Este important ce culori alegi pentru dormitor. Paleta cromatică din dormitor este ăn măsură să influențeze stilul amenajprii, dar poate să determine și confortul ambiental general din această încăpere intimă, destinată relaxării.
Ne petrecem aproape jumătate din viață în dormitor. Acest lucru poate explica fascinația pe care o avem pentru a avea un spațiu decorat și amenajat cu stil și bun gust, iar culorile pentru dormitor sunt un factor esențial. Aceste idei paleta de culori pentru dormitor sunt punctul de plecare pentru o amenajare inspirată.
Culoarea aduce personalitate în orice cameră, iar culoarea dormitorului este cu atât mai importantă. Dacă alegi culoarea ideală în dormitor poți da camerei stil și un aer confortabil așa cum se cuvine pentru camera de odihnă. Culoarea dormitorului nu se rezumă la alegerea unei culori pentru pereți, ci gândirea spațiului în ansamblu, de la tonul nuanțelor și al mobilei, până la stilul și modelul lenjeriei și al decorațiunilor și la găsirea celor mai potrivite accente de culoare.
Culori pentru dormitor într-o amenajare retro
O amenajare retro folosește un amestec de imprimeuri și modele. Optează pentru detalii fine, materialele naturale. Folosește tapet cu aspect vintage. Acesta îmbracă camera și creează un spațiu confortabil, intim și elegat.
Culori pentru dormitor adecvate unei astfel de amenajări sunt cele calde, ale materialelor naturale ale lemnului. Nuanțele sunt calme, neutre și dulci. Accesorizează cu detalii retro în stil vintage, de la piesele de mobilier, la decorațiuni. Alege piese cu patină, vechi sau recondiționate și utilizează o culoare unitară, peste care să adaugi nunațe de accent în tonuri vii. folosește culorile de accent cu multă economie, dar alege tonuri vii, în contrast puternic. Acestea vor da vibrație și personalitate camerei și vor pune în evidență culorile de bază din dormitorul amenajat în stil retro.
- Culori pentru dormitor retro: bej, maro, oclu, culoare lemnului de nuc și tente de pământ cu nuanțe de roșu.
- Nuanțele de accent: albastru, roșu viu, oranj și violet.
Dormitor cu accente marine
Folosește dungi pentru tesături, pe perne și jaluzele. Adăugă detalii de decor sugestive și un covor natural din iută într-o culoare uni. Adaugă elemente iconice care să sugereze marea, cum ar fi o timonă. Un astfel de dormitor trebuie să fie foarte luminos, pentru ca sugestia să fie completă. Folosește materiale naturale: bumbac, mătase, pentru aspectul fluid, dar mai ales in și iută.
- Culori pentru dormitor marin: toate tonurile de albastru și verde.
- Culori de accent: ocru, galben, portocaliu.
Culori pentru dormitor într-o amenajare neutră
Probabil amenajare neutră este cel mai abordat stil pentru un dormitor. Este cuceritor prin simplitate, este elegant, relaxant și te ajută să te odihnești după o zi lungă de muncă.
- Culori pentru dormitor neutru: alb, crem, griuri colorate (nuanțe de gri îndulcite de tente de roz, albastru ori verde), ocru și bejuri pentru a obține un aspect modern.
- Culori de accent: neapărat tonuri vii, metalice.
Amestecă elemente tradiționale, cum ar fi așternuturile din lenjerie naturală, cu articole texturate, cum ar fi franjurile, draperiile grele, detalii metalice. Spațiul poate fi excepțional pus în valoare, și pote deveni teatral și scenografic, folosind o iluminare adecvată.
Un truc bun, care poate da un aspect opulent unei astfel de amenajări este includerea unui element de mobilier atipic: o oglindă supradimensionată, un corp de mobilier pictat, draperii masive sau elemente cu aspect ultrafuturist contrastant (corpuri de iluminat atipice sau tablouri).
Culori pentru dormitor într-o fantezie franceză
Dacă îți place luxul parizian, folosește un pat tradițional francez din rattan ca bază și accesorizează ambientul general cu o gamă variată de culoari. Adaugă lămpi de ceramică spectaculoase, o tăblie din ratan, o comodă victoriană sau un covor cu accente geometrice și culori vii.
Lumina este un element important într-un astfel de dormitor. Optează pentru perdele fine, fluide, albe, în traturi suprapuse care să filtreze lumina naturală, să ofere intimitate, astfel încât să nu mai fie nevoie de draperii sau jaluzele.
- Culori pentru dormitor în stil francez: amestecă tonuri de galben, muștar, ocru, cu nuanțe atemporale și imprimeuri colorate pentru a obține un stil personal.
- Culorile de accent: tonurile intense ale culorilor generale din dormitor, pentru a crea echilibru și continuitate.
Culori pentru dormitor – varianta feminină
O astfel de amenajare poate avea o tentă feminină, așa că trebuie folosite cu atenție și fără exagerare. Adăugă culori vibrante folosind impreimeuri florale abstracte. Florile induc o atmosferă calmă, liniștitoare, care este perfectă pentru dormitor. Adaugă un scaun-fotoliu de accent unic, oglinzi și compltează cu un candelabru opulent.
- Culori pentru dormitor feminin: roz, roșu, alb, dar la fel de bine poate fi și o temă complexă florală.
- Culori de accent: negru, pentru a marca zonele de interes.
Culori pentru dormitor în stil scandinav
Stilul Scandinav creează idei de design fabuloase, minimaliste și funcționale. Utilizați imprimeuri simple, sau culori uni, ori combinații de culori cu dungi foarte late și materiale naturale, lână, iută, bumbac, piele și ceramică. Alege piese de mobilier în tonuri naturale sau închise, în contrast cu pereții și podelele. pereții albi și podelele închise la culoare sunt o definițe a stilului. Luminarea este importantă, iar o lampă de podea poate da dramatism și intimitate decorului.
- Culori pentru dormitor scandinav: alb, negru, tonuri neutre, verde
Culori pentru dormitor cu strălucire glam
Vrei să simți că ești în vacanță în fiecare seară? Amenajează-ți dormitorul într-un mod opulent. Folosește materiale de lux, cum ar fi catifea, mătase și noptiere elegante, somptuasede culoare neagră sau nuanțe închise. Folosește puține culori, cu nunațe variate și alege accente metalice.
Trucuri care funcționează
În primul rând, alege culori subtile care exprimă emoție. Alege tonuri bogate pentru a crea o dispoziție confortabilă sau pasteluri reci pentru o atmosferă discretă. Optează pentru mobilierul care se potrivește bine și care nu copleșește camera. Adaugă lenjerie de calitate care să păstreze unitatea cromatică cu restul amenajării. Adăugă mai multe opțiuni de iluminare caldă. Creează zone discrete și senine.
La fel de important este să măsori spațiul și să alegi mobilierul care se potrivește (dar nu sufocă) spațiul.
Practic nu există o limită în alegerea culorilor pentru dormitor. Poți merge pe albastru, verde pământ, dar nu te oprește nimic să alegi galbenul, portocaliul, roșul sau rozul fie că sunt tonuri pale sau aprinse. Rezultatul este unul al ansamblului în care totul se combină armonios și cu stil.
Când alegi culoarea ideală pentru dormitor trebuie să o faci în funcție de preferințele tale coloristice. Alege o culoare care să te facă să te simți bine, care să-ți placă și care să rezoneze cu personalitatea ta.
Nu uita să evaluezi culoarea ideală pentru dormitor atât în lumină naturală, cât și cu lumină artificială, pentru că uneori diferențele de imagine pot să fie foarte diferite, și trebuie găsit un echilibru.
Culori neutre
O cameră decorată în culori subtile neutre poate fi sofisticată sau plictisitoare. Un truc pentru a atinge cel mai bun aspect este stratificarea. Nuanțele subtile trebuie să fie puse în valoare de accentele de culoare sau de tonuri intense ale culorii de bază. Alege perne, covoare și perdele în nuanțe suplimentare care să fie ori mai închise, ori mai deschise. Nu uita că este foarte importantă textura materialelor pentru că aceasta modifică imaginea de ansamblu.
Culori tari
Într-o pădure toți copacii sunt verzi, dar cu toate acestea nu există monotonie de culoare. Exact aceasta este ideea unei camere într-o singură culoare. Dacă alegi verdele adaugă accente maro, dacă alegi albastru adaugă accente verzi sau albe, dacă alegi roșu adaugă accente gri sau violet, iar dacă mergi pe maro adaugă accente verzi sau roșii.
Două culori
Combinările dintre două culori tari se pot armoniza perfect dacă alegi tonuri complementare. Două culori complementare dau energie și fac din dormitor o cameră veselă, fără a fi obositoare prin cromatică. Două culori (verde intens și galben, albastru cobalt și visiniu, portocaliu și mov, de exemplu) se potrivesc dormitoarelor mari și luminoase, cu tavan înalt și ferestre mari. Combinatia limitează însă posibilitățile de variație ale accesoriilor. Lenjeria de pat trebuie să fie neutră, albă sau gri, iar mobila mată.
Moda trece, culorile rămân
Sunt multe detalii de care trebuie să ții cont când alegi culoarea ideală pentru dormitor. Cel mai bine este să nu urmărești tendințele modei pentru că nu poți să redecorezi în fiecare sezon. Alege ceea ce este compatibil cu stilul tău, așa că tonurile neutre rămân cele mai bune, pentru că poți să le combini și să le improspătezi prin accentele de culoare: lenjerie, covoare, decorațiuni, astfel încât dormitorul tău să poată lua mai multe fețe.
👉 Nuanțe pentru dormitor cu efecte uimitoare asupra organismului
Sursa foto: http://www.123rf.com