Martie este o lună spectaculoasă și asa trebuie să fie și casa ta în martie. Nu doar că este prima lună de primăvară, dar este marcată de momente care salută revenirea minunata revenire la viață a naturii. Este luna primelor flori, ziua ajunge din urmă noaptea și devine mai lungă, la echinocțiu (va fi pe 20 martie), în 31 martie trecem (iar) la ora de vară și câștigăm o oră de lumină în plus, seara.
Una peste alta este luna perfectă în care trebuie să aduci primăvara în casă, să-ți împrospătezi balconul și grădina, dacă ești printre cei care au curte și o zonă verde pe lângă casă. Din multe puncte de vedere, marie este o lună foarte aglomerată. Dar, fiecare dintre aceste treburi pentru casă și grădină, bine de făcut în martie sunt excepționale surse de energie și de stare bună.
Câteva idei simple și bune pentru casa ta în martie, te vor inspira și te vor provoca în egală măsură.
👉 Kalanchoe: ghid complet de îngrijire
Cum aduci primăvara în casă
Cum aduci primăvara în casă în trei pași? Simplu. Primăvara înseamnă soare, lumină, culoare și parfum.
Șterge geamurile. În felul acesta vei aduce mai multă lumină în casă și vei curăța aerul de praf și impurități. Profită de fiecare rază de soare și lasă lumina să intre în casă. Dă perdelele la o parte, deschide geamurile și lasă aerul de primăvară să-ți cucerească casa.
- O foarte bună soluție este să adopți obiceiul de a avea două rânduri de perdele, draperii și huse pentru fiecare fereastră din casă și pentru canapea.
Parfumează! Parfumul este esențial pentru casă, dar recomandarea sinceră este aceea de a folosi numai arome naturale. Dacă iarna miroase a scorțișoară și portocale, primăvara aromele casei trebuie adaptate noului sezon. Alege arome naturale proaspete, de flori – bujori, liliac sau lăcrămioare, mere verzi, lămâie sau note marine.
Flori proaspete. Unul din cele mai importante trucuri pe care le poți pune în practica și una din metodele care te ajută să aduci primăvara în casă în trei pași sunt florile. Trece în revistă toate plantele din ghiveci pe care le ai în casă. Schimbă pământul, rupe frunzele uscate, tunde și fertilizează. Florile din ghivece vor prinde viață și-ți vor umple casa de bucuria primăverii! Completează cu plante în ghiveci înflorite. Sunt pline magazinele.
Alege zambile și narcise în ghiveci sau alte plante cu flori colorate. Ideale sunt petuniile, kalanchoe, crassula, campanula, violeta de Parma. Fiecare în parte va aduce energie și un aer proaspăt și primăvăratec în casă!
- Se spune că florile proaspete sunt capabile sa modifice instantaneu imaginea unei încăperi.
Curățenia de primăvară
Va împrospăta casa și te va împrospăta pe tine. Nu le face pe toate dintr-o dată. Repartizează treburile pe mai multe zile și începe de sus în jos, cu camerele mici, spațiile în care umbli rar. Aruncă ce nu-ți trebuie, aranjează și organizează.
Acordă o atenție specială paturilor, saltelelor, pernelor, plăpumilor și păturilor. Unele trebuie doar aerisite, altele scuturate, altele spălate. Întoarce salteaua și bate-o bine să iasă praful.
- Uda un cearceaf vechi cu apă în care pui o cană de oțet alb. Îl întinzi bine peste saltea și bați salteaua cu o nuia. Clătește apoi cearceaful, udă-l din nou cu apă și oțet, întorci salteaua și reia operația. E o metodă simplă care scoate acarienii și praful mai bine decât o poate face un aspirator.
Rezervă o zi pentru cămară și debarale. Sunt locurile cele mai dezordonate din casă pentru că mereu cineva are ceva de ascuns sau de depozitat „pentru moment”, acolo. Fă ordine, organizează și aruncă tot ceea ce nu-ți mai este de folos.
Balconul are nevoie de atenție și face parte din strategia care aduce primăvara în casă. Un balcon curat și ordonat este o sursă de bine pentru toată casa.
Verifică și repară
Înainte de curățenia efectivă, repară ceea ce nu merge bine în casă. Garniturile robineților, vreo priză stricată, schimbă becurile arse. Ideea este să faci acele mici reparații pe care nu ai avut chef, timp sau energie să le faci în lunile de iarna. Fă un pas mai departe și vezi dacă sunt eventuale mici reparații pe care le poți face prin casă. Ceva zgârieturi pe mobilă, vreo balama de dulap care se mișcă, o ușă care scârțâie.
Controlează cu atenție toți pereții pe care stau mobilele mari – bibliotecă, șifoniere, colțurile de jos și de sus ale camerelor și îndepărtează eventualele pete de mucegai. Chiar dacă ai o casă sănătoasă, mucegaiul poate apare în locurile acoperite de mobilă, unde nu circulă aerul.
Ceva nou în fiecare cameră
Fă o mică investiție în ceva util sau pentru decor pentru fiecare cameră din casă. Ceva nou în bucatarie – o față de masă colorată, un ceas de perete, ceva nou pentru baie – covorașe de baie noi sau o perdea de duș, iar pentru dormitor – o pătură, o lenjerie nouă și, neaparat în camera de zi a casei tale – o ramă pentru fotografii, o perdea nouă, o husă pentru canapea sau huse noi pentru pernele de decor.
Tu ce faci pentru casa ta în martie? Dă-ne idei!
👉 Totul despre zambile. Flori de primăvară în ghiveci și în grădină
Foto: unsplash.com/