Acasa Casă Amenajări hol. Idei creative pentru o primă impresie perfectă în casa ta

Amenajări hol. Idei creative pentru o primă impresie perfectă în casa ta

Autor: Toma Andrei
0 comentariu 730 vizualizari 18 minute timp estimat

Ia în calcul toate aceste idei de amenajări hol pentru ca acestea sunt cele care conturează prima impresie pentru casa ta. Totodată acestea sunt cele care definesc stilul casei și dau tonul pentru stilul în care îți vei decora casa. Un hol poate fi amenajat în stil modern, clasic, rustic sau vintage. Nu ignora nici regulile elementare feng-shui, mai ales pentru ideile practice ale stilului.

Holul, zona neutră a casei

Spațiul util pe care îl oferă holul trebuie utilizat la capacitatea lui maximă, atât din punct de vedere estetic, cât și funcțional. Cu toate acestea, pentru că dimensiunile holurilor variază de la o casă la alta, de la un apartament la altul și modul de amenajare va fi diferit. Este foarte important ca holul de la intrarea în casă să facă notă comună, în ceea ce privește decorul, cu livingul. Acest detaliu este esențial când este vorba despre o amenajare open space.

Orice abordare de amenajări hol poate să fie perfectă, indiferent dacă este mic sau mare, dacă are sau nu lumină naturală. Strategie „amenajări hol” trebuie să țină cont de faptul că este o zonă de tranziție, care face legătura dintre exteriorul casei și interior, precum și dintre camere. Holul poate aduce un plus de confort casei, oferind spații de depozitare și contribuind la aspectul general. Amenajarea depinde, în principal, de dimensiunea lor, de pozițe (la intrare, la etaj sau între camere) și pot fi transformate, din simple culoare de trecere, în zone cu roluri funcționale.

Amenajarea holului în funcție de tipul acestuia

Tipul holului și dimensiunea acestuia sunt principalele elemente care influențează modul în care va fi amenajat. Mai poți lua în calcul, forma lui, dacă are sau nu lumină naturală, dacă este un hol aflat la etajul superior al casei individuale sau al apartamentului pe două nivele, dacă este un hol utilizat de toți membri familiei sau este într-o zonă rezervată doar unora și, în funcție de acest detaliu, dacă este intens tranzitat sau doar ocazional. 

Amenajări hol în funcție de mărime 

Dacă ai un hol mic, rolul lui se limitează doar la scopul principal. Piesele de mobilier pe care le utilizezi trebuie să fie proporționale cu spațiu. Adaugă mereu o oglindă mare, care să ocupe un perete aflat în fața uții sau pe peretele lateral al acesteia, astfel încât să ofere dimensiune virtuală spațiului și să amplifice lumina.

Este inspirată utilizarea unui cuier pom, într-un hol mic. Va decora spațiul și vei evita aglomerarea acestuia. Completează spațiul cu o piesă de mobilier îngustă și înaltă, de tipul „soldaților” sau montează câteva rafturi de tipul polițelor. Amenajează asimetric toate detaliile, pentru a umple spațiul. 

Holul mic trebuie luminat intens și zugrăvit în culori deschise, strălucitoare. Și pardoseala este importantă: cele mai practice soluții sunt gresia deschisă la culoare și plăcile mari. Este perfect dacă stilul de amenajare va fi identic cu cel din camera de zi. Nu ezita să personalizezi locul, fie folosind decorațiuni pentru pereți, fie un candelabru sofisticat. 

Un hol mare, care oferă spații de depozitare poate fi zona perfectă pentru amplasarea unor dulapuri mari care să decongestioneze alte spații din casă. Secretul este să optezi pentru dulapuri care să acopere un perete întreg, cu adâncime de maximum 40 de centimetri. În felul acesta obții spații de depozitare foarte utile, fără să pierzi din suprafața holului. Montează sisteme pe prindere care perpendiculare pe perete, astfel încât să utilizezi la maxim spațiul. 

Holul spațios este potrivit pentru un ansamblu format din cuier, banchetă și consolă. Și de data aceasta, sursele de lumină, oglinda și elementele care personalizează decorul sunt esențiale.

👉 Cum alegi becul potrivit și ce trebuie să știi despre acestea

Amenajări hol în funcție de forma lui 

Forma este la fel de importantă ca și dimensiunea. Un hol cu suprafață mare, dar care este lung și îngust este dificil de amenajat. Cel care are o formă echilibrată, pătrat sau dreptunghiular, este varianta ideală. 

Pentru prima variantă scopul amenajării este să echilibreze vizuală a spațiului. În consecință: 

  • folosește linii verticale (un cuier pom, un dulap înalt și îngust); 
  • optează pentru plăci de gresie dreptunghiulare, mari, așezate cu latura lungă perpendicular pe pereții cei mai apropiați; 
  • alege mochetă cu dungi late dispuse, la fel, perpendicular pe pereții cei mai apropiați; 
  • montează oglinzi pătrate, mari; 
  • alege culori în nuanțele deschise sau zugrăvește pereții în două culori – o nuanță deschisă până la jumătatea peretelui, una închisă de la jumătate în jos;
  • evită amenajarea simetrică; 
  • alege culori puternice de accent; 
  • luminează intens și folosește și lămpi de podea sau rețea de leduri la nivelul plintei.  

Holurile cu forme echilibrate sunt o binecuvântare, pentru că pot fi ușor amenajate, regula unică și fundamentală fiind aceea de a nu aglomera. 

amenajari hol

Amenajare holului de la intrare în casă 

Amenajarea holului de la intrare este una tipică și tocmai de aceea are nevoie de imaginație și idei pentru a-l personaliza și adapta la stilul celor care locuiesc în casă. Pentru o amenajare practică trio; cuier, pantofar, banchetă, este cea mai utilizată formulă. Totuți, nu te limita doar la asta. Poți găsi soluții mai originale de amenajare, alegând cuiere atipice, console, uneori chiar dulapuri de tipul comodelor sau al scrinurilor, cu sertare, uși și o poliță utilă pentru mărunțișuri și elemente decorative. 

Oglinda, corpul de iluminat completat cu o lampă înaltă de timp lampadar sau aplice la nivelul ochilor și elemente care să personalizeze spațiul sunt obligatorii. 

Ia în calcul și aceste sfaturi și idei care te vor inspira, pentru a obține o amenajare plăcută din punct de vedere estetic, dar în același timp funcțională: 

  • alege o paletă de culori calde și prietenoase pentru a crea o atmosferă primitoare;
  • adaugă accente de culoare sau texturi pentru a aduce diversitate; 
  • optează pentru mobilier modular, care să ofere spații de depozitare și să se potrivească perfect nevoilor; 
  • decorează pereții astfel încât să reflecte personalitatea și stilul general al casei;
  • creează o galerie de imagini care să bucure vizual și să genereze un punct focal; 
  • adaugă aplice de perete; alege o oglindă mare, cu ramă decorativă pentru a face holul să pară mai mare și pentru a oferi o senzație de spațiu deschis; 
  • optează pentru un covor statement care să aducă caracter și personalitate spațiului și care să definească zona; 
  • ia în calcul accesorii practice precum un suport pentru umbrele, o tavă pentru chei sau un ceas de perete. 

👉 Cu ce se curăță parchetul

Amenajarea holurilor de tranzit mari

Holurile de tranzit mari, spațioase, care pot beneficia și de lumină naturală pot deveni nu doar zone de tranzit, ci spații utile în casă, în funcție de nevoi și de stilul tpu de viață.. 

Spațiul de depozitare

Una dintre cele mai simple și practice utilizări pentru un hol spațios este transformarea lui în spațiu de depozitare. Dulapurile întinse de la tavan până la podea devin locuri ideale pentru organizarea eficientă. Organizarea în acest fel asigură o casă ordonată și bine structurată, indiferent de dimensiunea sau numărul de membri ai familiei.

În amenajările moderne, holurile de tranzit devin frecvent biblioteci, adaptându-se cu ușurință cu rafturi sau corpuri de bibliotecă simple, clasice sau asimetrice.

Spațiu pentru activități

Un hol mare, eventual aflat la etaj, în casa individuală, ca zonă de tranzit pentru spațiul de dormit, se poate transforma în biroul de acasă. Oferă liniște și intimitate și reduce presiunea organizării multifuncționale a altor încăperi. Pentru a crea un birou minimalist, veți avea nevoie doar de un birou mic, un scaun confortabil și o iluminare adecvată, ocupând un spațiu restrâns, nu mai mult de un metru pătrat. 

Diverse activități casnice își pot găsi loc într-un astfel de hol, de la călcatul rufelor, la călcatul rufelor pe o placă specială până la spațiul pentru fitness acasă. 

Colțul de lectură

Colțul de lectură reprezintă o altă soluție practică pentru un hol spațios. Cu un fotoliu confortabil, o lampă sau un lampadar și o masă mică sau sau o etajeră se poate crea un colț perfect pentru relaxare și lectură.

În concluzie, un hol bine amenajat poate să devină mult mai mult decât un simplu spațiu de trecere, aducând funcționalitate și personalitate în locuință.

Amenajarea holului ca parte a unui open space

Holul inclusi în spațiul livingului este una dintre variantele din ce în ce mai mult utilizate în apartamentele moderne din bloc. Este o modalitatea prin care se creează impresia unui spațiu generos.  Strategia „amenjări hol” în aceste condiții trebuie să respecte două reguli fundamentale: 

  • unitate stilistică cu restul zonei deschise; 
  • delimitarea spațiului care corespunde holului. 

Holul deschis către living va avea același timp de piese de mobilier ca și cele din camera de zi, este greșit să renunți la un spațiu de depozitare pentru haine, fie că este un cuier clasic sau un dulap închis. La fel de util este și pantofarul. Delimitează holul de restul casei folosind gresia ca pardoseală, pentru că este cea mai ușor de întreținut. 

Este importantă păstrarea unității cromatice, dar va fi necesară iluminarea distinctă a celor două zone: living și hol. 

amenajari hol

Idei bune în plus pentru amenajări hol

  1. Acordă atenție detaliilor, pentru că amenajarea reușită depinde de acestea. Într-o amenajare a holului aceste detalii înseamnă; armonia materialelor utilizate, a culorilor folosite pentru pereți și pardoseală și iluminarea.
  1. Alege culori neutre pentru hol și, de prefereat luminoase. Cele mai bune alegeri sunt toate nuanțele de alb, de la fildeș la alb smântână sau nuanțele pastelate de roz, bleu sau galben. Sunt alegeri inspirate care luminează și se potrivesc în orice hol, indiferent de dimensiunea sau tipul lui.
  1. În amenajări hol mic, vopselurile strălucitoare, în tonuri deschise, sunt alegerea perfectă, iar în cele mari, de la intrare, și în cele de trecere, spațioase, pot fi folosite și nuanțe mai puternice (gri, albastru, verde) sau combinații de culori, pentru a da dramatism spațiului. Tapetul este mereu o alegere ideală pentru holurile spațioase și pentru cele de tranzit care pot fi locuite. 
  1. Alege mereu materiale ușor de curățat pentru podele. Gresia este prima opțiune, dar nu este singura. Poți folosi parchet rezistent la umezeală, care va da o notă caldă și intimă holului. piatră naturală, pentru un decor sobru sau linoleu, ca alegere extrem de practică. Un truc de efect este alegerea unor culori contrastante față de culorile pereților. Mozaicul este și el o alegere inspirată.

Respecta regulile culorilor

  1. Comparimentarea eficientă promovează holul de lumină naturală, astfel că iluminarea eficiente este una dintre cele mai importante condiții. Poți „aduce” lumină naturală în hor folosind uși cu sticlă sau luminatoare deasupra ușilor. 
  1. Folosește covoare, indiferent de tipul podelelor. Alege covoare mici, ușor de spălat, în culori vii. Vor da căldură și personalitate locului.
  1. Respectă și aplică regula culorii de accent. Alege o nuanță care să facă legătura dintre hol și living și folosește-o ca notă contrastantă. Pentru ca efectul să fie cel urmărit, trebuie să fie o culoare vie, intensă. Poate fi rama oglinzii din hol, covoarele, un poster în culori foarte vii sau obiecte de decor. 
  1. Adaugă elemente care atrag privirea. Poate fi un scaun de epocă, o pendulă, un ceas de perete sau unul de epocă, un barometru. Binevenit poate fi și un suport pentru umbrele. Oricare dintre acestea reprezintă alegeri inspirate.
  1. Păstrează ordine și evită să aglomerezi cuierul cu haine. Un hol bine organizat și bine amenajat generează un plăcut sentiment de confort. 
  1. Holul este un spațiu închis, astfel că trebuie să acorzi atenție ambianței olfactive. Când aerisești casa, nu uita holul, iar pentru un impact plăcut alege odorizante naturale pentru a parfuma plăcut și discret spațiul. Nu uita că fiecare casă are mirosul ei și acesta face parte din ambianța generală. 

Și încă ceva despre strategia amenajări hol: este dovedit că o atmosferă plăcută în hol și folosirea eficientă a zonelor de trecere fac orice casă, mică sau mare, mai frumoasă.

👉 Trucuri și idei pentru amenajarea unui open space

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro