Acasa CasăDormitor Cum să ai un somn bun

Cum să ai un somn bun

Autor: Echipa Casa si gradina
0 comentariu 257 vizualizari 6 minute timp estimat

Anul Somnului este o inițiativă globală menită să-i ajute pe oameni să acceseze soluții pentru crearea unui spațiu de dormit personalizat, să acorde prioritate odihnei și să obțină cât mai ușor un somn de calitate. Inspirată de această inițiativă, compania IKEA South East Europe a realizat de curând un studiu regional referitor la obiceiurile legate de somn.

Din dorința de a înțelege mai bine obiceiurile legate de somn ale locuitorilor din Europa de Sud-Est, IKEA a adunat foarte multe informații. Sondajul IKEA Obiceiuri legate de somn în Europa de Sud-Est a fost implementat vara aceasta în România, Croația, Slovenia și Serbia.

Cum dorm românii

Printre concluziile studiului se numără faptul că pentru români este foarte important un dormitor versatil, căci 63% dintre ei folosesc constant sau ocazional acest spațiu atât pentru odihnă, cât și ca zonă de lucru.

O altă concluzie este că obiceiurile generale legate de somn și trezire sunt în mare parte similare în Europa de Sud-Est, însă există elemente specifice locale pentru fiecare țară în parte. Românilor le place să doarmă mai mult decât altor respondenți, cu o medie de 7,2 ore în timpul săptămânii și 8,1 ore în weekend, iar acest lucru îi face extrem de atenți la confortul pe care îl caută constant pentru a avea un somn cât mai odihnitor. 46% dintre români, deci un procent semnificativ, au declarat că li se întâmplă să doarmă în hainele pe care le poartă în timpul zilei, iar motivele frecvent invocate sunt oboseala, ațipirea în fața televizorului, consumul de alcool sau episoadele de boală.

Întrebați despre activitățile care îi țin treji până seara târziu, românii au menționat privitul la televizor (68%), dușul (59%) și folosirea telefoanelor (57%), ca fiind cele mai comune obiceiuri înainte de culcare. În ceea ce privește relaționarea cu cei apropiați înainte de somn, mai mult de jumătate dintre repondenți au declarat că a avea o relație intimă cu partenerul lor este ritualul lor preferat de seară. În același timp, există un procent ridicat, de 35%, al celor care recunosc că preferă să doarmă singuri, indiferent de statutul lor familial.

Somnul ne ajută să luăm decizii mai bune, să fim mai productivi, mai fericiți și mai sănătoși, iar obiectivul nostru este să ajutăm oamenii să își îmbunătățească somnul și viața de zi cu zi. Deși somnul ar trebui să fie o plăcere, nu o sursă de stres, aproape jumătate dintre români se confruntă des sau uneori cu teama de nu rata ceva în timp ce dorm. Ne propunem să răspundem nevoilor diverse ale clienților noștri și să îi ajutăm să-și recapete bucuria somnului, adaptându-ne soluțiile pentru fiecare buget, stil de viață și preferință de somn”, a spus Ekaterina Egorova, CEO & CSO la IKEA South East Europe.

6 pași pentru un somn cât mai odihnitor

În urma acestui studiu, IKEA propune metode simple de a îmbunătăți calitatea somnului, implicit a vieții de zi cu zi, oferind recomandări legate de principalele elemente care contribuie la îmbunătățirea calitatății somnului. Concret, cele 6 elemente de bază pentru un somn bun sunt:

Confortul – O saltea confortabilă, aleasă în funcție de preferințele fiecăruia, căci fiecare corp este diferit, fiecare doarmne în anumite poziții, preferă anumite materiale.

Temperatura – Pilota poate fi mai subțire sau mai groasă, în funcție de temperatura din cameră (ideal, între 13 și 20 de grade Celsius) și de cât de călduroși suntem.

Sunetul – Dormim mult mai bine când e liniște, iar textilele alese pentru lenjeria de pat, pentru perdele și în general pentru dormitor pot atenua zgomotele.

Lumina – Iluminatul inteligent, care poate micșora simultan lumina lămpilor din dormitor, precum și storurile care ne protejează de lumina stradală sau de soarele dimineții ne pot spori confortul pe timp de noapte.

Calitatea aerului – Aerul curat îmbunătățește respirația și somnul, iar purificatoarele de aer și o anumită rutină în organizarea și întreținerea lenjeriei de pat și a saltelei ne pot ajuta mult.

Amenajarea și buna organizare a locuinței – Da, pentru un somn odihnitor contează inclusiv organizarea dormitorului. Deci: mai mult spațiu liber și o mai inteligentă utilizare a spațiilor nefolosite!

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro