Acasa Proiecte de Case 5 lucruri esențiale despre construcția unei case în regie proprie

5 lucruri esențiale despre construcția unei case în regie proprie

Autor: Toma Andrei
0 comentariu 786 vizualizari 13 minute timp estimat

Sunt multe aspecte pe care trebuie să le iei în calcul la construcția unei case în regie proprie, dar 5 dintre ele sunt cu adevărat cele mai importante. De acestea depinde realizarea în condiții de maximă eficiență a proiectului tău. 

Opțiunea unei case în regie proprie este mai avantajoasă, din mai multe puncte de vedere. În primul rând poți avea un control foarte strict al costurilor. Apoi acestea pot fi foarte bine gestionate, iar în plus, vei putea realiza o casă perfect adaptată la nevoile familiei și la dorințele tale. Și, în final, mai ieftin și și numai pentru că nu vei plăti TVA, ceea ce poate aduce o reducere cu 10-15 la sută a costurilor totale. 

Totuși, este necesar de spus că realizarea unei case în regie proprie nu este ușoară. Reușita depinde de o foarte riguroasă planificare, până în cele mai mici amănunte, de o foarte bună cunoaștere a pieței materialelor și a condițiilor legale, dar și de o bună expertiză personală în domeniu. Acest din urmă punct se poate obține prin documentare minuțioasă și prin participarea la un proiect de construcție pentru a înțelege „pe viu” ce înseamnă un șantier. Vei mai avea nevoie de răbdare, logică, capacitatea de a lua decizii rapid (poți, dacă ești pregătit și ai o strategie bine pusă la punct, care include mereu anticiparea dificultăților și știi care pot fi soluțiile). 

În acest context, cele cinci detalii despre care vorbim, aici, fac diferența și îți vor fi utile când pornești un astfel de plan de construcție a unei case în regie proprie

Reguli fundamentale la construcția unei case în regim propriu

Există argumente pro și contra, dacă merită sau nu să pornești la un astfel de proiect. Dacă ne luăm în serios rolul de arbitru se poate spune că este mai eficientă construcția unei case în regie proprie, dar pentru succesul demersului și pentru finalizarea proiectului trebuie să respecți câteva reguli fundamentale.

Experiența personală

Nu poți duce la bun sfârșit construcția unei case în regie proprie dacă nu ai experiență în construcții. Cea mai bună soluție este să faci o bună și temeinică practică pe un șantier și să pui umărul cu seriozitate la construcția unei case. Nicio lecție teoretică nu se ridică la valoarea pe care o aduce o experiență concretă.

O soluție ar fi să ai pe cineva de încredere care să se priceapă cu adevărat la tot ceea ce presupune organizarea unui șantier, coerența activității, coordonarea echipei de lucrători și capacitatea de înțelege calitatea lucrărilor executate, dincolo de estetica lor. 

👉 Construcții fără autorizație. Ce ai voie să construiești

Documentarea pentru case în regie proprie

Documentarea este fundamental necesară pentru construcția unei case în regie proprie. Apelează la informațiile pe care le găsești în mediul online. Este obligatoriu să stabilești exact ce vrei și să stai de vorbă cu un arhitect care să te sfătuiască și care să-ți facă un plan de arhitectură și un plan de construcție. Trebuie să înțelegi că un profesionist toate detaliile acestui plan. Construcția unei case în regie proprie este o treabă mai complicată decât pare la prima vedere.

Un truc bun pe care te sfătuiesc să-l urmezi este să te împrieteneste-te cu un inginer în construcții și să faci împreună cu el un plan amănunțit cu etapele pe care trebuie să le parcurgi pentru construcția unei case în regie proprie. 

Dacă iei pe cont propriu un astfel de demers trebuie să fii șef de șantier, șef cu aprovizionarea cu materiale, și trebuie să știi exact ce și cum trebuie făcut la fiecare etapă a construcției. Asta dacă nu vrei să te trezești în situația în care te ocupi de finisaje și constați că nu ți-ai tras utilitățile necesare: apă și curent electric. Exagerm, evident, dar ai prins ideea. 

Strategia, organizarea și planificarea sunt esențiale. Reduc timpii morți, cresc eficiența, aduc economie de finanțe și de timp și protejează construcția, pentru că aceasta nu se degradează în perioadele de pauză.

Alegerea corectă a materialelor

Stabilește exact din ce fel de materiale îți vei construi casa și întoarce-te pentru detalii și la arhitect și la inginerul constructor. Construcția unei case în regie proprie trebuie să te găsească doctor în ceea ce privește materialele necesare. 

Fă un plan și o listă de necesități și contractează materialele. În felul acesta nu te vei trezi că vine iarna și nu ai de unde procura țiglă pentru acoperiș. Raportează etapele de construcție la timp și încadrează activitățile în acord cu vremea de afară. Adică finisajele de interior, iarna și ridicarea pereților, vara. 

