Acasa CasăBucătărie Cămara din bucătărie: organizare și eficiență

Cămara din bucătărie: organizare și eficiență

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 202 vizualizari 5 minute timp estimat

Cămara din bucătărie este un spațiu care trebuie folosit cu maximă eficiență, iar acum, când încep pregătirile de Sărbători, este mai important ca niciodată să fie perfect organizată.

În apartamentele celor mai multe blocuri, există în bucătărie o anexă – cămara, și dacă este amenajată corect, poate să fie extrem de utilă. Acest lucru depinde de câteva detalii esențiale, cum ar fi dacă are sau nu aerisire individuală, sau dacă este mare sau foarte mică.

Daca există aerisire, cămara este ideală pentru a depozita alimente proaspete, dar și conserve, dar dacă nu are o gură de aer, poți monta un ventilator care să circule aerul din această încăpere, dar nu vei mai putea folosi cămara ca loc de depozitare pentru fructe și legume, ci doar pentru alimente neperisabile. Dacă este suficient de mare, ai putea așeza aici o ladă frigorifică, în care să-ți faci rezerve de legume și fructe congelate.

O cămară mare este un loc ideal pentru a depozita alimente neperisabile sau chiar unele din electrocasnicele pe care le folosești mai rar.

Indiferent de dimensiune, cea mai bună soluție de amenajare pentru cămara din bucătărie o reprezintă rafturile:

  • folosește rafturi cu înălțimi diferite în așa fel încât să poți depozita cu ușurință și obiecte mici și mari;
  • rafturile sunt o soluție care maximizează spațiul și poți merge cu ele până la nivelul tavanului;
  • lădițele de lemn și coșurile de nuiele sunt ideale pentru a depozita legumele și fructele care se pot păstra la temperaturi de confort, dar la întuneric;
  • folosește și cutii de depozitare cu capac pentru obiectele care nu sunt necesare în fiecare zi, ca să-ți decongestionezi bucătăria;
  • adaugă un raft special pentru sticle de vin.

Împarte cămara în „zone”. Conserve, alimente neperisabile (zahăr, paste, ulei, făină, cereale etc.), legume (cartofi, morcovi, fasole boabe, ceapă). Asta ajuta la organizarea cămării, dar îți garantează și că vei găsi ceea ce ai nevoie.

În ceea ce privește alimentele neperisabile, cea mai bună soluție o reprezintă borcanele și recipientele din sticlă, acestea fiind cele care îți permit să vezi imediat unde se află ceea ce cauți.  În plus, borcanele de sticlă sunt refolosibile. Folosește cutii de plastic și/sau carton rezistent (etichetele autoadezive lipite pe acestea) te ajută să identifici rapid ceea ce cauți.

Orice soluție de amenajare pentru cămară ai folosi, una dintre condițiile pentru eficiență este să păstrezi ordine și să verifici periodic ceea ce se află în cămară (ține o evidență a termenelor de valabilitate ale alimentelor). Elimini riscul că alimentele să se strice sau să se altereze.

Ia în calcul și aceste câteva sfaturi:

  • cămară trebuie igienizată total o dată pe an, cel mai bine toamna – golește-o complet, curăță și așază totul în aproximativ aceleași locuri; repetă operațiunea primăvara;
  • dezinfectează și curată bine pereții pentru a îndepărta mucegaiurile și a distruge microorganismele;
  • verifică periodic rezistența rafturilor, curată și usucă bine zonele umede, dacă există;
  • în cămară trebuie să fie întuneric pentru buna conservare a produselor depozitate acolo;
  • temperatura scăzută este necesară, dar nu trebuie să scadă sub 10 grade Celsius;
  • folosește containere pentru legume și fructe de dimensiunea optimă, proporționale cu frecvența perioadelor în care mergi la cumpărături (o dată pe săptămână, la două săptămâni sau mai rar);
  • pune hârtie pe rafturi, pentru că această protejează foarte bine lemnul și absoarbe umezeală; aceasta trebuie schimbată periodic, atunci când sunt depuneri de praf sau pete;
  • nu aglomera inutil cămara;
  • păstrează un loc pentru obiectele electrocasnice pe care le folosești rar, pentru tăvile pentru fripturi pe care le utilizezi doar cu ocazii speciale.

Depozitează în cămară conservele. Tot aici poți face un mic stoc de alimente conservate, pentru situații de urgență, când mai multe zile nu poți ieși din casă (conserve de fasole și de pește, legume conservate, gemuri și compoturi, eventual o rezervă de apă și pesmeți).

Pune pe ușa interioară a cămării o folie pe care poți scrie cu cretă sau cu un marker, și notează acolo ce trebuie cumpărat la următoarea tură de cumpărături. Ai folosit ultimul pachet de paste, notează să iei data viitoare, de exemplu. În felul acesta nu-ți va lipsi nimic!

 

Text: Otilia Ignat/ Sursa foto: unsplash

 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro