Acasa Idei practice Cine a inventat globurile pentru brad?

Cine a inventat globurile pentru brad?

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 74 vizualizari 2 minute timp estimat

Împodobirea bradului de Crăciun este una dintre cele mai populare tradiții asociate cu sărbătoarea Nașterii Domnului. Dar ce-ar fi falnicul copac verde fără globurile pentru brad?

Cel mai interesant obiect ce decorează bradul de Crăciun în fiecare an este, fără îndoială, globul de sticlă. De la cele banale, în forma de sfera, pictate naiv, până la cele placate cu aur, globurile pentru brad din sticlă au fost și vor rămâne unul dintre cele mai comune și des utilizate decorațiuni pentru pom. Decorațiunile de astăzi sunt mai degrabă din plastic, și nu reușesc să împrumute din farmecul celor confecționate din sticlă.

Chiar și globurile pentru brad de dimensiuni mici, pătate de vreme și deloc atractive, daca sunt lăsate din generație în generație, ajung să poarte o încărcătură de o valoare emoțională considerabila ce le vă asigura cel mai bun și cel mai vizibil loc în bradul de Crăciun an de an, generație după generație.

Istoria globului de Crăciun datează de sute de ani: pentru că nu avea destui bani pentru a-și cumpără obișnuitele obiecte de decor pentru pom (nuci, mere și bomboane), în 1847, Hâns Greiner, un sticlar din Lauscha, Germania, a creat primele globuri de sticla în forma de fructe pentru a împodobi pomul de Crăciun.

Interiorul globului era făcut să para de argint, la început cu mercur sau plumb, apoi cu ajutorul unui amestec intre azotatul de argint și apa cu zahar. Obiceiul de a face astfel de globuri de sticla a fost preluat de copiii și nepoții lui Hâns Greiner.

În curând, aceste ornamente unice de Crăciun s-au împrăștiat de-a lungul Europei. Încă din 1870 erau importate în Marea Britanie, iar în 1880, magnatul american F. W. Woolworth a descoperit în timpul unei vizite prin Germania globurile din Lauscha și a câștigat o avere importându-le în America. Din 1920, globurile făcute manual au fost înlocuite de cele produse în masă.

Articol publicat în revista Casa și Grădina

Text: Petra C. Ene

Foto: 123rf

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro