Amenajarea bucătăriei trebuie să țină cont de rolul multifuncțional al acesteia. Orice plan de amenajare pentru bucătărie va urmări ca acest spațiu să fie unul confortabil, practic, plăcut și ușor de întreținut. Secretul unei bucătării perfecte stă în planificarea riguroasă a fiecărei etape de amenajare și în abordarea unui stil care să răspundă necesităților familiei.
Din întreg ansamblul unei locuințe, una din camere are o importanță deosebită: bucătăria. Nu reprezintă doar un spațiu unde se pregătește mâncarea – în multe cazuri, bucătăria servește și primirea musafirilor și este locul unde se reunește întreaga familie pentru a petrece timp împreună. Astfel, amenajarea acestei camere impune funcționalitate, un stil practic, dar și acel grad de confort dorit și o parte estetică deloc de neglijat.
Amenajarea bucătăriei. Plan practic
Orice amenajare începe cu un plan. Fie că amenajezi de la zero sau reamenajezi, planul trebuie să ia în calcul bugetul, de tipul bucătăriei (închisă sau open space), forma acesteia, stilul de viață personal sau al familiei și tipul de amenajare dorit.
Planul include o ordinea etapelor de amenajare, de la poziția instalațiilor de apă, gaz și electricitate, până la culorile bucătăriei și elementele funcționale și de decor și de la sursele de iluminare, până la echilibrul zonelor de lucru.
Un plan corect pentru amenajarea bucătăriei va lua în calcul:
- dimensiunea și forma bucătăriei;
- forma de organizare a pieselor de mobilier;
- tipul electrocasnicelor: clasice sau încastrate.
În funcție de aceste aspecte vei stabili ce suprafețele care vor fi acoperite cu gresie, faianță sau alte materiale. Ia în calcul și funcțiile suplimentare pe care le poate avea bucătăria, cum ar fi locul de luat masa, zona de lucru pentru acsă.
Cele trei spații din bucătărie
Regula celor trei spații se referă la cele trei zone importante din bucătărie: spațiul de lucru, care include blatul de lucru și electrocasnicele pentru gătit, frigiderul și chiuveta. În mod ideal, aceste trei spații ar trebui să formeze un triunghi în interiorul căruia să se desfășoare activitățile specifice din bucătărie. Acest principiu nu poate fi aplicat în bucătăria liniară, dar este util într-una mare.
Acest principiu de amenajare a bucătăriei a făcut carieră după anii 1920 și ar putea fi luat în calcul ca opțiune în planul de amenajare. Cu toate acestea, trebuie spus că, în ciuda unor avantaje, nu are un rol estetic, ci doar funcțional. Designul modern al bucătăriilor a devenit atât de variat încât regula s-a transformat într-o variantă mai practică, respectiv cea a zonelor de interes. Astfel, avem o zonă de lucru, care poate cuprinde plita, cuptorul, chiuveta și blatul de lucru. Apoi o zonă de luat masa, care poate să fie masa din bucătărie sau insula. Și mai rămâne zona de depozitare, care cuprinde dulapurile, zona rece (frigiderul) și mașina de spălat vase.
Amenajarea bucătăriei în funcție de formă
Forma pe care o are bucătăria dictează modul de amenajare a acesteia. Suprafața încăperii este la fel de importantă, pentru că, în cazul celor mici, obligă la o gestionare cu maximum de eficiență a spațiului, dar forma este cea mai importantă.
Bucătăria dreptunghiulară
Bucătăria dreptunghiulară are o latură lună și una mult mai îngustă. De regulă acesta din urmă include fereastra. O astfel de compartimentare impune ca amenajarea bucătăriei sp fie liniară, când toate elementele de mobilier și electrocasnicele sunt poziționate pe una dintre laturile lungi.
De folosește mult verticala pentru a câștiga spațiu de depozitare. Este important ca peretele să nu fie compact, iar dulapurile să nu sufoce încăperea. Sunt ideale soluțiile cu electrocasnice incorporabile.
Bucătăria pătrată
Bucătăria pătrată poate fi amenajată în formă de U sau L, cu laturi egale sau inegale. Cele mici se pot amenaja ideal în mod liniar, oferind și spațiu pentru luat masa.
Acest tip de bucătărie se pretează și pentru o amenajare pe două laturi. Unul dintre pereți poate fi amenajat ca zonă de depozitare cu dulapuri care să acopere tot peretele. Soluția este o alternativă bună în bucătăriile mari, amenajate liniar.
Bucătăria în formă de U
Amenajarea bucătăriei în formă de U este potrivită pentru cele care au formă pătrată sau laturile sunt asemănătoare la lungime. Este o soluția care oferă spații de depozitare multiple, pentru că se utilizează toata suprafața încăperii.
Este genul de bucătărie care se pretează pentru montarea chiuvetei în dreptul ferestrei și care permite, la fel de bine, electrocasnice clasice sau incorporabile, o insulă și spațiul de luat masa, dar totul depinde de spațiu și de stilul amenajării.
Bucătăria pe colț
Această amenajare poate fi utilă într-o bucătărie lungă și mai lată. Amenajarea se face sub forma literei L și este cea mai bună soluție de organizare a unei bucătării pentru că oferă multe spații de depozitare și scurtează distanța dintre principalele arii de interes.
O altă variantă este cea a amenajării pe două laturi paralele. Deși la prima vedere, alegerea va îngusta și mai mult încăperea, are avantaje:
- scurtează distanțele între principalele zone de activitate (frigider, chiuvetă, aragaz)
- oferă mult spațiu de depozitare
- permite amenajarea unui loc de luat masa într-una dintre extremitățile camerei, împărțind vizual spațiul în două zone de activitate distincte, cea de preparare a mâncării și cea de luat masa.
Bucătăria cu insulă
Orice bucătărie poate include o insulă, acest lucru depinzând de spațiu și nevoile reale ale celor care folosesc bucătăria. Insula poate fi zonă de gătit, cu plită și chiuvetă integrate în blat și cu spații de depozitare sub formă de dulapuri proiectate în partea inferioară a blatului sau poate fi doar un spațiu suplimentar care să funcționeze ca loc de luat masa sau pentru alte activități ocazionale.
Există insule mobile, cu dimensiuni variabile, adaptate spațiului, care să fie folosite atunci când este necesar.
👉 Greșeli în amenajarea interioară care strică armonia din casă
Bucătăria open space
În acest caz, accentul trebuie pus pe modul în care sunt delimitate cele două zone: cea dedicată bucătăriei și zona livingului. Poți face asta printr-o insulă ori peninsulă formată dintr-un bar special cu scaune înalte sau printr-un corp de rafturi. De asemenea, poți folosi sisteme de iluminat diferite.
Bucătăriile open space sunt liniare sau în formă de L și au neapărată nevoie de o hotă de mare putere. Stilul de amenajare este compact, cu un blat care cuprinde chiuveta și plita.
Pentru acest gen de bucătărie electrocasnicele incorporabile sunt soluția optimă. Varianta clasică poate fi luată în calcul doar dacă bucătăria este foarte mare, are lumină naturală și continuă cu o zonă de luat masa, amenajată la rândul ei corespunzător.
Bucătăria mică
Amenajarea acestora poate să fie o reală provocare, dar folosind trucurile potrivite în ceea ce privește alegerea culorilor și a materialelor și cu o organizare inteligentă rezultatele pot fi spectaculoase.
Amenajarea ideală este cea liniară sau, dacă forma o permite, în L. Limitează pe cât posibil să aglomerezi spațiul cu dulapuri suspendate și analizează cu maximă atenție utilitatea fiecărui corp de mobilier inclus în amenajare. Optează pentru electrocasnice încorporate, pentru că oferă un aspect ordonat, echilibrat și uniform, care se potrivește cu suprafața mică a bucătăriei.
Amenajarea bucătăriei în diverse stiluri
Misiunea mobilierului bucătăriei se dovedește astfel una de maximă importanță. Proprietarii se orientează în momentul de față spre o mobilă de bucătărie practică și utilă, în majoritatea cazurilor într-un stil minimalist, cu un accent deosebit pus pe confort, dar și pe eficientizarea spațiului.
Amenajarea bucătăriei beneficiază doar de avantaje când vine vorba de mobilier realizat pe comandă. Se pot masca foarte ușor instalațiile sanitare, conductele și tevile de alimentare cu gaze, sistemele de încălzire și nu numai. Spațiul este fructificat la maximum prin personalizarea dimensiunilor tuturor corpurilor de mobilier care urmează să fie instalate în bucătărie; chiar și aparatura electrocasnică poate fi încadrată perfect, astfel că chiar și într-o bucătărie de mici dimensiuni totul devine practic și util.
Deși stilul în care îți amenajezi bucătăria depinde de dorințele personale, suprafața și forma bucătăriei ar putea impune abordarea unui anumit tipar stilistic, cu atât mai mult cu cât unele variante sunt mai potrivite pentru bucătăriile mici, în timp ce altele se potrivesc doar în cele spațioase.
Astfel: o bucătărie mică se preteaza unui stil minimalist cu accente moderne, în timp ce bucătăriile open space trebuie să preia stilul de amenajare al livingului către care se deschid. În general simplitatea este mereu o alegere bună, pentru că oferă eficiență și un aspect practic plăcut și confortabil.
Stilul modern în amenajarea bucătăriei
Este varianta comodă, practică și actuală de amenajare a bucătăriilor și reușește foarte bine să combine nevoia de multifuncționalitate cu spațiul disponibil și individualitatea proprietarilor casei. O bucătărie modernă înseamnă utilizarea rațională a spațiului, cu linii curate, spații deschise și materiale actuale (prelucrate sau chiar reciclate) funcționale, cea mai practică fiind asocierea dintre lemn și piatră.
Blatul și dulapurile de bucătărie sunt cele care imprimă stilul, iar amenajarea modernă permite o paletă largă de soluții adaptate oricărui buget și compatibile cu orice structura – liniară, în L sau U, dar și cu orice suprafață. Dulapurile și blaturile au linii clare, simple, îmbinările sunt perfecte, aspectul general este unul rațional și confortabil. O bucătărie modernă poate fi colț social, biroul de acasă, zona de gătit sau orice altceva este nevoie într-o locuință modernă.
Stilul modern preia din caracteristicile celui minimalist, cu decor uniform, care susține o bună organizare, cu linii linii simple și drepte, forme geometrice și materiale naturale sau care le imită bine pe acestea.
Stilul clasic în amenajarea bucătăriei
Stilul clasic este prin excelență elegant, dar în același timp flexibil și adaptabil. Este una dintre amenajările atemporale care se integrează în orice stil general din casă. Este potrivit pentru toate bucătăriile, indiferent dacă sunt mari sau mici, dreptunghiulare sau pătrate.
O amenajare de acest tip este funcțională, include mereu piatră naturală (marmură sau imitații), sticlă și puțin metal și are nevoie de elemente din inox. Această amenajare este pusă în evidență de contrastele dintre materiale și le include perfect pe cele actuale, fie că este vorba despre gresie, faianță, lucioase sau mate.
👉 Amenajare în stil scandinav. Caracteristici și sfaturi
Paleta cromatică din bucătărie
Alegerea schemei de culori trebuie să genereze armonie vizuală și să fie în acord cu stilul ales. Cu toate acestea, culorile din bucătărie nu se limitează la cele folosite pentru pereți, podele și dulapuri. Ia în calcul inclusiv textilele și vesela, iar fiecare în parte contribuie la această unitate cromatică.
Folosește schema clasică a celor două culori dominante la care se adaugă o a treia, de accent. Blaturile și podelele sunt a doua culoare dominantă din bucătărie, prima fiind reprezentată de piesele de mobilier. Aceste nuanțe pot fi opuse sau complementare în funcție de stil. Optează pentru culori opuse în amenajarea minimalistă, scandinavă și clasică și culori complementare în amenajările moderne, rustice și vintage.
Există un plan de care trebuie să ții cont pentru ca amenajarea bucătăriei să ia în calcul, la momentul potrivit, fiecare detaliu. Începe prin a decide asupra stilului, apoi alege mobilierul pe care-l dorești și locul pentru fiecare piesă. Ulterior decide asupra electrocasnicelor pentru că acestea vor avea un impact important asupra decorului general din bucătărie. Ține cont că, de exemplu, dulapurile albe sau crem, care sunt și cele mai frecvente alegeri. Acestea se potrivesc cu electrocasnice negre sau gri, iar cele de inox cu nuanțe de maro și culori vibrante.
Ultima etapă este alegerea culorii blatului și a podelelor, care ar trebui să fie din aceeași familie de culori. La final vei decide culoarea pereților. Alegerile ideale: alb, crem, diverse tonuri pastelate de alb sau gri pentru că se potrivesc cu majoritatea stilurilor. Culorile vibrante sunt o alegere doar atunci când piesele de mobilier sunt minimaliste, simple, iar culorile acestora neutre.
În linii mari, acestea sunt cele mai importante aspecte de care trebuie să ții cont la amenajarea bucătăriei. În baza lor vei realiza o bucătărie frumoasă, confortabilă, elegantă și multifuncțională.
Sursa foto: https://unsplash.com/