Acasa Casă Ce sunt pereții de accent și cum îi poți realiza

Ce sunt pereții de accent și cum îi poți realiza

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 143 vizualizari 11 minute timp estimat

Pereții de accent sunt caracterizați prin culoare, design, model sau textură diferită de a celorlalți. Pereții de accent pot fi folosiți în orice încăpere din casă, începând cu livingul și terminând cu bucătăria. Elemente care personalizează, pereții de decor generează contraste și armonii. 

Scopul principal este de a atrage privirea și sunt folosiți ca punct focal într-o cameră sau pentru o structură. Avantajul major este că pot fi realizați fără mare efort, și vor oferi un plus de farmec oricărei încăperi. 

În funcție de detaliile folosite pentru realizarea lor, pereții de accent pot genera un efecte subtile sau, dimpotrivă, dramatice. Se potrivesc cu orice stil de amenajare interioară și se pot armoniza cu mobilierul modern sau clasic, în funcție de designul casei. Nu există reguli stricte pentru realizarea lor, dar o serie de detalii trebuie luate în calcul pentru ca efectul obținut să fie cel urmărit. 

👉 Culoarea pereților este unul dintre prinipalele elemente care influnețează decorul interior. O soluție care funcționează perfect este cea a griurilor colorate. Ușor de realizat pereții zugrăviți astfel susțin o amenajare modernă. 

Materiale potrivite pentru pereții de accent

Una dintre caracteristicile pereților de accent este că rezultatele variază în funcție de materialele alese. Secretul unui decor reușit fiind îmbinarea inteligentă dintre culoare și textură. 

Soluțiile pe care le poți utiliza sunt numeroase: 

  • vopsea mată sau lucioasă; 
  • tapet – de la cel texturat la cel de mătase cu desene florale, dungi sau în stil englezesc; 
  • lemn – grinzi, șipci, plăci de OSB, PAL, lambriuri, rigle, profile și scânduri lambriuri; 
  • piatră naturală pentru placări de interior de tip cărămidă naturală pentru camere sau faianță decorativă ori mozaic pentru bucătării și băi. 

De asemenea, materiale au un dublu rol, funcționând și ca izolatori termici, ceea ce contribuie la eficiența energetică a casei.  

👉 Când alegi vopseaua pentru pereți, ține cont de caracteristicile acesteia și optează pentru cele care s epotrivesc cu destinația încăperii.

Cum alegi culoarea unui perete de accent

Un criteriu pentru alegerea culorii potrivite este destinația principală a încăperii. 

În primul rând, culoarea ideală a unui perete de accent trebuie să fie în contrast cu schema de culori din cameră, dar la fel de bine poate fi aleasă și o culoare complementară cu acestea. În al doilea, ia în considerare că peretele de accent devine centrul focal al camerei, astfel că amenajarea interioară trebuie să țină cont de acest element. De exemplu, nu vei evdenția un perete pentru ca mai apoi să-l obturezi cu un dulap mare, așezat în dreptul acestuia, dar va fi perfect pentru a organiza locul social din living (canapeaua, fotolii, măsuță de cafea). 

Peretele de accent în culoare închisă 

Este soluția potrivită pentru amenajări moderne, minimaliste și industriale. Reprezintă cea mai frecventă opțiune pentru definirea pereților de accent. 

În plus, generează contraste, sunt potriviți în încăperile lungi și înguste, în camerele mici, în dormitor, pe hol și în baie. Colorează peretele opus ușii, cel cu suprafața mai mică sau pe cel în dreptul căruia se află piesele de mobilier care definesc camera (patul, în dormitor, locul social, în sufragerie, cada în baie). 

Cele mai potrivite culori sunt: 

  • negru perlat; 
  • vișină putredă; 
  • griurile intense, mate sau perlate, cu sau fără pete; 
  • albastrul dens;
  • verdele închis.

Peretele de accent în culori îndrăznețe

Este potrivit în camerele copiilor, în living sau într-o amenajare de tip open space. Va oferi personalitate camerei și este ideal pentru o amenajare modernă, minimalistă sau în stil nordic. 

Optează pentru un decor în tonuri neutre (alb, griuri, negru), astfel încât peretele de accent să iasă în evidență și să energizeze decorul. Pe de altă parte, culoarea aleasă pentru peretele de accent trebuie reluată în textilele sau accesoriile din cameră. 

Paleta cromatică pentru care poți opta este: 

  • albastrul strălucitor; 
  • roșul vibrant; 
  • portocaliul; 
  • galbenul solar.

Peretele de accent cu nuanțe calde 

Este soluția pentru amenajările clasice, dar și pentru decorul minimalist. Reprezintă o alegere bună în camerele copiilor și dormitor, dar și pentru încăperi mici, bucătării și holuri. Culorile calde sunt una dintre strategiile eficiente pentru amenajarea unei locuinte mici. Combinațiile inspirate pot personaliza și amplifică vizual spațiul.

👉 Culoarea pereților definește destinația încăperii și nu în ultimul rând trebuie să răspundă personalității celor care locuiesc în casă și să îi reprezinte.

Secretele unui realizări reușite

Atunci când alegi o culoare sau un material pentru peretele de accent, este bine să iei în calcul următoarele aspecte: 

  1. Adaugă detalii pe peretele de accent: tablouri, corpuri de iluminat interior de tipul aplicelor, elemente de arhitectură (firide, rafturi încorporate, un șemineu, arcade, elemente de stucatură). 
  2. Culorile intense, îndrăznețe și închise se potrivesc spațiilor largi, iar cele dulci și blânde, camerelor cu suprafață mai mică. 
  3. Alege culoarea în funcție de destinația camerei și sunt mereu o idee excelentă în camerele multifuncționale, pentru că ajută la delimitarea zonelor de interes. Aceștia pot separa, de exemplu, zona de luat masa de restul  livingului sau zona de dormit de cea destinată jocului ori temelor de la școală, în camera copilului. 
  4. Un perete de accent va scoate în evidență șemineul, ferestrele, un corp de mobilier special sau lucrările de artă care-l decorează. Deci, ia în calcul detaliile arhitecturale și murale ale camerei. 
  5. Peretele de accent trebuie să aibă un aspect unitar. Evită pereții care au uși, dar și pe cei cu detalii atipice. 
  6. Dacă nu ai un perete potrivit pentru o astfel de personalizare, ia în calcul tavanul. Un planșeu alb imaculat este perfect pentru o încăpere cu pereți colorați, după cum unul într-o nuanță mai densă este ideal în dormitor, deoarece va crea intimitate și o supradimensionare vizuală a spațiului.

Această pledoarie în favoarea pereților de accent trebuie privită ca pe un îndemn și ca pe o dovadă că schimbările mici, ușor de realizat, pot aduce un aer proaspăt în casă, pot recalibra decorul și îmbunătăți aspectul general. Și toate acestea, cu foarte puțin efort.

Sursa foto: pixabay.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro