Acasa Grădină Cum se îngrijește Poinsettia – Steaua Crăciunului

Cum se îngrijește Poinsettia – Steaua Crăciunului

Autor: Alexandra Ion
0 comentariu 1,9K vizualizari 12 minute timp estimat

Poinsettia, numită și Steaua Crăciunului sau Crăciunița și-a făcut apariția în marile magazine și în florării. Este încă un semn că vin sărbătorile. Această plantă minunată, cunoscută în întreaga lume, cu numele oficial Euphorbia pulcherrima, este folosită ca ornament decorativ de Crăciun datorită frunzelor sale roșii și verzi, spectaculoase.

Originară din Mexic, adusă în Statele Unite de către diplomatul și omul de stat american Joel Poinsett în anii 1820, Poinsettia s-a răspândit în toată lumea fiind, azi, una dintre cele mai populare plante. Frunzele mari și frumoase, denumite bractee, pot avea diferite culori, cel mai des roșii, dar pot fi și albe sau roz. Există și varinate cu frunze portocalii,  absolut spectaculoase.

Pentru a fi în forma ei maximă în perioada sărbătorilor de iarnă este bine să știi cum se îngrijește Poinsettia. Steaua Crăciunului are nevoie de cel puțin 12 ore de întuneric complet, timp de două luni, din octombrie și până în decembrie, pentru a forma frunzele roșii și pentru a înflorii. 

cum se îngrijește Poinsettia

3 reguli de bază pentru a îngriji Poinsettia 

Fără să fie deloc pretențioasă la condițiile din interior, Poinsettia are nevoie de doar trei elemente de bază pentru a rămâne frumoasă până la începutul lui ianuarie și mult după. 

Lumina. Crăciunița iubește lumina indirectă și trebuie plasată într-un loc luminos, dar nu în expunere directă la soare. Este drept că în decembrie soarele este oricum foarte scump la vedere, dar chiar și așa, planta trebuie așezată într-un loc ferit de expunerea îndelungată la soare. 

Temperatura. Poinsettia are nevoie de o temperatură relativ constantă, valorile ideale fiind între 18 și 24 grade Celsius, adică exact intervalul pe care-l avem și noi în casă. Suportă variațiile de temperatură, dar numai pe intervale scurte de timp, așa că poți deschide ferestrele ca să aerisești. 

Udarea. Pământul din ghiveciul în care se aflp Steaua Crăciunului trebuie să rămâne mereu umed. Planta se poate uda zilnic, sau o dată la două zile. Ia în calcul faptul că atmosfera de interior, iarna este una uscată, astfel că apa se va evapora repede. Verifică solul din ghiveci, în fiecare zi, dar evită să uzi planta în exces. Nu lăsa niciodată apa să stagneze în farfurioara de sub ghiveci și nu uda planta punând apă direct în farfurioară. 

Transplantarea Crăciuniței

Solul din ghiveci este un element foarte important pentru Poinsettia. Acestea trebuie să fie un amestec care să dreneze bine apa și care să fie bogat în substanțe nutritive. După ce o aduci acasă din magazin, poate sta în ghiveciul original, dar ulterior va fi nevoie să muți Crăciunița într-un alt vas.  

Iată care sunt pașii pentru transplantarea Crăciuniței:

Alege momentul potrivit. Cel mai bun moment pentru a muta Crăciunița în alt ghiveci este primăvara sau la începutul lui ianuarie, imediat după perioada de înflorire, dar înainte să înceapă perioada de creștere activă.

Ghiveciul potrivit. Asigură-te că noul ghiveci are găuri de drenaj pentru a evita acumularea excesivă de apă. Dimensiunea ghiveciului ar trebui să fie puțin mai mare decât ghiveciul inițial și să fie din lut nesmălțuit. 

Amestecul de sol. Folosește pământ bogat în substanțe nutritive, potrivit pentru plantele de interior și adaugă-i puțin nisip pentru a-i crește permeabilitatea. 

Transferul plantei. Udă planta înainte de a o scoate din ghiveciul original. Aceasta va face procesul mai ușor. Scoate planta și îndepărtează, prin scuturare ușoară o parte din solul prins de rădăcini, dar cu mare grijă pentru a nu le deteriora. Așează Crăciunița în centrul noului ghiveci și completează cu amestecul de sol nou pregătit. Udă planta imediat după transplantare și apoi oferă-i o perioadă de repaus, evitând expunerea la lumină directă.

👉 Îți vor fi de folos și aceste 11 reguli de aur care vor prelungii viata plantei  Poinsettia

Fertilizarea Crăciuniței

Fertilizarea corectă a Crăciuniței este esențială pentru a-i asigura nutrienții necesari unei creșteri sănătoase și pentru a stimula înflorirea. Respectă cele 6 reguli principale care fac parte dintre cele mai importante sfaturi pe care este bine să le știi despre cum se îngrijește Poinsettia. 

  1. Utilizează un îngrășământ echilibrat cu o formulă azot, fosfor, potasiu sau cu un conținut mai ridicat de fosfor pentru a promova înflorirea. 
  2. Fertilizează Crăciunița o dată la două săptămâni în timpul perioadei de creștere activă. În perioadele de repaus și după înflorire, redu frecvența sau oprește complet fertilizarea, pentru 1-2 luni. 
  3. Aplică îngrășământul conform instrucțiunilor de pe ambalaj. Evită excesul, deoarece acest lucru poate duce la acumularea de săruri în sol, ceea ce poate fi dăunător pentru rădăcini.
  4. Fertilizează planta când solul a fost în prealabil udat pentru a preveni arsura rădăcinilor. 
  5. Monitorizează starea plantei și ajustează programul de fertilizare în funcție de nevoile sale. Dacă observi frunze galbene sau pete albe pe sol, redu frecvența fertilizării.
  6. Poți alege între îngrășăminte lichide și granulare. Îngrășămintele lichide sunt absorbite mai rapid, în timp ce cele granulare au o eliberare treptată și lentă, mai puțin agresivă a nutrienților.

Cum se îngrijește Poinsettia după Crăciun

Nu arunca planta după sărbători. Crăciunița poate rezista mai mulți ani și poate deveni din ce în mai frumoasă. Îngrijirea în „extrasezon” nu este deloc complicată. Iată câteva sfaturi:

După sărbători redu udatul. Pământul ar trebui să fie păstrat ușor umed, dar planta va fi udată o dată la 3-4 zile. Poate rămâne în locul în care a stat în decembrie, dar dacă o muți alege un loc ferit de curenți de aer și de expunerea directă la soare. La sfârșitul iernii, ideal în februarie -martie tunde planta până la o înălțime de aproximativ 15-20 de centimetri deasupra nivelului solului pentru  a încuraja creșterea deasă a noilor ramuri.

În perioada caldă a anului Crăciunița poate sta într-un loc luminos, cu temperaturi ridicate, dar evitând expunerea directă la soare puternic. Utilizați îngrășăminte lichide echilibrate, cu o concentrație mai mică decât cea recomandată și aplicați îngrășământul o dată la două săptămâni în perioada de creștere activă. Solul trebuie să rămână constant ușor umed, fără a permite apei să stagneze. Udarea moderată este cheia succesului.

Toamna, planta trebuie udată cu măsură și plasată într-un loc mai răcoros și mai întunecat, cu temperaturi mai scăzute (în jur de 12-15 grade Celsius). Are nevoie de întuneric total, cel puțin 12 ore pe zi, timp de două luni. La începutul lui decembrie se mută în locul de onoare din casă, este fertilizată și udată periodic. Înflorirea se obține prin alternanța riguroasă lumină-întuneric total. În casă este mai greu de obținut acest lucru așa că din octombrie și până la începutul lui decembrie acoperă planta cu o cutie sau o găleată, de la ora 18.00 până la 8-9 dimineața. Nu muta plante dintr-un loc în altul pentru că ar putea să nu suporte acest lucru. 

Boli și probleme comune pe care le poți întâni când îngrijești Steaua Crăciunului:

  • Exces de udare: Poate duce la putrezirea rădăcinilor.
  • Lipsa de lumină: Poate duce la căderea frunzelor.
  • Expunere la temperaturi reci: Poate provoca vătămări ale frunzelor.
  • Toxicitate: Crăciunița poate fi ușor toxică pentru animalele de companie și copii, așa că este recomandat să se păstreze la distanță.

Legenda Crăciuniței

Legenda Crăciuniței vine din Mexic, de acolo de unde este originară planta. Se spune că un băiat sărac nu avea nimic de oferit pentru darurile de Crăciun, pe care toți le duceau la biserică. Preotul i-a spus că și cel mai modest dar dacă este oferit cu inima sinceră, va fi o bucurie. Cu inima grea, Pepita s-a dus să caute un dar potrivit. Pe drum, a strâns câteva fire de iarnă, lastari din pomi și crenguțe. În biserică, le-a așezat printre celelalte daruri duse de oameni pentru Iisus. Într-o clipă, ramurile s-au transformat într-o plantă spectaculoasă cu frunze verzi și roșii, iar oamenii au numit-o „Floarea de Noapte” sau „Steaua Crăciunului”.

Poinsettia a devenit un simbol al dragostei și bucuriei în timpul sărbătorilor de iarnă. Este considerată un cadou potrivit, aducând cu ea povestea umilului dar oferit de Pepita în ziua nașterii lui Isus. 

Fiecare cultură și regiune poate avea variante diferite ale legendei, dar temele de iubire, generozitate și miracole asociate cu Crăciunița sunt comune în multe dintre legende. Se mai spune și că cel care dăruiește Crăciunița va avea noroc și va i sănătos tot anul. Despre cum se îngrijește Poinsettia, ai acum toate informațiile necesare. 

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro