Acasa Idei practice Spălatul rufelor, nimic mai simplu cu aceste sfaturi

Spălatul rufelor, nimic mai simplu cu aceste sfaturi

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 378 vizualizari 19 minute timp estimat

Deși spălatul rufelor cu mașina automată este, teoretic, o joacă, în fapt pentru rezultate bune ai nevoie de o strategie practică și de câteva sfaturi utile, pentru că nimeni, niciodată nu le știe pe toate. 

Și, apropo de spălatul rufelor, nu știu voi, dar eu mă rog deseori pentru liniștea și binele celui care a inventat mașina de spălat cu program și mă gândesc cu milă infinită la femeile care spălau cu mașinile vechi sau de mână. 

Strategii pentru spălatul rufelor

Mașina de spălat rufe poate face minuni, dar pentru asta este necesar să știi să o folosești eficient. În consecință, primul pas este să studiezi cu amănunte mașina de spălat și să știi tot ceea ce poate face. Știu doamne simpatice și istețe care au mașini de spălat ultra-super-performate, care fac minuni (nu, copii nu fac!) și pe care acestea le folosesc doar pe două, cel mult trei programe. Greșit. Mașinile de spălat moderne au zeci de funcții pe care dacă nu le cunoști nu vei știi să le folosești.

Greșeli la spălatul rufelor. Cele mai frecvente

Cu siguranță și tu ai comis cel puțin una dintre aceste greșeli la spălatul rufelor.

Freci petele insistent

 Asta face pata mai greu de curățat și poate distruge materialul. În schimb, fii calmă și metodică. Tratează pata cât de repede poți. Cu cât trece mai puțin timp, cu atât vei avea mai mult succes.

Utilizezi prea mult detergent

Spuma excesivă poate reține murdăria hainelor și se poate strânge în locuri mai greu de clătit, precum partea interioară a gulerului, astfel ducând la acumularea bacteriilor. Soluția este să utilizezi cu măsură detergentul, pentru că mai mult nu înseamnă ce vei spăla mai bine. 

👉 Excepția: dacă folosești apă dură vei avea nevoie de mai mult detergent. Vezi care sunt recomandările în privința apei dure pe cutia cu detergent, dar ia în calcul și câteva soluții care să elimine această problemă. Apa dură strică hainele, nu doar mașina de spălat. 

Nu umpli corect mașina de spălat 

Fie că este prea plină, fie că sunt prea puțin rufele puse la spălat, umplerea incorectă a mașinii de spălat este greșită. Vei avea un consum prea mare de apă, energie și detergent, dacă o umpli insuficient, sau vei obține rufe insuficient spălate dacă pui prea multe. 

Soluția optimă: ține cont de capacitatea mașinii. De exemplu una de 8 kilograme poate fi umplută cu cel mult 7 kilograme de rufe uscate și cel puțin 5. 

Nu alegi corect detergentul 

Există mai multe tipuri de detergenți, fiecare ideal pentru o anumită serie de haine. Investește o sumă de bani și aprovizionează-te cu detergenți de bună calitate. Folosește-i adecvat, pentru rufele cărora le sunt destinați. Ține cont mereu de indicația „pentru rufe colorate”, pentru rufe negre”. Sunt produse de spălat foarte diferite, cu efecte specifice. Ține cont că produsele cu oxigen activ sunt potrivite și pentru rufe albe, dar și pentru cele colorate, în timp ce clorul este un înălbitor foarte activ, dar recomandat exclusiv rufelor albe. Și nu omite că produsele care au clor atacă fibra țesăturii, dacă nu sunt utilizate în cantitatea corectă. 

Nu citești eticheta hainelor

Toate articolele de îmbrăcăminte au o etichetă pe care vei găsi compoziția materialului și instrucțiuni de spălare: la ce temperatură se spală, dacă se curăță chimic sau nu, dacă se calcă, la ce temperatură, dacă se centrifughează sau nu. Respectă-le și nu vei avea surprize neplăcute.

Cum pui rufele la spălat în mașina

Aparent este banal dar sunt câteva reguli foarte importante. 

Fermoarele închise. Dacă pui hainele cu fermoar, deschise dinții de metal ai fermoarelor pot rupe materialele delicate și țesăturile dacă sunt spălate în aceeași cuvă.

Nasturii nu se încheie.  Hainele cu nasturi și lenjeriile care au nasturi se pun descheiați. Dacă faci altfel vei slăbi nasturii sau vei lărgii butonierele, fiind chiar posibil să se rupă.  

Pe dos. Este fundamental ca tricourile fine, blugii, pantalonii de orice tip, hanoracele și rochiile să le pui la spălat întoarse pe dos.  

Puloverele, în pungi. Hainele tricotate, dar și cele foarte fine, din materiale prețioase se spală în pungi speciale, din nylon cu ochiuri mari. Poate fi utilă și o față de pernă mică.  

Șosetele și ciorapii. Pune șosetele primele în mașina de spălat, pentru a evita agățarea lor de alte haine și dispariția lor în neant. 

spalatul rufelor

Albe și negre – trucuri pentru spălatul rufelor

Foarte mulți folosesc trierea rufelor murdare în colorate, albe și negre, în coșuri diferite. Dar, această strategie ocupă spațiu și este inutilă pentru că oricum va trebui să verifici să nu „scape” vreo șosetă roșie printre cămășile albe. Renunță la trierea prealabilă și alege să speli lucrurile după tipul lor. 

O mașină cu șosete, alta plină doar cu prosoape, apoi una cu tricouri și așa mai departe. Spală cu apă rece, la 30 de grade, pentru a evita amestecul culorilor și folosește acele geniale „captatoare de culoare”. Un truc bun este să pui mereu mai puțin detergent decât recomandă producătorul. Este dovedit că ei indică cu circa 20% mai mult decât este necesar. 

Ca să fii sigură că lucrurile sunt dezinfectate folosește uscătorul de rufe care la 60 de grade distruge peste 90% dintre acarieni și bacterii. Aerul fierbinte și umezeala din uscător fac lucrul mai eficient decât o face apa caldă la 50-60 de grade în mașina de spălat. În plus, faci economie la energie, pentru că un ciclu de spălare cu apă rece și uscarea lor în uscător consumă mai puțin curent decât un ciclu de spălare cu apă fierbinte, pentru simplul motiv că apa se încălzește mult mai greu decât aerul. 

Gândește-te de două ori înainte de a te repezi către înălbitor: Nu ai nevoie de el pentru a înlătura petele de sânge sau transpirație. O cale naturală de a rezolva problema: pune hainele pătate într-o oală mare cu apă și câteva felii de lămâie, apoi pune-le la fiert pentru câteva minute.

Rufele negre trebuie tratate cu aceeași atenție pe care o primesc și cele albe. Hainele în culori închise se spală pe dos, cu detergent pentru haine negre, de preferat lichid (pudra lasă pete – iar dacă nu ai detergent pudră folosește o soluție de săpun lichid sau detergent dizolvat în apă). Este recomandat un program scurt de spălare, la 30 de grade. Adaugă la clătire ½ pahar de oțet din vin alb (pentru mașinile de spălat automate, în sertarul pentru balsam). Hainele negre vor rămâne negre, strălucitoare și plăcute.

Folosește mai puține chimicale la spălat

Folosim foarte multe chimicale la spălatul rufelor și nu este deloc bine. Soluții chimice pentru pete, detergent, balsam, înălbitor. Se poate și fără și este incredibil cât de simplu poate să fie. 

Cele mai multe dintre petele uzuale se pot scoate cu suc de lămâie. Este la fel de bun ca cel mai concentrat înălbitor, cu diferența majoră că nu decolorează agresiv așa cum o face clorul. La fel de eficientă este apa oxigenată cu o concentrație de 3%, dar și bicarbonatul. Petele de transpirație și de grăsime, cele mai frecvente pete, ies la spălare simplă cu apă rece, în mașina de spălat dacă adaugi sucul de la o lămâie și o lingură de bicarbonat. 

Oțetul alb este cel mai bun balsam din lume. Lasă hainele pufoase, întărește culorile, împrospătează hainele, este natural și ieftin. Adaugă 100-150 de mililitri de oțet alb în compartimentul pentru balsam al mașinii. Apoi pune hainele în uscătorul de rufe, după ce le-ai scuturat puțin,  iar la finalul programului de uscare vor mirosi la fel de proaspăt ca și cum le-ai uscat în aer curat și tare de munte. Dacă vrei arome, pune în oțet câteva picături de esențe naturale de ce vrei tu (lavandă, trandafiri, vanilie). 

Partea cea mai bună din toată povestea asta nu este nici că poluezi mai puțin, nici că spălatul rufelor te va costa mai puțin, ci faptul că rufele nu mai au deloc urme de chimicale pe ele, iar pielea sensibilă nu mai este agresată. 

Ce greșeli faci când speli cearceafuri

Nimic mai plăcut decât cearceafuri proaspete, curate, parfumate, așa că este bine să ții cont să nu comiți aceste greșeli atunci când speli cearceafuri.

Le folosești prea mult. Ideal este să speli cearceafurile după ce le-ai folosit 10-14 zile. Mai mult este prea mult. Optim este să le schimbi o dată pe săptămână.

Prespălarea este necesară numai la cearceafurile foarte murdare sau la cele pătate. Pete de mâncare, farduri, sânge, impune prespălarea cearceafurilor. Dacă le schimbi la mai mult de două săptămâni este necesară prespălarea.

Supraîncărcarea mașinii de spălat este una din cele mai frecvente greșeli când speli cearceafurile. De regulă, o mașină spală opt kilograme de rufe uscate. Ideal este să pui cel mult șase kilograme. Prea multe cearceafuri nu se vor spăla bine, pentru că nu au loc, tocmai din cauza suprafeței mari. 

Pui grămadă cearceafurile în mașina de spălat. Fiecare cearceaf în parte trebuie desfăcut, pliat pe latura lungă și așezat în mașina de spălat. Combină cearceafurile plic cu cele de pat.

Nu potrivești temperatura corect. Cearceafurile se spală la 40-60 de grade Celsius. Mai puțin este ineficient, mai mult este inutil.

Combini cearceafurile colorate cu cele albe. Este una din greșelile când speli cearceafurile. Cearceafurile trebuie spălate separat dacă au culori diferite sau dacă sunt făcute din materiale diferite.

Nu le calci. A călca cearceafurile este o treabă grea care pare inutilă și complicată, dar a nu o face este o greșeală. Cearceafurile trebuie călcate măcar la fiecare două spălări. Călcatul cearceafurilor întreține fibra, distruge germeni și protejează cearceafurile de murdărie.

Aspecte ignorate când speli rufele, dar care sunt importante

Sunt câteva mici detalii importante atunci când speli rufe, pe care este bine să nu le ignori. 

Stabilizarea mașinii de spălat. Dacă mașina ta de spălat nu este stabilă, vibrațiile mașinii pot deteriora podeaua și pot duce la uzare unor componente-cheie, ca amortizoarele sau rulmenții. Pune o riglă cu bulă de aer pe mașina de spălat și ajustează picioarele mașinii, care presupune înșurubarea sau deșurubarea lor. Dacă asta nu ajută, ridică mașina de spălat cu o placă de lemn de 3 centimetri, care să fie puțin mai mare decât baza mașinii. Asta va ajuta la absorbirea șocului produs de vibrații.

Faci pază. Unii oameni preferă să aștepte o oră după terminarea unui ciclu, înainte de a băga o nouă încărcătură. De fapt, folosirea consecutivă a mașinii este un lucru inteligent și eficient. Îți acordă avantajul căldurii reținute a ciclului precedent, economisind astfel energia.

Nu verifici hainele înainte de a le pune la spălat. Inspectează hainele în lumina puternică. Dacă le scanezi hainele în lumina slabă, ai putea rata câteva pete, și va trebui să revii mai târziu, să le cureți. Verifică toate buzunarele. Un șervețel de hârtie uitat în buzunar îți va distruge hainele! 

Nu cureți mașina de spălat rufe. Aceasta trebuie igienizata periodic. Pune o doză de clor și oțet în mașină și programeaz-o la ciclul cel mai scurt de spălare. Pune-o în funcțiune fără rufe sau doar cu un prosop curat în cuvă. Clorul dezinfecteaza, oțetul distruge depunerile de calcar. 

calcatul rufelor- sfaturi

10 sfaturi pentru călcatul rufelor

Dacă vrei lenjerie și haine impecabile spălatul rufelor trebuie continuat cu călcatul acestora.  

Călcatul rufelor face hainele frumoase, întreține bine lenjeria de pat și fețele de masă. Este foarte bine să-ți intre în reflex să citești eticheta fiecărui produs, pentru a ști care sunt recomandările producătorului cu privire le temperatura optimă la care poate fi călcat produsul respectiv.

♦ Materialele sintetice și cele cu striații trebuie călcate pe dos, cu abur și cu fierul setat la o temperatură joasă. Catifeaua trebuie călcată pe dos, pentru a nu o turti.

♦ Hainele confecționate din fibre acrilice trebuie călcate pe dos, la temperatură joasă, dar neapărat fără abur. Hainele care conțin fibre din nylon și poliester trebuie călcate pe dos în momentul în care sunt complet uscate, la temperatură joasă și fără abur sau cârpă umezită.

♦ Toate hainele apretate cu amidon se calcă mai ușor și rămân frumoase mai multă vreme. În plus se murdăresc mai greu, iar eventualele pete ies mai ușor. Există soluții de apret care se pot pulveriza chiar la călcatul rufelor.

♦ Hainele de lâna trebuie călcate cu un fier nu foarte încins și întotdeauna cu ajutorul unei cârpe umede sau sub un prosop umezit, căci contactul direct cu fierul lasă urme lucioase pe lâna.

 

Cum se calcă lenjeria de pat

♦ Lenjeria de pat trebuie călcată, cel puțin la fiecare două spălări. Călcatul rufelor o întreține frumos și lungește viața țesăturii. Pune pe masa de călcat o folie de aluminiu şi acoper-o cu un material textil. Folia de aluminiu va reflecta căldura, iar rufele se vor călca pe ambele feţe.

♦ Calcă lenjeria de pat umedă și gata împăturită în două sau în trei. Calcă fiecare parte. Este mai ușor și mai eficient decât să calci un cearceaf desfăcut.

♦ Nu lăsa rufele în mașina de spălat, după ce aceasta a terminat să le spele și să la stoarcă. Se vor șifona îngrozitor. Un ajutor bun este să întinzi rufele cât mai bine și să le scuturi înainte pentru a se întinde. Gândește-te că bunicile noastre spălau de mână, iar efortul de a întinde rufe este un fel de gimnastică.

♦ Împăturește lenjeria îndată ce o iei de la uscat. Nu aduna rufele teanc pentru ca dacă se usucă în aer liber vor fi cel puțin pe jumătate călcate și poți scăpa de călcatul rufelor, cel puțin pentru unele dintre ele.

👉 Întreținerea prosoapelor de baie. Sfaturi și soluții

Luând în calcul toate acesta spălatul rufelor nu va mai avea niciun secret pentru tine, iar totul va fi perfect și simplu. 

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro