Care este secretul unei combinatii de imprimeuri reusite – Chiar dacă imprimeurile sunt neglijate la începutul amenajării, ele au o pondere foarte mare în ambientul creat; aşadar, te sfătuiesc să le iei în calcul de la bun început.
Pentru sfaturi am apelat la designerul Ana Maria Nilă
Ana Maria Nilă, absolventă a Facultăţii de Design Interior, Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu”, Bucureşti. Foto: Bogdan Popescu
Care este secretul unei combinaţii de imprimeuri reuşite?
Ca să mergi la sigur, foloseşte o singură temă de imprimeu, apoi te poţi juca cu poziţionarea formelor, cu dimensiunea sau culoarea. În ultima vreme nu mai există reguli, nu există o limită şi nici reţete de succes, trebuie doar să ai grijă în ce cantităţi foloseşti diferitele tipuri de imprimeuri şi de ponderea spaţiului de respiro (culoarea uniformă) ce le uneşte, pentru a nu aglomera vizual ambientul. De exemplu, dacă ai un perete zugrăvit în dungi late, poţi avea o canapea uni, jucându-te apoi cu pernuţe cu imprimeu cu buline, asemenea draperiilor. Dacă îţi doreşti ceva mai îndrăzneţ, îţi recomand să apelezi la un specialist. Pentru o persoană activă, care se plictiseşte repede, lasă uni atât pereţii, cât şi mobilierul. Foloseşte imprimeuri la pernuţe, draperii, perdele, accesorii (textilele se pot înlocui mai uşor, dar au o mare pondere vizuală).
Citește: Printuri grafice de efect
În ce fel de spaţii se potriveşte acest tip de combinaţii (mai multe imprimeuri la un loc)?
Spaţiile ample sunt, în general, cele care se pretează la genul acesta de amenajări. Dar nu trebuie să-ţi fie teamă să le foloseşti nici în spaţiile mici. Esenţial este raportul folosit între cantităţile suprafeţei cu imprimeuri şi cele ale suprafeţei uni, mergând într-o gamă de culori deschise, cu accente de imprimeu doar pe accesorii.
Dacă în living avem un tapet în dungi, ce fel de imprimeu ar trebui să aibă canapeaua?
În cazul în care vrei ca în centrul de interes să rămână canapeaua, alege un imprimeu vegetal, dar încearcă să calmezi ambientul cu accesorii uni, restabilind raportul între cantităţi. O soluţie de succes folosită în ultimă instanţă ar fi şi o canapea cu buline. Dar în niciun caz nu folosi pentru canapea tot un imprimeu în dungi!
Citește: Culori intense in living
Ce recomanzi pentru o cameră de copil: tapet, stickere, pictură?
Pentru că micuţii sunt energici şi se ştie că pentru ei pereţii reprezintă o pânză tocmai bună de pictat, eu aş aplica o culoare uniformă, eventual un perete în altă culoare. O altă soluţie ar fi un perete zugrăvit cu o vopsea cu efect de tablă de scris şi în acest fel imprimeurile sau orice alte intervenţii nu îşi mai au rostul, pentru că în momentul în care îi pui la dispoziţie copilului o cretă, imprimeul se va schimba în fiecare zi.
Citește: Stilul eclectic, sfaturile designerului
Articol apărut în revista Casa și gradina
1 comentariu
Cu un stil modern si atent aleas, poti obtine cele mai bune rezultate folosind aceasta abordare.