Acasa Idei practice Totul despre coșul de fum al centralei

Totul despre coșul de fum al centralei

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 213 vizualizari 9 minute timp estimat

Coșul de fum este o necesitate pentru toate casele care nu sunt racordate la un sistem de încălzire centralizat sau nu folosesc exclusiv energia electrică pentru a-și asigura confortul termic. Practic 90% din case au nevoie de un coș de fum pentru evacuarea gazelor, rezultate la arderea combustibililor solizi.

Caracteristicile principale ale coșului de fum

Coșul de fum este și unul din elementele esențiale de care depinde siguranța casei, astfel că realizarea și întreținerea lui sunt vitale. Statistic, 75% din incendiile, au ca sursă coșul de fum ca urmare a înfundării lui sau a construcției improprii a acestuia.

Există diferențe importante între coșul de fum pentru centralele pe lemne sau alte tipuri de combustibili solizi și cele care ard gaze naturale. Acestea din urmă sunt scurte, au un diametru redus și trebuie întreținute anual, dat fiind faptul că depunerile sunt minime sau lipsesc, în timp ce coșurile de fum care evacuează gazele rezultate din arderea combustibililor solizi au nevoie de o atenție sporită.

5 reguli fundamentale

Una dintre principalele condiții pentru a crește la maximum eficiența unei centrale termice care folosește combustibili solizi, impune ca în vatra centralei să existe un flux constant de aer care să întrețină flacăra. Acesta se poate obține reglând ușa secundară a centralei, concomitent cu o calibrare corectă a coșului de fum.  

Prima regulă. Coșul de fum trebuie să aibă o capacitate în concordanță cu puterea centralei. Un coș cu suprafață mică micșorează debitul de fum evacuat, reduce tirajul și blochează arderea. În replică, un coș prea mare se comportă ciudat și determină un consum foarte mare de combustibil. Asta face ca o parte importantă din căldura activă să se pierdă. Diametrul și caracteristicile coșului de fum trebuie să fie în parametri indicați de proiectantul centralei.

Ce este coșul de fum cald și ce beneficii are

A doua regulă. Coşul de fum trebuie să fie impermeabil la gaze şi pefect izolat termic. Trebuie să aibă un parcurs vertical, fără obstacole, cu cameră de recoltare a materialelor solide. Înălțimea trebuie să fie suficientă pentru a se ridica cu cel puțin jumătate de metru peste  acoperiș.

La o centrală pe lemne cu o putere de 25 kw coșul trebuie să aibă cel puțin 10 metri înălțime. Are nevoie de o gură de vizitare și trebuie poziționat drept, fără coturi. Se ține cont, deseori, și de poziția și orientarea casei, iar în funcție de aceste detalii coșul va avea sau nu protecție ori acoperiș propriu.

O soluție bună este construcția lui cu una dintre laturi lipită de unul din pereții exteriori casei, pentru a se menține cald și atunci când nu este flacără în centrală. Un așa numit „coș cald” se poate realiza și prin buna izolare a acestuia. Pentru acesta trebuie utilizate exclusiv materiale foarte rezistente la temperaturi ridicate. Ce mai utilă variantă este vata de sticlă ignifugă. 

Temperatura gazelor de ardere variază în funcție de tipul centralei și de puterea calorică a combustibilului. Materialele din care este realizat coșul de fum trebuie să reziste fără probleme la valoarea maximă a gazelor de ardere, care poate ajunge la 150 de grade Celsius, ceea ce explică importanța măsurilor de siguranță, izolare și protecție necesare pentru coș. 

Mai mult, izolarea corectă permite structurii să facă față la variații mari și bruște de temperatură fără să producă fisuri.

👉  Unul dintre factorii care inflențează major confortul termic interior este umiditatea din casă. Află cum poți avea temperatură plăcută, reglând umiditatea interioară. 

Ține cont de puterea centralei la alegerea coșului de fum

A treia regulă. Alege cu atenție materialele pentru construcția coșului de fum, cărămizile, burlanele fiind special destinate acestui scop. Ce mai bună alegere este cărămida șamotată cu formă specială, netede la interior, care așezate unele peste altele formează un gol cilindric interior. Se poate ca ultimi metri ai coșului, unde temperatura gazelor scade, să fie realizați din semișamotă sau cărămidă plină.

A patra regulă. Coșul de fum trebuie adaptat la puterea centralei. Toate aceste detalii trebuie stabilite și luate în calcul în momentul în care se face planul casei. Construcția coșul de fum și a camerei centralei (obligatoriu exterioară) fiind elemente care trebuie să fie perfect echilibrate.

A cincea regulă. Randamentul centralelor care ard combustibili solizi depinde în foarte mare măsură de calitatea și de gradul de umiditate al acestora. Randamentul termic va fi ridicat atunci când lemnul, peleții sau brichetele sunt foarte bine uscate. Un combustibil umed, de slabă calitate va avea o putere calorică mult redusă. 

👉 Cele mai mari riscuri pentru casa ta sunt: cutremurele, inundațiile și incendiile. Află dacă zona în care locuiești este supusă riscului seismic ridicat și cum evaluezi riscul seismic al casei tale.  

Curățarea coșului de fum

Curățarea coșului de fum pentru centralele pe lemne este o măsură esențială pentru menținerea eficienței sistemului și prevenirea riscului de incendii sau alte probleme.

Coșul de fum ar trebui curățat în mod regulat, iar frecvența depinde de modul în care este folosită centrale termică. În general, se recomandă o curățare cel puțin o dată pe an. În perioada sezonului rece, utilizarea centralei poate duce de depuneri care să obtureze interiorul coșului. Astfel, inspectarea acestuia prin gura de vizitare se face lunar.

Pentru a curăța coșul de fum, vei avea nevoie de unelte specifice, precum perii lungi, sfori metalice și, eventual, un aspirator special pentru cenușă. Poartă mănuși groase și o mască de protecție.

Camera centralei

Pentru instalarea unei centrale termice pe lemne nu este necesară obținerea unei autorizații, ca în cazul celei pe gaz. Este necesară însă respectarea unor norme de siguranță. Este bine de știut că inerția în funcționare a unei centrale pe lemne este foarte mare, oprirea acesteia fiind lentă și, uneori, greu de realizat. Mai mult, temperaturile produse în urma combustiei masei lemnoase sunt ridicate și fac intervenția efectivă dificilă. Toate aceste elemente impun respectarea unor reguli foarte stricte de siguranță.

Astfel, camera în care se află centrala trebuie construită în exteriorul casei. Pereții trebuie să fie din cărămidă sau BCA și este necesar ca toate materialele din această cameră tehnică să fie ignifugate. Suprafața încăperii trebuie să fie suficientă pentru a cuprinde toate componentele  (puffer, boiler), dar să permită și o bună libertate de mișcare. Camera poate avea fereastră, dar aceasta nu trebuie să fie de tip termopan, ci clasică, iar ușa va fi montată în așa fel încât să se deschidă spre exterior, fiind ideală una realizată din metal. 

A păstra la îndemână un extinctor cu pulberi sau dioxid de carbon este recomandat.   

Centralele termice concepute pentru a arde combustibili solizi pot folosi lemn, peleți, brichete sau alte materialele combustibile. Fiecare dintre acestea genera depuneri pe coșul de fum. Funcționarea sigură impune o atenție specifică, pentru fiecare situație în parte, pentru coșul de fum al acesteia.

Sursa foto. pixabay

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro