Acasa Idei practice Răcoare în casă, vara. 10 soluții care funcționează

Răcoare în casă, vara. 10 soluții care funcționează

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 537 vizualizari 11 minute timp estimat

Disconfortul termic provocat de zilele caniculare cere să avem răcoare în casă. Evident, ai la dispoziție soluția aerului condiționat, dar acesta este un mare consumator de energie și în plus nu toți îl avem. Din fericire există soluții care pot contribui la menținerea unei temperaturi confortabil în interior. Pe unele cu siguranță le știe toată lumea, altele sunt demonstrații eficiente ale legilor termodinamicii, care funcționează și pot să te ajute să ai răcoare în casă. 

Acoperă ferestrele pentru răcoare în casă

Ferestrele sunt locul prin care intră cea mai mare parte din căldură în interiorul casei. Este recomandat să le ții închise pe timpul zilei și să le acoperi cu folii reflectorizate. Acestea blochează razele infraroșii, adică acelea care încălzesc și lasă lumina să treacă. 

Utile sunt și draperiile, mai ales cele duble cu o parte albă, reflectorizată, spre exterior și una închisă la culoare în interior. 

Draperiile închise la culoare pe ambele părți acumulează căldură, pe care ulterior o degajă în interior, deci sunt utile doar dacă nu sunt expuse direct la lumina soarelui. 

racoare in casa

Folosește copertine 

O soluție excelentă care aduce răcoare în casă sunt copertinele pentru ferestre. Sistemele parasolare sunt modalitate de protecție activă împotriva razelor solare. Copertinele exterioare pentru ferestre au multiple avantaje: sunt decorative, oferind un plus de stil, sunt relativ ieftine și, nu în ultimul rând, foarte practice.

Atunci când modelul și culoarea pentru aceste copertine exterioare pentru ferestre sunt alese corect, casa, dar și terasa sau curtea capătă un aspect deosebit și un aer mediteranean plăcut. În funcție de destinația utilizării și de designul construcției, se poate opta pentru copertine basculante, retractabile sau de fațadă.

Toate sistemele de copertine exterioare pentru ferestre folosesc materiale speciale care au o rezistență crescută la umezeală, murdărie și, cel mai important, pot bloca și reflecta eficient razele soarelui.

În încăperile ale căror ferestre sunt protejate cu astfel de sisteme de copertine exterioare pentru ferestre, temperatura este menținută în mod natural cu 5-6 grade sub valoarea la care s-ar ajunge dacă aceste copertine nu ar exista. În aceste condiții, copertinele au un rol eficient în economisirea energiei electrice și echilibrarea temperaturii interioare, dar și în verande și balcoane, fără utilizarea unor aparate pentru microclimat.

Toate aceste copertine exterioare pentru ferestre protejează bine nu doar împotriva soarelui, ci și împotriva ploii, cele mai multe fiind impermeabilizate

Controlează eficient umezeala din casă

Umezeala amplifică senzația de cald. În replică aerul uscat face ca temperatura resimțită să fie cu 3-5 grade mai mică, iar atmosfera mai confortabilă. În zilele caniculare cu indice căldură/umezeală ridicat, un dezumidificator contribuie la păstrarea unei temperaturi plăcute. El te va ajuta să obții răcoare în casă, fiind în același timp de un real ajutor pentru a ține departe mucegaiul și igrasia.

👉 Cum scapi de umiditatea din casă

Fă răcoare în casă cu gheață

Cuburile de gheață pe care le poți face în continuu în congelator te pot ajuta să răcorești casa. Pune cuburi de gheață într-un bol așezat lângă locul în care stai, inclusiv noaptea în dormitor,pe noptieră. Ca să se topească absoarbe căldura din aer, ceea ce face ca temperatura să scadă. 

Poți pune un bol cu gheață și în spatele unui ventilator. Va răcori eficient aerul din casă, dar se va topi mai repede. 

Ține toate ușile din casă deschise

Temperatura din interior nu este uniformă. Depinde de expunerea la soare a pereților, de poziția ferestrelor și de activitatea din fiecare cameră. Dacă ții ușile deschise vei crea și un flux de aer în interior care va genera un plăcut sentiment de răcoare.

Ține deschisă ușa la baie. Este mereu camera cea mai rece din casă în zilele caniculare. Udă din când în când pereții de deasupra băii sau ai cabinei de duș cu apă rece. Prin evaporare se reduce temperatura. 

Ventilator în tavan – este o cale simple pentru răcoare în casă

Ventilatoarele din tavan sunt foarte eficiente pentru a face răcoare în casă. În plus au un consum mic de energie, mai mic decât al ventilatoarelor de podea. Este însă foarte important în ce sens se învârte acesta. 

Ca să fie cu adevărat eficient setează ventilatoarele de tavan să se rotească în sens invers acelor de ceasornic, la viteză medie sau mare. În felul acesta va genera o briză răcoroasă care va duce un plus important de confort în interior, prin antrenarea aerului de jos în sus. 

Concentrează-te pe temperatura corpului tău, nu pe cea a casei

Este mult mai ușor să te răcorești pe tine. Asta înseamnă să pulverizezi apă rece pe față. Pe gât, să bei apă la temperatura camerei, cu înghițituri mici și la fiecare 10-15 minute/ pur și simplu ține un pahar cu apă aproape. Adaugă suc de lămâie și câteva cristale de sare. Te va ajuta să rămâi cu adevărat hidratat, fără pierderi de electroliți și vei susține, natural, procesele de termoreglare naturale. 

Alte trucuri includ alegerea inteligentă a hainelor ( de preferat din bumbac și largi – te simți mai confortabil cu un tricou și pantaloni largi din bumbac, decât dezbrăcat!) și limitarea oricăror surse care pot emite căldură (becuri, electrocasnice).

Aerisește noaptea pentru răcoare în casă

Este evident că noaptea vei ține ferestrele deschise. Totuși este bine de știut că masele de aer din interior sunt destul de greu de „mișcat” din loc. Ca să răcorești casa noaptea este nevoie să provoci curent. Pentru asta este nevoie să ții deschise fereastrele și ușile din camere aflate în părți opuse ale casei. Folosește și ușa de intrare în casă, cea de la balcon și cea de acces în apartament, după caz. 

Lasă să funcționeze hota din bucătărie și ventilatoarele, pentru că în felul acesta vei genera cureți care împrospătează aerul din interior și care răcoresc casa cu adevărat. Aerisirea nocturnă trebuie să dureze cel puțin 2-4 ore pentru a avea efect. 

În nopțile tropicale după zile foarte fierbinți, temperatura în exterior este minima este exact înainte de răsărit. Aceasta este și ora ideală pentru a deschide larg toate ferestrele casei. 

Folosește materiale naturale

Acoperă canapelele din piele și pe cele din poliester cu cearceafuri colorate în nunațe reci (albastru, alb, verde) din in sau bumbac. Acestea vor da nu doar un aspect plăcut în interior, dar sunt răcoroase și te ajută să te simți confortabil. 

Este valabil și pentru lenjeriile de pat. Folosește mereu in sau bumbac. Evită pielea, mătasea, materialele sintetice și pe cele realizate din microfibre.

Ce mai poți face pentru răcoare în casă

Pe lângă aceste trucuri, mai avem câteva sfaturi utile:

  • Evită să gătești în timpul zilei și nu folosi cuptorul – optează mai bine pentru o salată răcoroasă.
  • Stinge lumina pe timpul zilei si nu lăsa pornite aparatele pe care nu le folosești, ele se încălzesc și contribuie la creșterea temperaturii din locuință.
  • Înlocuiește becurile incandescente cu cele LED, care nu emit la fel de multă căldură.
  • Scoate covoarele și lasă podelele goale.

Ca soluții pe termen lung, este benefic să iei în calcul izolarea locuinței cu materiale de bună calitate. În acest fel vei avea parte de căldură iarna și de răcoare vara. De asemenea, pe termen lung, o investiție în ferestre all-season îți va aduce veri răcoroase și ierni călduroase, așa că poți lua în calcul și această variantă.

sursa foto: http://www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro