 
  • țesătura opacă pentru perdea e alegerea ideală în dormitor și pot ține loc chiar și de draperii; 
  • ferestrele cu vedere frumoasă trebuie acoperite cu perdele foarte fine care să lase liberă perspectiva.

Și o ultimă recomandare ca să știi cum să alegi perdelele: cu cât materialul din care acestea sunt făcute este mai prețios, cu atât perdelele vor fi mai rezistente în timp.

Componenta estetică și funcțională a draperiilor

Draperiile sunt componente cheie în crearea personalității unei încăperi, contribuind la crearea unui mediu confortabil și plăcut. Ele atrag atenția asupra stilului de amenajare și conferă căldură încăperii. În plus, sunt funcționale și indispensabile pentru a controla lumina și a oferi intimitate în diferite spații din casă, cum ar fi dormitorul, livingul sau bucătăria.

Primul lucru pe care trebuie să-l știi este că, în cazul draperiilor, prețul acestora face cu adevărat diferența și este un bun indicator pentru calitatea lor.  În fond, nu-ți cumperi draperii în fiecare lună, iar cele scumpe sunt rezistente și își păstrează multă vreme culoarea, forma și suplețea.

Alese cu atenție draperiile pot înlocui perdelele, mai ales dacă ferestrele au o perspectivă frumoasă. Acestea sunt potrivite și pentru camerele cu ferestre mari, unde lumina nu este foarte intensă și unde poți renunța la perdelele clasice.

Este bine să știi următoarele trucuri de decor

  • într-o cameră sofisticată, draperiile din mătase sunt o bună soluție; 
  • draperiile trebuie să fie lungi, pentru că dau impresia unei camere mai mari; 
  • draperiile de bumbac, eventual cu două fețe, sau dublate cu un material reflectorizant sunt foarte potrivite pentru camerele de zi; 
  • dacă alegi draperii cu o culoare apropiată de nuanța peretelui, acestea se vor integra perfect în decor; 
  • draperiile în contrast cu peretele trebuie să aibă a doua culoare principală a camerei (niciodată prima);   
  • draperiile închise la culoare sunt o alegere scenografică care dă amplitudine și personalitate camerei;  
  • dungile verticale sunt potrivite într-o cameră cu tavanul jos sau cu ferestre mici; 
  • dungile orizontale sunt potrivite într-o cameră mică; 
  • draperiile cu dungi trebuie să fie susținute de pereți fără excese în ceea ce privește decorațiile.

👉 8 idei de amenajări interioare pentru living

perdele si draperii

Cum alegi tipul de perdele și draperii

O perdea bine aleasă și o draperie frumoasă nu numai că îndeplinesc funcția practică de a oferi intimitate și control al luminii, dar și adaugă un plus de eleganță și stil oricărei încăperi.

Materiale, forme și dimensiuni

Moda se schimbă de la an la an, așa că la alegerea perdelelor și a draperiilor ține cont mai mult de starea de spirit pe care dorești să ți-o creeze încăperea unde le amplasezi. Înainte de a cumpăra materialul, reține că țesăturile groase, precum catifeaua, sunt indicate în spațiile ample, pentru încăperi mai mici sunt perfecte cele subțiri, ca voalul și organza. La bucătărie se pun perdele mai scurte, din materiale mai puțin pretențioase, cu imprimeuri mai simple, pe când cele mai rafinate țesături sunt destinate livingului, camerelor de oaspeți, holurilor de primire.

Pentru sufragerii, camere oficiale, holuri de primire se potrivesc materialele pretențioase, gen catifea, tafta, mătase, în timp ce pentru camera de zi sunt mai indicate inul, cretonul, poliester. Se pare că anul acesta sunt în vogă imprimeurile cu flori și motive geometrice și culorile intense (violet, roșu, galben, albastru teal (un fel de turcoaz). La modă sunt și combinațiile de perdele cu câteva tonuri mai închise decât draperiile.

În spațiile întunecoase, în camera de zi mizează în special pe materiale vaporoase, precum voalul sau organza, iar în loc de draperii greoaie pune doar câte o fâșie îngustă de material în lateral, pentru ornament.

În locul perdelelor, în birouri, ateliere și camere de lucru, poți folosi jaluzele (verticale sau orizontate) sau rolete textile, care dau un aer foarte modern.

Lungimea potrivită

În ce privește lungimea perdelelor, dacă scopul este să dai impresia de fast, de lux, atunci poți alege unele lungi. Acestea dau și impresia că încăperea este mai înaltă. Dacă la tine primează partea practică, atunci alege ca ele să fie puțin mai scurte, să nu măture podeaua. Cele până la nivelul caloriferului se potrivesc mai mult în bucătărie. Reține și faptul că o perdea bine aleasă poate separa eficient spațiul, pentru a masca o intrare, un dressing, un pat etc. Foarte la modă pentru aceasta sunt perdelele șnur (numite și string sau spaghetti), cele din șiruri de mărgele.

Cum măsori corect

Pentru a ști cât material să cumperi pentru perdele, măsori golul ferestrei, stabilești înălțimea dorită și lungimea galeriei (cu 30-50 cm mai mare decât lățimea ferestrei). Apoi înmulțești lungimea galeriei cu 2 la perdelele cu imprimeu și cu 2,5 la cele simple. Pentru draperii, necesarul de material îl calculăm ca lungimea galeriei  x 1,5 sau 2; bucata se va tăia apoi în două.

👉 Cum alegi becul potrivit și ce trebuie să știi despre acestea

perdele si draperii

Șine și galerii pentru decorul ferestrelor

Sistemul de fixare (galeria) are mare importanță. Pe lângă asta, verifică dacă poate susține greutatea draperiilor. Se adună  mulți metri de material. Și, cu atât mai mult dacă optezi și pentru un strat care să oprească total lumina naturală. Există o varietate de suporturi pentru perdea, unele tip bară (lemn sau metal) sau fir (cablu de oțel tensionat). Exista și cele gen șină, simple, duble sau triple. Sunt ideale pentru perdea, draperie, țesătură opacă împotriva soarelui sau decor suplimentar. 

Sunt căutate și practice sistemele cu șină de plastic sau metal, simple, duble sau triple (dacă pe lângă perdea dorești să pui și draperie, elemente decorative). Aceste șine se pot fixa direct în tavan și lăsa ca atare, se pot completa cu un element de mascare sau se pot monta pe suporturi prinse în perete.

Moderne sunt și barele din lemn sau metal simple sau cu ornamente în capete. Pe aces­tea, țesăturile se prind direct, prin ochiurile înconjurate de elemente metalice adecvate ca dimensiune. Mai puțin folosite, dar simple și foarte apreciate de tineri sunt sistemele cu cablu de oțel tensionat.

Sistemele cu șine montate pe tavan prezintă avantajul că permit realizarea unor forme deosebite (nu doar linie dreaptă), pentru că găsești profile de colț sau unele maleabile.

Evită să pui draperii groase pe șinele de plastic, care sunt mai ieftine, unele nu rezistă, în cazul acesta fiind indicat să te îndrepți spre profile din aluminiu. La acest tip de galerie, în capete se montează capace, ca să arate bine ansamblul și să împiedice ieșirea perdelei. Cu toate acestea, o mișcare mai energică le poate face să iasă, de aceea e bine să pui pe șine și opritori speciali, cu șurub din plastic.

Ce culori alegi pentru perdele și draperii

Evită imprimeurile foarte mari și culorile închise în spații mici, pentru că vor crea senzația de atmosferă apăsătoare. În schimb, acestea se potrivesc de minune în camere spațioase.

Pentru camere micuțe alege materiale uni sau cu modele mărunte, în culori pastelate sau neutre. Acestea măresc optic volumul spațiului respectiv. Combină draperii în nuanțe pale cu perdele mai intens colorate.  O alternativă este să folosești chiar același material în culori diferite, unul ca perdea și celălalt cu rol de draperie. Este o idee interesantă, mai ales că poți obține variațiide decor foarte simplu.

În dormitoarele copiilor sau în bucătăriile mici, optează pentru perdele cât dimensiunea ferestrei. Alege-le pe cele dichisite, frumos legate, cu volane sau care acoperă doar parțial fereastra, sunt foarte șic.

Designerii au mizat mereu pe imprimeuri vegetale (îndeosebi florale) și pe motive geometrice. Gama cromatică a inclus roșu aprins, galben puternic, verde electrizant, albastru teal (un fel de turcoaz), roz prăfuit, violet.

Caută draperii ale căror culori se regăsesc și în  cu restul încăperii. Asortează cu nuanța covorului, al cuverturii sau a altor elemente. 

Dacă îți rămâne material de la draperii, abține-te să faci fețe pentru pernele de decor. Acestea din urmă se raportează doar la culoare pereților și a podelelor, altfel vei suprasatura decorul. 

Acum ai aproape tot ceea ce trebuie să știi despre perdele și draperii, poate cu excepția unor sfaturi de întreținere, dar despre asta, într-un articol viitor.

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro