Luna mai este ultima lună de primăvară. Dar, din multe puncte vedere, mai ales în partea de sud și de vest a țării primăvara din luna mai se amestecă cu o vară timpurie. Oricum ar fi este o trecere clară spre vară. Zile lungi, nopți din ce în ce mai calde și multe treburi și în casă și în grădină, fie că este cea pentru relaxare sau cu zarzavaturi.
Fiecare are obiceiurile lui, dar sunt câteva lucruri pe care este bine să le faci în luna mai pentru casa și grădina ta, pentru că fiecare lună are recomandări specifice.
Nu trebuie omis nici faptul că luna mai este una dintre cele mai ploioase din an. Nu degeaba se spune că „dacă plouă în mai, ai mălai”. Tot aceasta este perioada în care multe din activități se pot muta în aer liber, mai ales dacă faci parte dintre cei fericiți care au curte proprie. Și nu în ultimul rând, luna mai este luna florilor, cele mai multe specii fiind în deplinătatea perioadei florale. Tot în mai înfloresc și trandafirii.
De făcut pentru casa ta în luna mai
Continuăm cu înțelepciunea populară care nu degeaba spune că iarna trebuie să-ți faci car, și vara sanie. Urmăm sfatul!
Verifică centrala termică. Costurile unei astfel de intervenții în luna mai sunt mai mici acum. În octombrie-noiembrie costă dublu și nici nu găsești liber la programări. În plus, este mult mai sigur pentru casa ta și mult mai ușor de făcut acum.
Reparații de rutină în casă după perioada de iarnă. Acesta este momentul pentru a pune la punct ce nu s-a putut face până acum. Verifică sistemul de colectare și drenare al apei de ploaie, acoperișul și podul. Luna mai este ideală pentru aceste lucrări de mici reparații sau de întreținere. Este ziua lungă, nu este foarte cald și forța de muncă, meseriașii sunt mai ieftini.
Reamenajează sau împrospătează balconul. Nu uita zona verde din casă, eventual îngrijește curtea casei. În luna mai trebuie neapărat tunsă iarba din curte și fertilizat gazonul. Pregătește balconul pentru zilele calde de vară. O draperie nouă, un sistem de jaluzele, o umbrelă sau un parasolar sunt soluții eficiente care reduc căldura din casă vara, te ajută să faci economie la energie și creează un spațiu plăcut.
Curățenia de primăvară se face în luna mai
Curățenia de primăvară poate fi reluată mai temeinic și mai amplu în această luna. Profită de zilele lungi, cu temperaturi plăcute pentru a împrospăta casa. Poți trimite covoarele la spălat, poți zugrăvi holul, baia sau bucătărie și poți aduce mici modificări în casă. O piesă nouă de mobilier, o oglindă. Nu omite să faci ordine temeinică în cămară. Verifică conservele rămase, aruncă, ce nu mai este bun și pregătește borcanele pentru ceea ce urmează.
Recucerește spațiul din casă. Unul din trucurile de amenajare este să faci spațiu, așa că nu ezita să elimini o piesă de mobilier din casă care se dovedește în plus, care e deteriorată sau care pur și simplu nu-și mai găsește loc.
Este momentul perfect să faci ordine în șifonier. Strategie pe care trebuie să o aplici este simplă: triază, elimină ce nu mai folosești, pune în față hainele pentru perioada caldă. Trimite la curățătorie puloverele și hainele de iarnă. Nu uita să verifici și hainele din geamantane.
Întoarce saltelele de pat. Bate-le bine, aspiră-le și întoarce-le cu fața folosită, până acum, în jos, dar și cu partea de la picioare, la cap. Este o procedură simplă care le prelungește substanțial viața și confortul tău. Oricum cele mai multe dintre saltele au ceea se numește o „față” de vară și una de iarnă.
Investiții pentru iarnă. Arvunește lemnele sau materialele combustibile pe care le folosești pentru iarna viitoare. Sunt cele mai ieftine acum!
Investește într-o husă nouă pentru canapea. Găsește soluții pentru a da un suflu nou fotoliilor, de exemplu. Păturile din bumbac sunt perfecte pentru această perioadă.
👉 Canapea textilă. Ce trebuie să știi despre acesta
Lucrări de grădinărit în luna mai
Sfaturile de mai jos sunt o trecere în revistă pentru cei care au o bucățică de teren și o grădină cu flori, adică o listă cu câteva idei inclusiv pentru cei care au balcoane, terase și care își doresc să țină pasul cu lucrările și florile de sezon.
Sunt mai multe lucruri de făcut în grădina cu flori și pe parcelele cu legume. Florile de primăvară s-au ofilit, trandafirii trebuie legaţi, brazdele pentru legume sunt pregătite şi ar mai fi câteva locuri pe care vrei să le completezi cu plante noi.
Repară gardul la grădină de legume sau întărește împrejmuirea. Este utilă pentru că ferește grădină de melci, mai ales dacă este o grădină mică.
Lucrări de grădinărit: bulbi şi rizomi
Aplică un ultim îngrăşământ (lichid) plantelor cu bulbi cu flori de primăvară, înainte ca frunzele acestora să se ofilească de tot. Astfel, vor face şi mai multe flori anul viitor. Tot acum este momentul să plantezi şi plantele cu bulbi care înfloresc vara: crinii, daliile, gladiolele, Canna Indica.
Lucrări de grădinărit: plante anuale
După ce s-a încheiat perioada de înflorire, tunde puternic plantele anuale cu flori de primăvară pentru a stimula producerea unui nou val de flori. Din prima decadă a lunii poţi începe să pui în grădină plante anuale viguroase (panseluţe, gura leului, garofiţe şi petunii).
Muşcatele, cerceluşii şi sporul casei pot fi plantate la mijlocul lunii, iar spre sfârşit – cele mai sensibile (salvia, lobelia). Plantele anuale înfloresc foarte repede şi ascund frunzişul aproape veşted al plantelor care înfloresc primăvara.
Lucrări de grădinărit: plante perene
Tunde acum plantele perene care înfloresc primăvara pentru a îndesi tufa şi pentru a stimula formarea unor frunze viguroase. Pune suporturi înainte ca plantele să crească prea înalte (este important mai ales în cazul plantelor cu flori grele, cum sunt bujorii). În mai se plantează plantele perene care înfloresc vara (degeţelul, floxul, crinii de-o zi); celelalte perene pot fi plantate oricând în timpul primăverii.
Lucrări de grădinărit: legume
În luna mai se fac lucrările de fertilizare cu gunoi de grajd sau compost. Este foarte bun și ceaiul de compost, gros. După fertilizare pământul trebuie udat și săpat după câteva zile, o săptămâna cât mai adânc.
Luna mai în grădină de legume este o luna dificilă pentru că este una din cele mai instabile din punct de vedere meteorologic așa că surprizele pot să apăra în fiecare zi. Nu sunt excluse nici nopți foarte reci, nici reprize de grindină, nici atacuri ale dăunătorilor stimulați tocmai de vremea prea schimbătoare.
Cele mai multe din răsaduri se plantează în mai. Tot așa și cu cele mai multe din semințe. Luna mai este luna special dedicată răsadurilor de catsraveti, roșii, ardei și vinete, dar și fasole, ceapă, usturoi și morcovi care pot fi semănate sub formă de semințe, direct în sol, pentru că pământul este suficient de cald.
Morcovii, porumbul, fasolea sau mazărea pot fi însămânţate în orice moment pe parcursul lunii mai.
Îndepărtează tulpinile târâtoare ale căpşunilor, înainte ca acestea să prindă rădăcini. Tot în mai poţi rări plantele aromatice invazive, precum menta.
Tunde ramurile uscate ale arbuștilor fructiferi, pentru acum au legat deja rod și poți identifică uscăturile. În luna mai poți semăna floarea soarelui și poți planta, după mijlocul lunii răsadurile de conopidă, broccoli, țelină și praz.
Lucrări de grădinărit: gazon
Dacă îţi doreşti o peluză frumoasă, plantează acum rulourile sau bucăţile de gazon. În cazul în care ai deja una, trebuie să tunzi iarba săptămânal. Totodată, mai este luna perfectă pentru curăţarea peluzelor de buruieni, muşchi şi ierburi.
Acum trebuie aplicat îngrăşământ şi noi seminţe de iarbă pentru a îndesi gazonul sau pentru a completa locurile golaşe.
Ce înflorește în luna mai
Florile din luna mai sunt colorate vesele și-ți vor colora curtea și balconul până la mijlocul lunii iunie. Panseluțele și lalelele nu sunt în mod definitoriu printre florile lunii mai.
Pe lista cu flori ale luni mai mai este și sporul casei și petunia, una din cele mai populare flori de grădină. Lavanda și margaretele înfloresc și ele în luna mai, iar crinii de vară cresc văzând cu ochii. Renumiți atât pentru parfumul lor, dar și pentru frumusețea florilor crinii sunt obligatorii în orice grădină care se respectă.
Iasomia este unul din arbuștii cu flori care înfloresc abundent în cursul lunii mai, la fel și azaleea și cârciumăresele. Printre florile lunii mai se numără și mușcata și primula. Aceasta din urmă grațioasă și frumoasă primula iubește soarele, apa, pământul permanent umed și mediul aerisit, așa că este făcută pentru a împodobi grădinile și terasele.
👉 Grădină în luna mai și lista cu florile lunii mai nu ar fi completă fără trandafiri. Trandafirul înflorește în luna mai și rămâne așa până o să dea prima brumă.
Ține cont că 15 mai este data până la care pot să mai apăra încă temperaturi de sub zero grade, iar o noapte cu îngheț este suficientă pentru a distruge tot.
Sursa foto: http://www.123rf.com