Aerul din casă poate fi mai poluat decât cel de afară. Nu este o glumă, ci realitatea din casele noastre. Iar în condițiile în care ne petrecem în casă mai mult de 90% din timp – conform statisticilor 80% dintre oameni stau în interior 23 de ore din 24, peste 300 de zile pe an și doar 20% petrec afară, în aer liber mai mult de 4 ore în aer liber, calitatea aerului din interior este esențială. Se consideră spațiul interior atât mașina personală, mijloacele de transport în comun, turele în magazine și oriunde altundeva în spații închise, chiar dacă acestea sunt ventilate artificial.
În aceste condiții devine relevant de ce este atât de importanta calitatea pe care o are aerul din casă.
Aerul din casă mai poluat decât cel din mediul urban
De ce este aerul din casă mai poluat decât cel urban? Problema apare și în casele aflate în zone cu aer de calitate bună și foarte bună. Sunt mai multe motive pentru care apare această situație.
Una dintre principalele cauze sunt sursele de poluanți din interior (chimicale, aburii din bucătărie și baie, mobilierul și covoarele – mai ales cele noi, care emit constant noxe de la chimicalele folosite la fabricația, dar și materialele de construcție care pot conține elemente radioactive), la care se adaugă sursele naturale de poluare (radonul natural, dioxidul de carbon rezultat din respirația oamenilor și a plantelor și praful).
Sunt trei mari categorii de poluanți în interior:
- Chimici – considerați a fi cei mai periculoși: clorul din apă, emisile din materiale de construcții, din lacurile, uleiurile și cleiurile folosite pentru mobilier și produse de curățenie (de la săpunul de la baie, la detergentul de rufe) zugrăveală sau plăcile noi de faianță din baie, ori tapetul din living. .
- Fizici – mai puțin toxici dar prezenți peste tot: umiditatea excesivă, radonul radioactiv din materialele de construcție, praful, fibrele (fibre sintetice, microfibrele, microplasticul si azbestul), câmpurile electrice și magnetice, câmpurile electromagnetice de joasă și înaltă frecvență) duc la alterarea calității aerului din casă.
- Biologici – microbii, virusurile, bacteriile, polenul, animale de casă, acarieni, gândacii, plantele de interior, mucegaiurile etc.
Este important de menționat că nu sesizăm prezența acestor noxe, pentru simplu motiv că ele nu au miros sau, dacă au, simțul olfactiv uman are capacitatea de adaptare, astfel că existența unui „miros” nu mai este percepută atunci când acesta este prezent constant.
Regula generală de care poți ține cont este că tot ceea ce ce are miros și este un produs de sinteză (nu este floare sau aliment), poate avea un potențial nociv pentru calitate aerului din interior. Existența unui miros presupune particule din acel produs dispersate în aerul pe care-l ingalezi.
Pentru fiecare din aceste situații, există soluții și metode care pot purifica aerul din casă.
Cum putem îmbunătății aerul din casă
De obicei, cel mai eficient mod de a îmbunătăți calitatea aerului din interior este acela de a elimina sursele de poluare sau de a reduce emisiile acestora.
Astfel, toate recipiente care conțin substanțe chimice (de la cele pentru spălatul vaselor, la detergenții și produsele de curățenie) trebuie închise foarte bine. Mai mult, toate recipiente care conțin produse de curățenie trebuie depozitate în locuri întunecoase și răcoroase. Soarele și temperaturile ridicate favorizează eliberarea de noxe, chiar dacă în cantitate mică.
În ceea ce privește aparatele pentru parfumat încăperile, acestea trebuie eliminate, pentru că substanțele aromatice folosite sunt aproape fără excepție chimicale toxice.
Pentru un plus de siguranță, mai ales dacă în casă sunt copii mici sau persoane care au afecțiuni respiratorii ori sensibilitate la diferiți alergeni, aparatele purificatoare de aer pot fi o alegere extrem de utilă și necesară, mai ales în zonele urbane aglomerate.
Sursele de poluare în casă sunt și mucegaiurile și umezeala, dar și praful. Este evident că fiecare în parte trebuie eliminată, prin măsuri specifice și adecvate fiecărei situații.
Ventilația și aerul din casă
O altă soluție la îndemâna oricui pentru reducerea concentrațiilor de poluanți din interior este ventilația casei. Simplul gest de a deschide geamul este necesar, dar nu este și suficient.
Asta pentru că aerul din interior are o altă umiditate și o altă densitate decât cel din exterior, iar mobilizarea acestuia și împrospătarea reală cu aer din exterior se face doar dacă se realizează un circuit care să facă aerul să se miște, la propriu.
Cu alte cuvinte, ventilația se realizează atunci când simți că „bate vântul” în casă sau când este „curent”, cel puțin 15-20 de minute. Doar în acest fel, aerul proaspăt va ajunge în toate colțurile casei.
Când aerisim casa?
Dacă am văzut cum trebuie aerisită casa, la fel de mult va conta și când facem asta. Ceea ce contează fundamental este când facem asta și cum ne raportăm la condițiile meterorologie.
Contează foarte mult ora la care se întâmplă aerisirea casei. În zonele unde calitatea aerului este bună, ora nu are importanță, dar în zonele urbane, da. Astfel, în orașele aglomerate, o bună aerisire a casei se poate face doar la primele ore ale dimineții, oricând după ploaie și în cursul nopții (mai ales vara). Trebuie evitate orele de prânz și după-amiază, când nivelul de poluare în zonele urbane este mereu unul foarte ridicat.
Ventilația casei trebuie făcută mai insistent în casele noi, acolo unde există mobilier și covoare noi. La realizarea acestora se folosesc chimicale care dispar în timp, dar care, până se vor descompune complet, vor polua intens aerul din casă.
Aerisirea încăperilor este esențială și în casele noi, pentru că în toate materialele de construcție, indiferent de sursa din care provin, există elemente radioactive. Acestea nu sunt periculoase câtă vreme casa este aerisită constant și corect, cel puțin o dată la fiecare 24 de ore.
Radonul, gazul care ucide
Ventilația corectă are ca scop principal eliminarea radonului din interior. Acesta este un gaz radioactiv care se găsește, în proporții diferite, peste tot în scoarța terestră. Pătrunde în casă prin pereți și, acumulat, dacă nu este bine și frecvent aerisită casa, este periculos. Zonele cele mai riscante din România sunt cele din interiorul Arcului Carpatic.
👉 Radonul este o amenințare reală. Statistica arată că este una dintre principalele cauze care duc la apariția cancerului pulmonar. Este deci, important să știi cum te poți proteja (pe lângă aerisirea corectă a casei) care sunt zonele din țară cu cel mai mare risc de acumulări de radon în interior.
Ventilația casei trebuie făcută în toate perioadele din an, indiferent de temperatura de afară. Un motiv în plus este acela că aerul curat se încălzește mai repede decât cel îmbâcsit, iar vara, poate contribui la răcirea casei, pentru că reduce umezeala din interior, mai ales acolo unde nu există sisteme de microclimat (aer condiționat, dezumidificator, filtre de aer).
Alte măsuri pentru a curăța aerul din casă
Pe lângă cele de mai sus, sunt și alte soluții care pot să contribuie la calitatea aerului din casă:
- Folosește filtre HEPA pentru aspiratoare și curăță-le înainte de a le depozita;
- Curăță periodic filtrele aparatelor de aer condiționat. La fiecare 90 de zile sau mai des, dacă ai animale de companie sau suferi de alergii;
- Șterge praful o dată la două-trei zile cu soluții antistatice umede;
- Pieptănă animalele de companie periodic;
- Alege cu atenție plantele de interior. Deși există ideea că unele pot curăța aerul din casă, eficiența lor nu a fost cu adevărat demonstrată niciodată;
- Curăță cel puțin o dată la șase luni perdelele și draperiile din casă. Acestea sunt colectoare de praf și impurități.
Studii temeinice au probat faptul că o calitate slabă a aerului din interior poate fi cauza principală pentru durerile de cap, afecțiunile pulmonare, calitatea slabă a somnului și senzația de oboseală.
sursa foto: 123rf.com