Acasa Proiecte de Case Acoperiș într-o apă. Avantaje și dezavantaje

Acoperiș într-o apă. Avantaje și dezavantaje

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 4,1K vizualizari 12 minute timp estimat

Un acoperiș într-o apă este cel care se înclină într-o singură direcție. Este plat, iar unghiul pantei variază și se poate adapta la arhitectura construcției pe care o protejează. Un acoperiș într-o apă se mai numește acoperiș de tip șopron, acoperiș skillion. 

Ca să fie completă, o casă are nevoie de un acoperiș. Acesta este elementul care definește o casă și totodată cel care oferă o parte importantă a protecției împotriva factorilor externi. Există câteva detalii de care trebuie să ții cont atunci când alegi pentru casă un acoperiș într-o apă.

Caracteristicile utile ale acoperișului într-o apă

Folosit mai ales pentru verande și extinderi, dar și pentru hale industriale, acoperișul într-o apă a devenit o alegere frecvent folosită pentru locuințele moderne și este prima alegere pentru casele individuale monolit, oferind individualitate și personalitate locuințelor. Pe lângă acest argument estetic, acoperișul într-o apă are și câteva avantaje care fac din acest model o alegere inspirată. 

Ieftin de construit

Acoperișul într-o apă are o structură simplă ceea ce are ca efect costuri reduse de manoperă. În plus, se realizează într-un timp scurt. Este potrivit pentru casele cu un etaj, dar și cele unde mansarda este locuibilă, fiind chiar alegerea ideală pentru acestea. 

Bună eficiență termică 

Acesta este un alt avantaj al unui acoperiș cu o singură apă, mai ales dacă se ia în calcul o bună orientare a casei, față de punctele cardinale, direcția predilectă a vânturilor și zona care are nevoie de umbrire. Casele cu mansardă au nevoie de o bună izolare a acoperișului de acest tip, dar în replică mansardă poate beneficia de un confort termic superior. 

Oferă protecție bună casei 

Datorită pantei care permite scurgerea rapidă și eficientă a apei și zăpezii, acoperișul într-o apă oferă o bună protecție pentru pereții casei. Se poate obține acest lucru foarte ușor, realizând o bună proporție între suprafața acoperișului și amprenta la sol a casei. Cu alte cuvinte, prelungirea acoperișului în partea sa superioară, pe laterale și la nivelul inferior va asigura o excelentă protecție pentru casă atât față ploaie, dar și față de soare. 

Spațiu potrivit pentru panouri solare

Nu întâmplător acoperișul într-o apă este prima alegere pentru casele moderne și pentru arhitectura bioclimatică și casele verzi. Suprafața mare a acoperișului oferă spațiul ideal pentru montarea panourilor solară, fără dificultăți și complicații suplimentare legate de montaj. În plus poziția acestora oferă o întreținere simplă și foarte eficientă a acestora. 

Permite spații vitrate foarte mari

Acoperișul într-o apă este soluția care permite includerea unor suprafețe vitrate foarte mare pe unul dintre pereții casei. Mai mult, oferă spațiu confortabil pentru mansardă, dacă aceasta există sau se dorește amenajarea ei. Nu în ultimul rând permite includerea foarte ușoară a lucarnelor, indiferent de tipul loc și a ferestrelor de mansardă.  

👉 Amenajare în stil scandinav. Caracteristici și sfaturi

Dezavantajele acoperișului cu o apă 

Unul dintre cele mai importante dezavantaje este acela că nu este potrivit pentru casele individuale cu amprentă mare la sol, pentru că poate deveni instabil și poate dezechilibra structura de rezistență a casei. 

O altă potențială problemă a acestui tip de acoperiș este cea legată de stabilitatea acestuia în zonele cu vânt puternic. În funcție de orientarea sa dar și de lățimea pe care o au extensiile acest dezavantaj poate fi unul minim sau unul care să poate genera probleme reale. 

acoperis intr-o apa

Panta acoperișului

Panta acoperișului este un element foarte important care trebuie să ia în calcul mai multe elemente. Aceasta reprezintă unghiul de înclinare al acoperișului. În cazul specific al unui acoperiș într-o apă acest element devine unul extrem de important.

Practic panta acoperișului este diferența de nivel între partea lui superioară și cea inferioară, în cazul unui acoperiș, de tipul celui care face subiectul acestui material va fi vorba despre gradul de înclinare al acoperișului între cei doi pereți pe care acesta se sprijină. Evident, că înălțimea acestora poate fi ajutată prin supraînălțare, astfel ca panta să fie una corectă. 

Indiferent de forma pe care o are, în ansamblul său, panta acoperișului trebuie să ia în calcul și materialul de finisaj folosit pentru acesta. Scopul este ca apa, zăpada, parful, depunerile naturale să poată aluneca natural, iar acest proces depinde de tipul suprafeței acoperișului. 

Panta minimă a acoperișului în funcție de tipul materialului de acoperire: 

  • tabla, plăci ondulate bituminoase și din fibrociment – înclinare minimă de 5 grade.
  • olane ceramice – pantă minimă de 11 grade;
  • șindrilă bituminoasă – pantă minimă de 12 grade.
  • țiglă metalică – pantă minimă de 14 grade;
  • țigle ceramice și țigle din beton – pantă minimă de 15 grade;
  • țigle de tip solz – pantă minimă de 25 grade.

Ignorarea necesității de a respecta panta obligatorie poate duce la deteriorarea rapidă și gravă a acoperișului, infiltrații, scurgeri în interior și pe pereții laterali.

Unghiul corect al pantei depinde și de zona geografică în care se află amplasată casa. Unul dintre motive este acela că o pată prea mică într-o zonă unde se produc căderi abundente de zăpadă poate face vulnerabil acoperișul sub greutatea acesteia. Riscul poate fi compensat cu o structură de susține mai solidă pentru acoperiș sau prin creșterea pantei acestuia. 

Vântul este un alt element de care trebuie să se țină seama. O pantă mai mare face acoperișul mai rezistent la viteze mari ale vântului și la rafale. Panta mică îl expune. De regulă, constructorii recomandă ca panta acoperișului să nu fie mai mică de 10 grade, chiar și în zonele cu climă blândă, dacă învelitoare exterioară a acoperișului nu necesită o pantă mai mare. O pantă mai mică de 15 grade este utilă în zonele secetoase, unde nu există zăpadă, iar cele cu panta mai mare (peste 15 și sub 45 de grade) sunt ideale în zonele cu precipitații și zăpadă. Acestea sunt cele care asigură o bună rezistență la presiunea exercitată de o pătură groasă de zăpadă și favorizează scurgerea apei și alunecarea zăpezii.

O pată mică impune un sistem complex de izolație, impermeabilă și o atentă verificare periodică (anual, bianual) a  acoperișului și curățarea acestuia. 

👉 Suprafața construită și suprafața utilă. Ce sunt și ce valoare au

Sistemul de scurgere a apei de ploaie

Sistemul care asigură drenarea corectă și colectarea la nivelul solului sau în bazine plasate în subsol a apelor din precipitații este obligatoriu. Deseori sistemul pluvial este ignorat sau instalat incomplet, iar apa de ploaie udă pereții, se infiltrează în fundație și în timp produce mari daune casei (umezeală, igrasie, deteriorarea fațadei). Este extrem de folositor ca sistemul de scurgere a apei să fie făcut temeinic pentru că acesta crește valoarea casei, dar și durata sa de viață.

Corect realizat, sistemul pluvial de colectare a apei face față și precipitațiilor foarte abundente, fără a afecta pereții sau fundația. Din acest motiv, burlanele, jgheaburile și cârligele din metal care le susțin trebuie să se îmbine perfect.

Este foarte important de spus că tabla de pe acoperiș și sistemul de burlane și jgheaburi de colectare sunt unice și trebuie gândite pentru fiecare casă în parte. Trebuie luate în calcul dimensiunile casei, panta acoperișului, forma acestuia și materialele din care este realizat. 

Ventilația și gura de vizitare pentru un acoperiș într-o apă

Gurile de aerisire, prin care se asigură o ventilare eficientă cu scopul eliminării excesului de căldură și a vaporilor de sub învelitorile acoperișului, sunt un element important care susțin buna funcție a acoperișului. La aceasta se poate adăuga, eventual, o fereastră de ieșire pe acoperiș, utilă pentru investigațiile anuale și pentru eventuale reparații.

Se cuvin menționate și lucarnele (acele elemente de decor în stil clasic, care permit montarea unor ferestre verticale, pe un acoperiș în pantă) și luminatoarele pe care le poți instala la montarea inițială a acoperișului, dacă podul casei poate fi locuibil.

Elemente de siguranță pentru acoperiș într-o apă

De regulă, aceste elemente de siguranță sunt opționale, dar extrem de utile. Cele mai des utilizate și recomandate sunt parazăpezile și paratrăsnetul. Primele au rolul de a bloca alunecarea stratului de zăpadă de pe acoperiș și implicit riscul de accident. Paratrăsnetul este și el indicat mai ales dacă locuința este una mai înaltă și are multe elemente metalice. Nu în ultimul rând, materialele combustibile folosite la realizarea acoperișului trebuie să aibă proprietăți ignifuge, pentru siguranță. 

Frumusețea și siguranța unei case depinde de fiecare element de construcție în parte. Acoperișul protejează pereții, pereții susțin acoperișul, toată structura se sprijină pe fundație, care la rândul ei este protejată de acoperiș. Și totul trebuie să fie în echilibru perfect și în armonie estetică, pentru că o eroare de construcție a unui element va afecta întreaga casă. 

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro