Acasa Idei practice Amenajarea grădinii. Stilului de amenajare, reguli și idei creative

Amenajarea grădinii. Stilului de amenajare, reguli și idei creative

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 564 vizualizari 27 minute timp estimat

Existența unui spațiu verde în jurul casei este un avantaj care merită valorificat la maximum prin amenajarea grădinii. Fie că este vorba despre o casă individuală cu grădină, fie că este o extensie care are acest rol pentru un apartament într-un bloc nou, un spațiu exterior privat care aparține locuinței reprezintă un beneficiu care se poate transforma, printr-o amenajare adecvată, într-o zonă de relaxare confortabilă.   

  • De ce suprafața unei grădini nu contează
  • Plante amenajare grădină. Cum le alegi
  • Modele amenajări grădini. Amenajări grădini moderne
  • Idei pentru o grădină amenajată

De ce suprafața unei grădini nu contează

Indiferent că locuiești în oraș sau la țară, dacă ai o grădină te poți considera un om norocos. O grădină poate deveni funcțională dacă este corect organizată. Este greșit să pleci de la ideea că o grădină cu suprafață mare este mai utilă decât una mică, sau invers. Pentru amenajare, mărimea grădinii contează atâta timp cât o organizezi și o decorezi în mod adecvat cu nevoile tale. Există soluții și pentru grădinile mici, și pentru cele medii și mari. 

Nu este neapărat nevoie de o suprafață foarte mare pentru a crea un colț pentru odihnă, relaxare sau pentru a sta la masă în aer liber. O zonă verde înseamnă aer, copaci pentru umbră, răcoare și flori. Însă pentru orice spațiu verde este nevoie de principii clare de amenajare. Înainte de a începe lucrul, este important să te gândești nu doar la ce tip de plante și flori să plantezi sau ce mobilier să instalezi, ci și la cel mai potrivit stil de amenajare.

Pentru ca planul pentru amenajarea grădinii să funcționeze perfect ia în calcul aceste câteva principii general valabile.

  • Grădina trebuie să funcționeze ca o extensie a camerei de zi și să respecte nevoile de confort ale celor care o folosesc. 
  • Amenajarea ideală oferă confort și răspunde la nevoile tuturor celor din casă. 
  • Stilul de amenajare trebuie să fie în concordanță cu stilul de viață al celor care o utilizează. 
  • Alegerea plantelor, a florilor și a altor detalii vegetale trebuie să țină cont de dimensiunea grădinii, calitatea solului, climă și timpul pe care-l poți aloca îngrijirii acestora. 
  • Adaptează dimensiunile mobilierul de grădină la spațiul disponibil și evită să aglomerezi inutil. 
  • Poți opta pentru un decor boem sau unul riguros definit. 
  • Documentează-te și inspiră-te înainte de a începe efectiv proiectul „amenajare grădină”.

Amenajarea gradinii. Stilului de amenajare, reguli si idei creative

Cum le alegi plantele potrivite pentru amenajarea grădinii

Alegerea plantelor potrivite pentru amenajarea grădinii este o etapă importantă și depinde de: suprafața grădinii, climă, calitatea solului, lumină și necesitățile de îngrijire ale acestora. Dacă le alegi corect grădina va arăta frumos și îngrijit cu minimum de efort. 

Ghid pentru a alege plantele pentru amenajarea grădinii: 

  1. Alege o schemă de culori, pentru că acesta va da tonul întregului ansamblu. Este util să te limitezi la trei culori în zona cu flori. O grădină cu aspect sălbatic poate avea mai multe culori, în timp ce una foarte organizată poate folosi o schemă monocromă. 
  2. Selectează plante cu perioadă de înflorire diferită. Este ideal ca în fiecare perioadă din an să ai un soi înflorit, deși aceasta nu este o condiție obligatorie pentru a avea o grădină îngrijită.  
  3. Alege texturi și forme variate. Plantele înalte și mai subțiri pot fi asociate cu tufele scurte și dese. Plantele cu frunze subțiri arată bine alături de cele cu frunze late. 
  4. Alege plante perene cu înflorire repetată, inclusiv plante care își păstrează frunzele iarna. 
  5. Diversitatea soiurilor face ansamblul să fie estetic tot timpul anului. 
  6. Ține cont de nevoile plantelor în ceea ce privește lumina. Plantele potrivite într-o grădină puternic însorită sunt diferite de cele care au nevoie de puțin soare și multă umbră. 
  7. Limitează numărul plantelor pentru a nu aglomera și pentru a păstra un spațiu pentru peluză. Prea multe plante nu aduc niciun beneficiu aspectului final al grădinii. 
  8. Alege mereu soiuri aclimatizate zonei unde se află grădina.
  9. Ține cont de calitatea solului. Contează tipul acestuia (nisipos, argilos) și pH-ul. Majoritatea plantelor cresc cel mai bine în sol neutru, dar există și plante care se dezvoltă în soluri acide și altele care preferă cu adevărat solurile alcaline. Este bine să știi că tipul solului este greu de modificat.

Alte patru idei importante pentru amenajarea grădinii

  1. Ia în calcul dimensiunea plantelor la maturitate. Unele au nevoie de mult spațiu, altele cresc foarte înalte și nu pot fi tunse. Nu omite modul în care evoluează rădăcinile plantelor. Acestea pot afecta fundația casei sau se pot profila la suprafață. 
  2. Analizează cât timp poți dedica îngrijirii grădinii. Unele plante au nevoie de îngrijire periodică, altele se descurcă bine dacă sunt lăsate în voia lor. Nu uita că iarba și gazonul de pe peluză trebuie atent și constant tunse. Acesta este un detaliu foarte important pentru că aspectul grădinii depinde de modul în care este întreținută. 
  3. Ia în calcul umiditatea și regimul pluviometric al zonei. Orice grădină poate fi udată, dar nu uita că apa se va contabiliza în facturi. În replică, o zonă umedă va avea nevoie de plante care tolerează excesul de apă. 
  4. Ține cont de capacitatea de autopropagare a plantelor. Unele dintre ele se răspândesc foarte rapid, cucerind tot spațiul. Evită plantele invazive, chiar dacă sunt rezistente și frumoase ca aspect. 

Modele de amenajări pentru grădini moderne

Modelele și stilurile de grădini amenajate sunt o sursă de idei și inspirație, fiecare având o serie de caracteristici specifice care definesc elementele de mobilier, plantele decorative și anexele (zona de joacă pentru copii, piscină, fântână arteziană, alei, bucatarie de vara, zonă de grătar și așa mai departe) și în funcție de care te vei putea orienta pentru a alege ceea ce se potrivește cel mai bine pentru spațiul pe care urmează să-l organizezi.

Este important de știut că o grădină reușită se construiește pe baza unui plan, în mod conștient, și acesta este cu atât mai necesar atunci când spațiul este sub 100 de metri pătrați. Toate variantele de stiluri sunt potrivite pentru amenajări grădini moderne, iar fiecare stil aduce idei de amenajare, grădini frumoase și funcționale. Folosește modele de grădini amenajate și adaptează-le în stilul propriu. 

Stilul rustic

Este potrivit pentru o grădină cu suprafață mare, indiferent de zona geografică și perfect pentru a-ți pune în practică propriile idei de amenajare grădină. Sunt necesare materiale naturale și decorațiuni cu aspect tradițional (vase de lut, roabe și căruțe miniaturale și altele). O grădină rustică necesită mobilier pentru exterior din lemn. 

Florile potrivite sunt hortensiile, trandafirii nealtoiți, meceșul, liliacul, gălbenele, margaretele, petuniile, muscatele și crizantemele. Cu îngrijire minimă unele dintre ele înfloresc continuu tot sezonul cald. Este genul de amenajare care poate include și o parcelă de legume. 

Stilul mediteraneean

 Este potrivit pentru grădini de toate dimensiunile, dar care se află în zone geografice cu veri calde. Acest stil nu face exces de culoare, dominante fiind albul pur și albastrul. Plantele ideale sunt cele cu frunze verzi perene. Este genul de grădină care se pretează pentru suprafețe betonate mai mari prin adăugarea de ghivece. 

Mobilierul ideal este cel din ratan sau fier forjat. Sunt binevenite umbrelele și corturile de grădină. Stilul permite amenajări pe verticală. Plantele ideale sunt aloe, yucca, citricele în ghivece, precum și toate plantele aromatice: cimbru, rozmarin, dafin. Paturile cu plante pot cuprinde tufe de mentă, busuioc și oregano. Toate plantele aromatice sunt excepționale pentru decor, iar aroma lor este binefăcătoare având ca efect îndepărtarea insectelor. 

Grădini amenajate simplu

Stilul minimalist cuprinde piatră, gazon și zone deschise cu puțină vegetație. Este genul perfect pentru grădini amenajate cu tuia, fără flori. Pe lista cu idei pentru grădina minimalistă se mai află peluza cu gazon, gardul viu și plante care formează tufe ordonate și suportă tunderea periodică. 

Este soluția optimă pentru grădini mici, amenajate frumos, ordonat, care valorifică la maxim spațiul exterior. Mobilierul trebuie să respecte aceleași reguli, să fie simplu și cu funcționalitate maximă. 

Amenajare grădină sălbatică, fără ca ideea de „sălbatic” să însemne neîngrijit, ci alegerea atentă a plantelor și a elementelor de decor. Într-o grădină sălbatică, peluza este acoperită cu iarbă, iar straturile de flori, bine delimitate, oferă spațiu pentru flora spontană. 

Pietrișul, nisipul și zonele care evoluează natural sunt un plus pentru un astfel de stil. Este genul potrivit de  amenajare grădină medie și mare.

Grădina englezească

Este semi sălbatică, are un aspect romantic și echilibrat. Caracteristica principală este peluza cu gazon care, în asociere cu plante decorative, creează ambianța generală. Sunt bineveniți arbuștii, salvia de grădină, diferite tipuri de iederă care să acopere și să dea viață zidurilor. 

👉 Soiuri de trandafiri nobili pentru grădina ta: Meilland, Kordes, Sunflor, Tantau

Grădina franțuzească – este caracterizată prin simetrie, fiind o alegere ideală în grădinile mici și foarte mici. Fiecare element are locul și rolul lui. Într-o astfel de grădină nu este nimic în plus, plantele nu cresc libere, fiind organizate strict după un plan. Varianta franțuzească permite realizarea unor grădini amenajate frumos, dar necesită foarte multă muncă de întreținere. 

Grădina japoneză – are elemente specifice și este fundamental diferită de cele descrise deja. Dacă o grădină japoneză autentică este o combinație de artă și simboluri, un spațiu în aer liber amenajat în acest stil adoptă elementele principale, dar elimină simbolistica. Organizată, cu aspect minimalist, foarte îngrijită, o grădină japoneză este potrivită grădinilor mici. Liniile minimaliste, plantele cu frunze, bonsaii, lampioanele de grădină și clopoțeii de vânt pot completa amenajarea și creează un spațiu relaxat și armonios. Varianta japoneză este ideală pentru o amenajare grădină cu pietre decorative. 

👉 Grădinăritul și senzaționalele beneficii pentru minte și trup

Amenajarea gradinii. Stilului de amenajare, reguli si idei creative

Idei pentru amenajarea grădinii

Stilurile pentru amenajarea grădinii pot fi combinate, personalizate și adaptate în funcție de nevoile personale și suprafață. Pot fi luate în calcul plantele și pomii care deja există, stilul locuinței și regiunea geografică. 

O grădină frumoasă începe întotdeauna cu un proiect de amenajare. O poate face un specialist sau te poți ocupa singur de acesta. Stabilește exact dimensiunile curții și redu-le la scară, astfel încât să fie cuprinse pe o foaie de tip A4. Este bine să faci măsurători cât mai exacte și stabilește precis locul pomilor la care nu vrei să renunți și toate detaliile care nu pot fi mutate. 

Un proiect realizat cât mai elaborat te va ajuta să obții o amenajare perfectă, va fi util atunci când vei cumpăra materiale și când vei alege plantele potrivite pentru fiecare zonă. Vei putea calcula exact suprafețele care urmează să fie acoperite cu pietre, gazon, gresie de exterior, dar și aria zonelor cu straturi de flori ori legume.  

Amenajare grădină mică

Fiind mică, cea mai mare parte a spațiului va fi folosită pentru amplasarea mobilierului de grădină. Cele mai potrivite sunt piesele pliabile, care pot fi strânse și depozitate ușor pentru a gestiona spațiul în funcție de necesități. 

O astfel de grădină este perfectă pentru organizare pe verticală. Optează pentru jardiniere suspendate, ghivece de mici dimensiuni și care pot fi ridicate pe paliere speciale. Utilizează suprafața gardului și a zidurilor casei pentru a suspenda vase cu flori. Cele mai potrivite plante sunt cele cu flori curgătoare și de mici dimensiuni. Alege soiuri diverse și o paletă cromatică diversă pentru că vor îmbogăți spațiul și vor da senzația de vegetație abundentă.

Adoptă un stil unitar, care permite personalizarea spațiului și folosirea unor obiecte de decor, mobilier și accesorii ușor de asociat. Nu uita că deseori mai puțin înseamnă mai mult și nu aglomera locul.

Folosește surse de lumină artificială pentru a oferi utilitate și o scenografie proprie grădinii și la lăsarea întunericului. Lampioane, lanterne sau felinare solare pot oferi lumină ore în șir în cursul nopții.

Amenajarea grădinii mari

Dacă dispui de o suprafață mare, împarte grădina în zone. Vei putea avea un spațiu de relaxare, un loc de joacă pentru copii, o zonă de flori și o zonă pentru cultivarea legumelor sau a plantelor aromatice. Poți monta un foișor sau un cort de grădină. Alege mobilier clasic: canapea, masă și scaune sau, de ce nu, un balansoar și un hamac. De asemenea, spațiul generos permite amenajări complete care pot include un bazin sau o piscină. 

În ceea ce privește plantele, acestea pot fi variate, dar soluția unor straturi delimitate cu borduri și alei rămâne cea mai utilă. Tocmai pentru că există spațiu este indicat să faci un plan astfel încât spațiul să fie utilizat eficient, dar unitar și armonios. În cazul în care vrei să imprimi un stil grădinii, conceptul trebuie respectat pentru fiecare detaliu, de la plantele alese până la mobilier, corpuri de iluminat și decorațiuni.

Idei de amenajare a grădinii din fața casei

Este evident pentru oricine că zona din fața casei este cartea de vizită a gospodăriei, iar modul în care este amenajată trebuie analizat și pus în practică, cu maximă atenție. 

Amenajarea grpdinii din fața casei începe cu poarta și gardul de intrare. Rolul lor practic, de a delimita o casa independenta și de a proteja proprietatea, se îmbină cu cel estetic. Materialele din care sunt realizate ar fi bine să se potrivească stilului arhitectural al casei și cu modul în care este amenajată curtea. Poate fi o idee bună dublarea gardului cu arbuști care să formeze o barieră verde. 

Zona din fața casei este una care are un caracter social, fiind un loc de trecere. În consecință este bine să acorzi atenție căilor de acces, fie că sunt pentru mașină, fie pietonale. Pavelele, pietrișul sau asfaltul sunt soluții bune. Păstrează amenajare cât mai simplă, pentru că va fi mai ușor de întreținut. Plantele perene, eventual ghivece cu plante mari și/sau un pom pot completa ansamblul. 

Limitează elementele decorative la cele cu rol funcțional cum sunt lămpile solare și felinarele, cu atât mai mult cu cât fațada casei care corespunde grădinii din fața casei are nevoie să fie luminată. 

Grădini cu flori

Poate părea o idee redundantă, dar find faptul că o grădină este destinată florilor. Cu toate acestea nu trebuie omis că există și grădini cu plante verzi, amenajate minimalist și fără flori. 

La amenajarea grădinii cu flori câteva sfaturi pot fi utile: 

  • Alege plante cu flori dintr-o paletă cromatică bine stabilită înainte. O grădină monocromă, cu flori cu forme diferite sau cu flori de două-trei culori este mai elegantă și mai plăcută decât una multicoloră. 
  • Selectează plante care înfloresc în perioade diferite pentru a avea pe toată perioada sezonului cald flori. 
  • Optează pentru plante cu înălțimi diferite. Vei putea realiza amenajări cu efect vizual excepțional combinând plantele cu tijă lungă, înconjurate de plante cu tijă scurtă cu flori sau frunze contrastante. 
  • Folosește plante cu frunze mari cu tonuri variate de verde. Acestea vor da volum și o notă de eleganță amenajării. 

gradina cu trandafiri

Idei amenajare grădină cu trandafiri

În mod cert grădina cu trandafiri este una din cele mai frumoase. Dacă ai avut ocazia să vezi grădini amenajate cu trandafiri, atunci cu siguranță ai visat la o astfel de abordare. 

Trandafirii sunt printre cele mai adaptabile și rezistente flori. Au nevoie de multă lumină și tolerează bine perioadele mai uscate. Fie că sunt altoiți, cățărători sau rustici, una dintre condițiile necesare este tăierea lor periodică, ca modalitate care le stimulează producția de flori, din luna mai până la finele lunii octombrie, uneori chiar și mai mult. 

Vei putea obține un veritabil spectacol floral folosind trandafirii urcători. Se dezvoltă repede, sunt rezistenți și dacă le vei oferi suportul necesar pentru a urca și întinde pot acoperi suprafețe mari. Într-o grădină de trandafiri delimitarea riguroasă a spațiilor nu este neapărat necesară, chiar dimpotrivă, iarba și arbuștii de trandafiri se pot intercala într-o explozie de forme, culori și parfumuri, creând un decor vizual uluitor. 

Trandafirii urcători vor înflori mai bogat dacă ghidezi fiecare ramură pe un suport orizontal, aproape paralel cu solul. Dacă lași crengile să crească doar vertical, ele vor încerca să se înalțe cât mai mult, vor avea vârfuri fragile și subțiri și vor face mai puțini boboci. 

👉 Totul despre trandafiri-  lecție de grădinărit

Idei de grădini amenajate în stil personal

Fiecare dintre noi are flori și plante verzi preferate. Probabil că acelea sunt primele pe care le vei dori în grădină, chiar dacă combinarea lor nu este în acord cu un stil de amenajare predefinit prin reguli clare. În această situație vorbim despre o amenajare în stil personal, care deși nu respectă toate regulile este cea care aduce cel mai ridicat grad de confort. 

Regulile pentru amenajarea grădinii le facem singuri, dar chiar și așa câteva mici puncte de reper sunt necesare. 

  • Nu aglomera grădina cu prea multe straturi de flori. 
  • O parte importantă a curții rămâne destinată zonei de socializare unde este necesar mobilierul de grădină. Umbrelele, cortul de grădină sau un foișor sunt mereu alegeri utile. La fel de potrivite sunt și bolțile de viță sălbatică sau viță de vie. 
  • Delimitează o zonă pentru a organiza o bucătărie de vară. Uneori o masă simplă și un grătar de grădină sunt suficiente pentru nevoile unei familii. 
  • Pomii cu rădăcini viguroase (nuc, măr, salcie) se plantează la cel puțin 4-6 metri de casă, pe de o parte pentru ca rădăcinile să se poată dezvolta fără să fie afectate sau să strice fundația, pe de alta pentru a avea spațiul necesar. 
  • Delimitează mereu alei de acces de la poartă la casă și de la casă la zonele de interes. 
  • Se poate renunța la gazon în favoarea ierburilor spontane, dar dacă vrei totuși ceva mai special și foarte ușor de întreținut alege trifoiul. 
  • Un coș de baschet, o zonă pentru joaca copiilor mici, un duș de grădină sau o colecție de plante aromatice în ghiveci pot fi tot atâtea idei simple și ușor de pus în practică în grădinile amenajate în stil personal. 

Despre amenajarea grădinii se pot scrie tomuri întregi, subiectul fiind vast și plin de detalii unele mai captivante decât altele. Sinteza realizată aici cuprinde elementele principale ale unui astfel de demers și detalii care te pot inspira și provoca în același timp. Încheiem prin a spune că a avea grijă de grădină poate fi una dintre cele mai plăcute și mai relaxante activități.

Sursa foto: 123rf.com

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro