Acasa Casă Ce este necesarul termic al unei locuințe și cum îl calculezi

Ce este necesarul termic al unei locuințe și cum îl calculezi

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 772 vizualizari 5 minute timp estimat

Pentru a stabili care este necesarul termic al unei locuințe este nevoie de o serie de calcule complexe. Acestea evaluează cantitatea de combustibil care îți este necesară pentru avea o temperatură de confort în casă 

Necesarul termic reprezintă cantitatea de energie calorică furnizată de sistemul de încălzire al casei tale, pentru a menține o temperatură de confort, indiferent de valoarea celei din exterior. Această valoare variază în funcție de temperatura de afară și este influențat de pierderile termice ale casei. Este bine de știut că pierderi zero, nu există, iar aceasta sunt cu atât mai mari cu cât diferențele de temperatură dintre interior și exterior sunt mai mari. Dar, o izolare corectă, le poate reduce la sub 10%. 

Necesarului termic este măsurat în kilowați, pentru că este unitatea care evaluează și puterea echipamentelor de încălzire. Pentru a avea o casă caldă și confortabilă din punct de vedere termic este necesar ca puterea totală a surselor de căldură să fie cu 10-15% mai mare decât necesarul termic al locuinței. 

Cum calculezi necesarul termic

O evaluare precisă se face luând în calcul o serie de coeficienți de transfer termic, dar și alte criterii, cum ar fi:

  • poziția geografică;
  • orientarea casei; 
  • materialele de construcție utilizate; 
  • calitatea izolației termice;
  • suprafața în metri pătrați a ferestrelor și orientarea lor; 
  • înălțimea încăperilor.

La toate se adaugă și alte elemente particulare. O evaluare corectă este, în general, realizată de un specialist și este parte din evaluarea randamentului energetic al casei. 

Toate aceste informații sunt raportate la ceea ce consideri tu a fi temperatură de confort în interior, în sezonul de iarnă. 

Exemplu de calcul al necesarului termic:

Pentru o locuință formată din două camere, cu suprafața de 20 și, respectiv, 30 metri pătrați, la care se adaugă 30 metri pătrați ai altor încăperi (baie, bucătărie, hol), cu suprafața totală de 80 metri pătrați și cu o înălțime de 2,5 metri, care este izolată la nivel mediu, necesarul energetic va fi:  80 mp x 2,5 m x 50 W/m3 = 10000 Watt (10 kW)

Cum calculezi nevoia de energie

Fiecare sistem de încălzire utilizat pentru locuințe este caracterizat printr-o putere energetică, iar aceasta depinde de: calitatea combustibilului, randamentul pe care îl dezvoltă centrala termică pe lemn sau pe gaz. 

Puterea calorică a celor mai comune tipuri de combustibili variază de la 5000 la 8500 kilocalorii per kilogram, pentru cărbune și este 3450 la 3900 kilocalorii per kilogram pentru lemn. Gazul natural are 7600 kilocalorii pe litru (un metru cub de gaz are 1000 de litri). Un watt energie corespunde unei energii de 0.0144 kilocalorii degajate pe minut. 

Pe baza acestor date prin calcule relativ simple se poate estima că pentru o locuință cu suprafața de 80 metri pătrați, cu un necesar de 10.000 Watt (10 kW). Acesta va fi generat de aproximativ 3500-4000 litri de gaz și circa 3000-3500 de kilograme de lemne (10-12 metri cubi de masă lemnoasă, un metru cub având aproximativ 300 de kilograme).

Pe baza acestor date poți alege un sistem de încălzire potrivit. Mereu primul criteriu este cel al  tipului de combustibil disponibil, care poate fi gaz natural, peleți, lemn, cărbune sau energie electrică ori un alt tip specific (biogaz, gaz lichefiat).

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro