Acasa Casă Care sunt principiile designului de interioare

Care sunt principiile designului de interioare

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 150 vizualizari 4 minute timp estimat

Vrei să-ți decorezi casa și nu știi cum? Aceste șapte direcții pe care designerii le urmează pentru a crea  spații funcționale estetice  se bazează pe echilibru, armonie, ritm, proporție, accent, contrast și detalii.  Iar aceste concepte de design de interioare pot fi aplicate în orice cameră din casă, chiar și în baia de serviciu.

  1. Echilibru

Este evident ce se urmărește: un echilibru vizual, adică distribuirea cât mai uniformă a    mobilierului și a obiectelor decorative, astfel încât lucrurile să aibă același impact vizual atunci când privești camera în ansamblu. Camerele tradiționale impun un echilibru simetric, care este arta „oglindirii” – de exemplu, două scaune de pe fiecare parte a unei  măsuțe de cafea pot fi descrise ca  fiind echilibrate simetric.  Dar este important și ca acest efect să nu fie repetitiv.

  1. Unitate și armonie

Fiecare piesă de mobilier, stil și decor trebuie să lucreze împreună pentru a crea un întreg coerent. Modelele, nuanțele, textura trebui să aibă o linie fluentă pe tot parcursul proiectului, altminteri elementele individuale din spațiu se vor „respinge”. Principiul armoniei este coordonarea obiectelor și culorilor într-un spațiu pentru a transmite un sentiment de  design integrat, de exemplu atunci când toate lucrurile dintr-o cameră colaborează în  jurul unei teme sau a unui stil.  Poate fi  creată folosind diverse metode, cum ar fi gruparea mobilierului  împreună, folosind culori și texturi similare sau realizarea unui focus-point.

  1. Ritmul

Conceptul muzical se aplică și designului interior: creăm ritm prin repetarea vizuală  a formei.  Atunci când decorăm,  aranjarea elementelor ar trebui gândită într-un mod în care există  repetiție, tranziție sau contrast, și astfel putem direcționa atenția cuiva în jurul spațiului și, în cele din urmă, putem îmbunătăți aspectul general al camerei.

  1. Proporția

Conceptul de proporție este cel care leagă obiectele dintr-o cameră.  Lucrurile trebuie să fie în echilibru unele cu altele și  cu spațiul, fie că este vorba de dimensiune, formă, formă sau culoare. Proporția este relația între două elemente, de exemplu, o  secțiune uriașă, suprasolicitată,  într-un  spațiu mic, va fi disproporționată. Încercați să combinați obiecte obișnuite cu piese de diferite înălțimi și dimensiuni, dar nu de dimensiuni extreme.

  1. Accentul

Poate fi culoare, obiect, textură sau modelul, ceva care atrage atenția. Principiul presupune alegerea unui element în  cameră  pentru a servi drept  centru al atenției, în jurul căruia se va învârti restul decorului. Poate fi o  caracteristică existentă pe care doriți să o evidențiați, cum ar fi un șemineu, un perete colorat sau cu tapet, o oglindă sau un tablou fascinant.  Odată ales,  restul  camerei ar trebui să fie proiectat în jurul său pentru a-l completa. Principiul accentului poate fi folosit atât  în  spații  mici, cât și în  spații mari. Atenție, prea multe puncte focale pot distrage atenția și pot face spațiul să pară  aglomerat.

  1. Contrastul

Una dintre cele mai evidente modalități de a crea contrast într-o cameră este utilizarea culorii.  Asocierea culorilor deschise și închise sau calde și reci poate crea un efect puternic.  Atenție la contraste, poate fi copleșitor și poate face un spațiu să se simtă haotic dacă este extrem (un decor în alb și negru se poate dovedi dificil dacă nu există un echilibru).

  1. Detalii

Atenția la detalii este ultimul dintre principiile de bază  ale designului interior, și  vestea  bună este că nu trebuie să fii un designer de interioare pentru a le alege pe cele potrivite, creând astfel un stil unic și personal. Mare parte din principiile enunțate se aplică și obiectelor de decor, în special în ceea ce privește proporțiile, echilibrul, unitatea și armonia.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro