Opțiunea pentru o canapea textilă este cea mai frecventă. Culmea este că deși canapelele din piele sunt cele pentru care ar vota peste 90% dintre cei care caută o canapea nouă, cei mai mulți aleg canapea textilă. Sunt multe motive pentru care alegem canapele textile și despre acestea vom vorbi în cele ce urmează. Evident, nu vom omite dezavantajele pentru a putea alege perfect echilibrat.
Prima alegere: canapea textilă
Există ideea că o canapea textilă se întreține greu. Acum, canapelele și fotoliile tapițate cu material textil sunt ușor de întreținut datorită produselor de curățat de pe piață, dar și datorită calității foarte ridicate a materialelor folosite pentru tapițerie.
În cazul petelor sau al murdăriei, avem soluția unor produse de curățat foarte eficiente, sigure și ușor de folosit. Acestea pot îndepărta petele, fără să agreseze țesătura. Singurul sfat este acela de a citi cu atenție intrucțiunile de utilizare și de a le respecta, pentru că a folosi mai multă soluție, nu înseamnă că aceasta va fi mai eficientă.
Pentru petele dificile strategia cea mai bună este de a repeta procedura de curățare, dar numai după ce zona a fost clătită, ștearsă sau uscată după prima aplicare.
Este util să alegi produse care nu necesită clătire, dar în acest caz este important să nu exagerezi și să folosești cantitățile corecte de soluție, praf sau gel.
Poți lua în calcul și câteva sfaturi clasice, pentru a curăța canapeaua textilă. Materialele deschise la culoare pot fi curățate cu apă oxigenată și săpun, cele închise la culoare se pot curăța cu oțet simplu sau combinat cu apă. Bicarbonatul și amoniacul sunt și ele soluții, mai ales pentru petele dificile.
De fiecare dată testează soluția, fie că este una chimică, fie că este una naturală într-o zonă puțin vizibilă și așteaptă câteva ore ca să vezi exact ce se întâmplă și cum reacționează fibra țesăturii.
👉 Petele de cafea au soluții pentru a putea fi îndepărtate cu soluții naturale și nu numai.
Canapele textile, idei și inspirație
Canapelele modulare tapițate cu material textil erau admirate, dar nu erau folosite prea mult în căminul unei familii active. Acum sunt prima opțiune, mai ales dacă au huse detașabile, lavabile la mașina de spălat. Iar dacă comanzi huse în culori diferite, poți schimba decorul canapelei imediat, rulând husele între ele.
Materialele textile nou apărute oferă un confort sporit. Textura fină sau catifelată se simte perfect în contact cu pielea atât vara, cât și iarna, fără a spori efectul de încingere sau umezire. Astfel, canapelele tapițate cu textil sunt din ce în ce mai căutate.
Dacă vorbim de un stil clasic, istoric sau cu influențe baroce, canapeaua ideală este cea cu tapițerie textilă, țesută manual sau cu imprimeuri exuberante. O astfel de canapea cu structură din lemn și picioare sculptate nici nu o poți imagina altfel. Alege o canapea similară, dar care să-și păstreze acuratețea, fără încărcături exagerate.
Stilul clasic reinterpretat, în timp, a prins valențe noi. Mobilierul cu structură clasică, dar tapițat cu un textil modern primește un aer contemporan, iar culorile fondante sunt perfecte pentru a scoate în evidență un material în dungi multicolore cu dominantă rece.
Cum alegi canapeaua textilă
Canapeaua este obiectul principal din camera de zi. Dacă vrei să alegi canapeaua cea mai bună, află că nu doar aspectul contează, și că esențială este calitatea.
Iată câteva sfaturi care să te ajute să alegi canapeaua.
- Înainte să o cumperi, stai pe ea cel puțin 10 minute. Tapițeria sau husa unei canapele de calitate nu trebuie să se sifoneze.
- Alege canapele care au structura de lemn masiv. Acestea nu-și modifică forma în timp. Cele mai puțin rezistente sunt cele cu structură din plăci aglomerate.
- Cere detalii despre îmbinări. Acestea trebuie să fie consolidate cu structura metalică.
- Cele mai bune canapele sunt cele care au o structură de bază realizată din arcuri sau/si benzi. Cele mai rezistente canapele sunt cele cu arcuri legate între ele.
- Peste structura de bază materialele ideale sunt spumele poliuretanice, lâna sau alte materiale naturale. Densitatea acestora trebuie să fie maximă. Îți dai seama de densitate după cât este de fermă sofaua canapelei.
Optează pentru canapele multifuncționale
- Canapeaua ideală trebuie să fie multifuncțională. Aceasta este o soluție perfectă pentru musafiri și pentru relaxare.
- Când alegi canapeaua trebuie să ai în vedere și pernele. Umplutura cu puf este considerată cea ideală, dar au nevoie de o întreținere specială.
- Chiar și cele mai scumpe canapele au deseori perne cu umplutură artificială. Calitatea acestora este comparabilă cu cea a pufului, dar sunt mult mai ușor de întreținut și mult mai rezistente în timp.
- Un detaliu esențial când alegi canapeaua este materialul din care este făcută stofa de tapițerie.
- Alege materiale naturale, dublate cu fire sintetice care dau luciu și rezistență. Nu-ți fie teamă să alegi o canapea cu model și imprimeu. Sunt foarte rezistente la murdărie, dar trebuie încadrate corect în decorul camerei. De cele mai multe ori sunt preferate canapelele într-o singură culoare, acestea fiind cele mai versatile și ușor de integrat în decor.
5 reguli de aur înainte de a cumpăra o canapea textilă
Canapeaua este piesa de rezistență din camera de zi. Cameră de zi fără canapea nu se poate, motiv pentru care dacă ești în căutarea unei canapele noi, aceste cinci reguli de aur sunt foarte importante și te vor ajuta să faci cea mai bună alegere.
Încearcă temeinic înainte de a cumpăra.
Canapeaua nu este doar una din piesele esențiale din camera de zi, dar este și una din piesele cele mai folosite. Canapeaua medie are o adâncime pentru un loc de cel puțin 60 centimetri, pentru a fi cu adevărat confortabilă. Contează foarte mult și înălțimea acesteia, care ideal trebuie să fie undeva în jurul a 45 – 50 de centimetri pentru a fi comodă.
În aceste condiții canapeaua trebuie să fie compatibilă cu înălțimea celor din casă, pentru că cei din casă sunt cei care vor folosi cel mai mult canapeaua. Regula de aur spune că aceasta trebuie să fie confortabilă familiei!
Testeaza canapeaua, stai pe ea în toate pozițiile, ține cont de calitatea pernelor și probează canapeaua cu și fără perne. În plus, dacă este o canapea extensibilă verifică de mai multe ori cum se întinde și cum se strânge și cât este de comodă când o folosești în varianta extinsă.
Investește în calitate. Cadrul pe care este construită canapeaua este esențial
Cumpără doar o canapea care are garanție și cadru metalic, pentru că acestea asigură durabilitatea piesei de mobilier. Calitatea cadrului este mai importantă decât culoarea și materialele de finisaj, care, la o adică, pot fi acoperite sau îmbunătățite printr-o husă. Evită modelele care au PAL sau lemn îmbinat pentru că acestea sunt cele care au durata de viață cea mai mică.
Verifica pernele
Pernele unei canapele sunt cele care realizează impresia artistică, iar materialul folosit pentru umplere este esențial. Perne umplute cu pene sunt foarte comode și confortabile dar au mult de suferit la aspectul estetic, în timp ce spuma sau fibrele sunt confortabile și-și păstrează forma multă vreme. Combinația ideala este cea a pernelor pentru spate umplute cu pene și perne pentru șezut umplute cu spumă sau fibre.
Țesătura
Aici contează în egală măsură culoarea și calitatea fibrelor din care este realizată țesătură pentru canapele. Fie că mergi pe o culoare îndrăzneață sau fie pe un model neutru, tapițeria din material textil are un impact enorm asupra camerei, așa că alege cu grijă aceste detalii.
Dacă canapeaua este pentru o casă nouă, alege canapeaua înaintea altor detalii din cameră (culoarea pereților sau a podelelor), iar dacă canapeaua vine într-un spațiu deja amenajat ține cont de detaliile care deja există. Țesăturile din materialele naturale suportă greu lumina și se pot decolora, în timp ce o țesătură sintetică își păstrează culoarea mult timp. Țesătura contează și dacă ai animale de companie. Dacă canapeaua vine și cu huse cu atât mai bine, ai un argument în plus pentru a o alege.
Dimensiunea
Este detaliul foarte important. Nu uita să verifici dimensiunile ușilor și scărilor pe unde trebuie dusă canapeaua, pentru că din magazin canapeaua trebuie să ajungă acasă, întreagă. Varianta cu demontarea nu este o soluție pentru că ceea ce vei avea în casă este diferit de ceea ce ai văzut și probat în magazin, montarea-demontarea putând deteriora canapeaua.
Poți demonta brațele, picioarele, dar atât! Există canapele modulare care pot rezolva problema transportului și accesul în camera în care vrei să instalezi canapeaua.
Acum ai toate datele pentru a face cele mai bune alegeri.
Articol preluat și adaptat din revista #CASA&GRĂDINA (ai posibilitatea de a vedea integral revista și artolul în varinata digitală)
Surse foto: www.anniesloan.com/www.dekoria.de/www.gomodern.co.uk/www.moons.co.uk