Alege meseriași buni și pricepuți care să te ajute la construcția unei case în regie proprie. Oricâtă bunăvoință ai avea nu-ți poți ridica casa de unul singur. Fă un contract cu meseriașii și plătește-i bine. Sunt esențiali pentru reușita unui proiect care urmărește construcția unei case în regie proprie.

case in regie proprie

Tricks & Tips pentru case în regie proprie

Nu lăsa constructorul să cumpere materiale și ține separat evidența lor. Constructorul nu va alege niciodată optim între preț și calitate. Ca să știi ce faci, documentează-te foarte bine înainte sau fă-ți cel mai bun prieten un constructor!

Casele cele mai ieftine sunt cele făcute din cărămidă. Acestea sunt mai eficiente chiar și decât cele din  BCA.

Negociază prețurile materialelor

Pe lângă negociere, fă contracte prealabile cu furnizorii în perioada în care materialele de construcție se vând mai prost. Perioada ideală este toamna și iarna. Sunt perfecte lunile noiembrie, decembrie și ianuarie. Eventual obligă furnizorul să fie serios plătind un avans . Stabilește ca livrarea să se facă în cursul primăverii (aprilie, mai). 

Ține o evidență a cheltuielilor și păstrează chitanțele. Ține cont că furnizorii de materiale sunt interesați de comenzi mari și tind să treacă pe planul doi onorarea unor comenzi mici cu persoane private, cum sunt cele în cazul în care alegi să mergi pe ideea de a-ți face casa în regie proprie.

👉 Stabilește un plan riguros, pas cu pas . Alegerea materialelor și ordinea în care le cumperi este esențială

Ține cont de anotimp

Începe construcția casei în aprilie, astfel încât să ai timp suficient pentru a duce casa până la nivelul în care să fie protejată de intemperiile din cursul toamnei și iernii, adică să fie complet închisă, cu acoperiș și ferestre. Dacă începi în iulie, august toarnă doar structura fundației și betoanele, pentru ca degradarea din cursul iernii să fie cât mai mică apoi reia construcția în primăvară. 

Dacă începi primăvara devreme poți lucra în cursul lunilor de toamnă și iarnă în interior. Momentul în care începe construcția este esențial. Este necesar să-l stabilești înainte de bate palma cu furnizorii de materiale. Eviți ca acestea să nu se degradeze așteptând să fie puse la locul lor, în timpul toamnei și al iernii.

În ansamblu dacă te organizezi bine, dacă ești foarte bine documentat și dacă știi cu precizie care sunt etapele pe care trebuie să le urmărești, construcția casei în regie proprie, merge uns. Este bine să nu te grăbești. Asta înseamnă  să iei decizii chibzuit. La final, costurile totale pot fi cu până la 15% mai mici decât dacă ai cumpăra o casă gata construită. 

👉 Programul Prima Casă 2024: ce facilități și beneficii ai

Cum scazi costurile de construcție pentru case în regie proprie

Construcția unei case nu este neapărat foarte scumpă, odată ce ai achiziționat terenul, însă prețul depinde de numeroși factori:

  • proiectul pe care îl trimiți firmei de construcții;
  • locul în care vrei să ridici casa;
  • natura terenului;
  • studiul geotehnic;
  • materialele pe care vrei să le folosești;
  • înclinația terenului; 
  • dimensiunile construcției. 

Cumpără materialele de la un furnizor autohton

Una dintre cele mai simple tehnici prin care poți scădea costurile cu construcția unei case este să găsești un singur distribuitor de încredere, de la care să îți cumperi toate materialele de construcție. De aceea, dacă îți construiești o casa în regie proprie poți avea prețuri avantajoase, astfel încât să faci economii fără să renunți la calitatea materialelor cu care construiești. 

Păstrează o formă cât mai simplă a construcției

Cu cât construcția este mai complexă, cu atât vor crește și costurile pentru locuința ta. Cu cât designul este mai simplu, cu atât vei putea să economisești și să îți investești bugetul în alte modalități pentru a-ți face casa să iasă din tipare.

Negociază prețul cu firma de construcții pentru case în regie proprie

Prețul trebuie să fie clar încă de la semnarea contractului și nu ar trebui să accepți plata unui avans mai mare de 10-20% din valoarea sumei totale. Astfel, te asiguri că firma este una serioasă. Mai mult, eviți să ajungi în situația de a da foarte mulți bani, iar lucrarea să fie apoi întârziată mult timp sau să rămână neterminată. 

Modalitatea de plată, tranșele, termenele limită și orice alte dispoziții speciale trebuie menționate în contract. Stabilește clar prețul. În mod normal, acesta nu ar trebui să varieze decât dacă te răzgândești în privința unor aspecte discutate inițial și stipulate în contract.

Construcția unei case în regie proprie îți aduce însă și un alt beneficiu: satisfacția imensă de a fi construit o casă!

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro