Acasa Idei practice Schimbi culoarea? Iată tot ce trebuie să știi despre vopsea

Schimbi culoarea? Iată tot ce trebuie să știi despre vopsea

Autor: Echipa Casa si gradina
1 comentariu 295 vizualizari 7 minute timp estimat

Vopseaua este un amestec de patru ingrediente de bază: pigmenți, rășini, solvenți și aditivi. Pigmentul este culoarea, iar rășina este liantul sau adezivul (care are proprietatea de a unii și lega substanțele între ele). Solventul este răspunzător de procesul de dizolvare și se evaporă pe măsura ce vopseaua se usucă. Aditivii oferă caracteristicile de performanță specifice, cum ar fi proprietățile de acoperire a petelor sau rezistența la mucegai.

Compoziția este cea care face diferența de calitate

Vopselele ieftine au un procent mai mare de solvenți pe volum decât cele bune. Ca rezultat, pot exista până la 50 la sută mai puțin pigment și rășină în aceeași calitate. Aceasta înseamnă că ceea ce aplici  pe pereți sau pe obiectul pe care îl vopsești este solvent (apă sau diferiți compuși eterici), care se evaporă, lăsând în urmă puțin pigment și liant. Acesta este motivul pentru care trebuie să revopsiți și să revopsiți de până la de patru ori cu vopsea de calitate scăzută înainte de a rămâne suficient pigment pentru a obține ceea ce vrei. Cu o vopsea ieftină consumi mult mai mult, iar în final costurile sunt mari și rezultatele slabe.  Vopseaua bună, de calitate, are 45% pigment și rășini.

Tipuri de vopsea: pe bază de apă și pe bază de ulei

Toate vopselele se încadrează practic în două categorii de solvenți care definesc tipul lor: pe bază de apă sau pe bază de ulei. Vopseaua pe bază de apă are de fapt apa ca solvent. Multe vopsele pe bază de apă sunt realizate cu acril și pot fi numite „latex acrilic”. Eticheta „vopsea pe bază de ulei” este la fel de confuză, deoarece nu este de fapt făcută cu ulei. Solventul este un ulei mineral (cunoscut și sub numele de diluant de vopsea) sau rășină alchidică. Alchidul poate fi subțiat cu ulei mineral, în timp ce vopseaua de latex este subțiată cu apă.

Vopsea pe bază de apă (latex)

Vopseaua latex este cel mai comun tip de vopsea de uz casnic din mai multe motive:

  • Se curăță cu apă și săpun;
  • Este prietenoasă cu mediul;
  • Conține puțini compuși organici volatili – de regulă toxici și dăunători;
  • Performanță excelentă;
  • Ușor de întins;
  • Rezistă la frecare;
  • Poate preveni mucegaiul și umezeala;
  • Uscare rapidă;
  • Disponibil în mai multe culori și străluciri;
  • Poate fi folosită în aproape orice aplicație din casă, de la exterior și finisaj la pereți interiori și lemn.

Vopsea pe bază de ulei

Vopseaua alchidică nu este utilizată în mod obișnuit în aplicațiile de vopsire la domiciliu. La un moment dat, aceste vopsele erau standardul pentru băi și alte zone „umede”, deoarece erau ușor de spălat, aveau un luciu mai ridicat și erau mai durabile decât vopselele cu apă.

Când sunt utilizate în casă, vopselele alchidice sunt cel mai frecvent rezervate pentru zonele supuse uzurii puternice sau predispuse la impact. Acestea includ ornamente, podele și, uneori, dulapuri. Un alt beneficiu al alchidic este că are un timp de uscare mai lung decât vopseaua din latex, iar forma finală, îninte de uscare este uniformă, iar urmele pensulei nu se văd. Acesta este un avantaj atunci când vopsiți ornamentele, lemnul și dulapurile.

Dezavantaje:

  • Este mai scump decât vopseaua latex.
  • Are miros intens și conține multe substanțe volatile toxice și inflamabile;
  • Necesită curățare cu solvent chimic.

Luciul vopselelor

Un alt aspect care contează în alegerea vopselei adecvate este un factor numit „luciu de vopsea”. Strălucirea vopselei se referă la cât de strălucitoare devine suprafața vopselei atunci când este uscată. Există patru străluciri de bază:

  • Normală
  • Coaja de ou sau satin
  • Semi lucios
  • Lucios

Vopseaua normală. Este cea mată cu cea mai mică cantitate de luciu. Avantajele acestui lucru sunt că vopseaua ascunde bine imperfecțiunile și suprafața vopsită creează foarte puțină strălucire. Dezavantajul este că nu este lavabilă. Dacă frecați suprafața cu un burete umed, vopseaua se desprinde pe burete. Din toate aceste motive, vopseaua mată este de obicei utilizată numai pe tavanele caselor.

Coaja de ou. Acest tip de vopsea are o cantitate moderată de luciu, astfel încât ascunde oarecum imperfecțiunile și produce relativ puțină strălucire. De asemenea, este lavabilă. Aceste caracteristici o fac alegerea standard pentru toți pereții din zonele de locuit, mai puțin pentru bucătărie și baie.

Semi lucios . Această vopsea este similară cu coaja de ou și este relativ lucioasă. Este folosită pentru interioare, mai ales acolo unde este nevopie de mai multă lumină. Este utilizată în bucătării, băi, spălătorii și zone similare care necesită o lavabilitate ridicată și o rezistență la umiditate a unei vopsele mai lucioase.

Lucioasă. Vopseaua lucioasă este utilizată pe finisaje, uși și dulapuri, deoarece este dură și foarte lavabilă. De asemenea, reflectă multă lumină, ceea ce face ca aceste elemente mici, dar detaliate, să iasă cu culoare.

Aproape totul despre vopsea sau ce trebuie să știi despre acesta

Culoarea

Există centre specializate în magazine sau în hipermarketurile de construcții, unde îți poți prepară vopseaua într-una din cele peste o mie de nuanțe disponibile și în orice cantitate. Dacă îți place foarte mult nuanță aleasă, ține minte codul, că să o poți prepară ori de câte ori vrei.

Foto: 123RF

 

 

1 comentariu

Vopsele lavabile pentru interior – Ghid de folosire - Despre Imobiliare 2 februarie 2023 - 03:11

[…] alte elemente, care vor completă designul interior. Din acest articol vei află cum să folosești vopseaua lavabilă pentru interior și cum să combini culorile, pentru a obține un decor plăcut, armonios […]

Raspunde

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro