Acasa Proiecte de Case Cum alegi apartamentul ideal pentru tine

Cum alegi apartamentul ideal pentru tine

Autor: Toma Andrei
0 comentariu 1,3K vizualizari 17 minute timp estimat

Alegerea unui apartament poate să fie extrem de complicată. Se întâmplă asta pentru că oferta este foarte variată, iar elementele care trebuie luate în calcul, pentru a beneficia de locuința ideală, multiple. Desfacem firul în patru și analizăm toate (sau aproape toate) situațiile posibile. În felul acesta vei știi cum alegi apartamentul ideal și care sunt elementele esențiale pe care să le urmărești. 

Avantajele locuirii la bloc

Primul criteriu care face diferența între avantaje și dezavantaje este personalitatea celui care  folosește locuința respectivă. Unii nu pot concepe o casă decât la bloc, după cum pentru alții idealul îl reprezintă cea individuală.

Pe lista cu avantaje trebuie menționat: 

  • costul rezonabil al achiziției și al cheltuielilor de întreținere; 
  • prezența utilităților complete; 
  • absența complicațiilor provocate de necesitatea unor reparații sau cheltuieli neprevăzute.

Apartamentele la bloc vin, de cele mai multe ori, cu un loc de parcare asigurat, deși foarte des acesta trebuie cumpărat sau închiriat, și acces la tot ceea ce înseamnă infrastructură, de la străzi, la centre comerciale, școli și grădinițe, precum și cu posibilitatea de a avea mereu aproape stații ale mijloacelor de transport public sau metrou. 

Trebuie luat în calcul că uneori facilitățile nu sunt prezente la finalizarea construcției, dar pot să apară pe parcurs. Acestea sunt un element important care poate influența modul cum alegi apartamentul ideal, mai ales atunci câd ai un estimat de timp până când acestea se vor implementa.  

Pentru foarte mulți spațiul util al unui apartament reprezintă suprafața ideală necesară locuirii, iar acesta are avantajul unei întrețineri simple și comode a casei, precum și cu un cost moderat pentru amenajare. Practic, toate apartamentele au balcon, uneori chiar generos, iar compartimentarea, dacă este aleasă astfel încât să fie în acord cu necesitățile familiei, contribuie la o viață de familie confortabilă. 

Dezavantajele locuirii la bloc

Conviețuirea alături de vecini poate aduce probleme legate de zgomot, accidente de tipul inundațiilor, dar și conflicte. În funcție de etajul la care se află apartamentul, liftul și etajul tehnic pot crea probleme. Nu poate fi exclus nici faptul că suprafața utilă și locuibilă să fie semnificativ mai mică decât cea pe care ar putea să o ofere o locuință individuală. La toate se adaugă disconfortul produs de aglomerarea urbană inevitabil asociată ansamblurilor de blocuri. Acest din urmă aspect înseamnă și aer poluat, și poluare fonică. 

Zonele vezi sunt deseori limitate, iar în ansamblurile noi lipsesc cu desăvârșire (abia în 5-10 de la finalizarea lucrărilor putându-se vorbi de zone verzi în adevăratul sens al cuvântului), dar și posibilitatea de a locui un oarecare interval de timp într-o zonă de șantier, situație frecvent întâlnită în ansamblurile rezidențiale noi care se construiesc în etape. 

O serie de elemente inconfortabile pot să vină ca urmare a etajului la care locuiești. Cei care stau la parter suporta mai mult zgomot și un aer mult mai poluat, în timp ce apartamentele aflate la ultimul etaj pot avea probleme legate de infiltrații și de zgomotul în exces de la camera tehnică a ascensorului. 

Un alt detaliu care influențează modul cum alegi apartamentul ideal și este un dezavantaj, este înălțimea blocului și distanța față de construcțiile din jur. De regimul de înălțime al acestora, depinde gradul  de însorire de care beneficiază apartamentul. Dacă constructorul ignoră unele detalii se poate ajunge în situația în care pe ferestrele unui apartament nu pătrunde niciodată, nicio rază de soare. 

Evaluează obiectiv cum alegi apartamentul

Ca regulă generală trebuie spus că avantajele și dezavantajele unui apartament la bloc depind de multe variabile. Unele pot fi acceptate în beneficiul altora. Pentru altele ar trebui evaluată evoluția în timp, iar efectele bine cântărite.

De exemplu, un apartament într-o zonă care s-a dezvoltat mult infrastructurii, va deveni un cartier sufocat și murdar. Suprapopulare generează constant probleme, dificil de rezolvat. Infrastructură înseamnă rețea rutiera, dar și alimentarea cu apă, gaze și canalizare.

Un criteriu bun pentru a face alegeri corecte este să te întrebi dacă peste doi, trei sau cinci ani ai mai fi tentat să cumperi un apartament identic cu cel pe care vrei să-l achiziționezi azi. Dacă da, atunci faci o alegere bună, dacă nu, probabil nu acela este locul ideal pentru tine. 

Ce apartamente se caută

Peste 75% dintre persoanele care au cumpărat în ultimele 24 de luni o casă au ales apartamentele. Doar puțin peste 20% au optat pentru o casă individuală, restul fiind interesați de achiziția de terenuri. În ceea ce privește apartamentele cele mai căutate sunt cele cu două și trei camere. 

Situația în București și în alte orașe centre universitare situația se prezintă în linii mari, astfel: 

  • 80-84% dintre cei care au cumpărat locuințe au ales apartamente: 
  • Circa 15- 20% au optat pentru case individuale 
  • 10% dintre aceștia din urmă au cumpărat și teren, ceea ce a crescut substanțial valoarea investiției; 
  • 55% dintre apartamente au fost în blocui noi, 45% în cele vechi (construite înainte de 2000-2010 sau care au fost locuite pentru perioade mai mari de zece ani); 
  • garsonierele se vând mai bine în blocurile vechi, în fapt aceste fiind singurele unități care se vând preponderent în blocurile vechi; 
  • apartamentele cu două camere sunt cele mai căutate și reprezintă circa 30-35% din totalul celor cumparate, iar proporția dintre cele cumpărate în blocuri noi și, respectiv, vechi este sensibil egală; 
  • apartamentele cu trei camere sunt pe ultimul loc, cu un procent de circa 30%, iar cele mai căutate sunt în ansamblurile noi;  
  • pe ultimul loc sunt cele cu patru sau mai multe camere, precum și cele de tip duplex, care reprezintă sub 20%, cele mai solicitate fiind tot în blocurile noi; 
  • în ultimii doi ani (2022-2023 -n.a.) există o creștere a interesului apartamentele cu 3 și 4 camere în blocuri vechi, construite după 1980, datorită suprafeței locuibile mai mari și a existenței dependințelor (debara, cămară – care lipsesc aproape mereu din blocurile noi).

Apartamente noi vs apartamente vechi

Există în continuare o evidentă concurență între apartamentele din blocurile noi și cele din clădirile vechi. Se vede cel mai bine în București, dar se manifestă și în alte orașe mari. Beneficii și dezavantajeau amândouă categoriile.

Cum alegi apartamentul din blocul vechi

De ce să alegi un bloc vechi

Dezavantajele unui apartament dintr-un bloc vechi se referă mai ales la:

  • calitatea instalației sanitare; 
  • calitatea instalației electrice;
  • riscul seismic.

În plus, cele mai multe necesită renovare și investiții suplimentare. Va trebui să înlocuiești ferestrele, parchetul, gresia, faianța, ușile și să zugrăvești pereții, pentru a obține confortul dorit. 

Izolațiile termice și fonice pot avea probleme sau pot să lipsească cu desăvârșire. În plus, cele mai multe dintre blocurile vechi sunt racordate la sistemul centralizat de termoficare. Asta va implica investiții suplimentară într-o centrală termică nouă, fie asumarea riscului de a nu avea niciodată o temperatură de confort în sezonul rece. 

La capitolul avantaje se numără: 

  • prețul mai mic pe metru pătrat, semnificativ mai redus în cazul apartamentelor cu 3, 4 și mai multe camere;
  • o compartimentare mai eficientă; 
  • existența unor spații de depozitare generoase;
  • o suprafață utilă mai mare.

Blocurile vechi au dezavantajul unor băi mici și foarte mici. În compensație acestea au aerisire proprie, ceea ce lipsește aproape complet în apartamentele noi. 

Avantaje suplimentare

Bonusul îl reprezintă bucătăriile complet separate și destul de spațioase. În prezent, suprafața locuibilă a apartamentelor din blocurile construite până în 1999 este mai mare decât cea din blocurile noi. 

Tot un avantaj notabil este și faptul că ansamblurile vechi beneficiază de

  • infrastructură; 
  • zone verzi unde vegetația s-a dezvoltat; 
  • facilități complete (zone comerciale, școli, grădinițe).  

Totuși poți avea reale dificultăți în găsirea unui loc de parcare, inclusiv a celor cu plată.

apartament-in-bloc-nou

De ce să alegi un bloc nou? 

Primul criteriu care poate fi luat în calcul este legat de cel al finisajelor și al izolării termice bune. Totuși, în ciuda unor angajamente din partea dezvoltatorilor, apartamentele din blocurile noi au numeroase hibe. Acestea se manifestă prin inundații, infiltrații, mucegai, finisaje de calitate proastă și foarte proastă. Este suficient să citești recenziile locuitorilor din blocurile date în folosință în urmă cu 2-3 ani ca să constați aceste situații și frecvența mare a incidentelor de acest tip. 

Situația este una frecventă și cu mici excepții, este întâlnită mult mai des, decât ar fi onorabil și corect.

Cartea tehnică și certificat de garanție

Verificarea atentă, evaluarea corectă înainte de cumpărare sunt esențiale. În plus, cere pe lângă contrat și un certificat de garanție, pentru locuință, cu responsabilități și obligații clare pentru dezvoltator și constructor. Acestea sunt măsuri utile și necesare. 

Un alt dezavantaj al blocurilor noi care te poate influența în modul cum alegi apartamentului ideal, ar putea fi prețul mai mare pe metru pătrat. Se întâmplă mereu asta deoarece materialele și instalațiile folosite sunt de ultimă generație. Acest fapt elimină necesitatea renovări. Nu trebuie ignorată poziționarea periferică și o infrastructură slab dezvoltată. În apropierea acestora nu există mereu magazine, școli, grădinițe, iar rețeaua de transport public este deficitară. 

Pe lista cu bonusuri trebuie menționate:

  • locul de parcare asigurat (dar acesta poate costa suplimentar); 
  • paza ansamblului, deci siguranță în plus,
  • eventuale facilități suplimentare pentru rezidenți (teren de sport, piscină, locuri de joacă). 

Este important de menționat faptul că apartamentele din blocurile noi sunt considerate o investiție eficientă, care poate aduce un profit constant și un beneficiu pe termen lung, prin închiriere. 

Cele 6 criterii esențiale 

Există șase criterii esențiale pe care trebuie să le analizezi cu atenție. În funcție de acestea poți decide asupra achiziției unui apartament într-un bloc, fie că este nou sau vechi.  Acestea sunt un punct de plecare în analiza pe care o faci și de care depinde cum alegi apartamentul ideal. 

  1. Prețul pe metru pătrat;
  2. Facilitățile de infrastructură; 
  3. Gradul de aglomerare al zonei;
  4. Zonele verzi și facilitățile comerciale limitrofe;
  5. Accesul la școli și grădinițe;
  6. Gradul de siguranță al zonei.

Pentru a face selecția mai simplă și pentru ca aceasta să corespundă nevoilor reale strategia trebuie să urmărească: limita maximă a bugetului care poate fi investit, stilul de viață și perspectivele familiei în următorii 5-10 ani, dar și inconvenientele care pot fi tolerate, de exemplu, distanța față de centru, ori facilitățile generale ale zonei. În felul acesta alegerea va fi una pragmatică care va aduce confort concret, dar și psihic. Acum știi cum alegi apartamentul ideal și care sunt elementele principale pe care trebuie să le urmărești. 

Notă: Datele la care se face referire, fac parte din categoria datelor publice ale Institutului Național de Statistică. S-au folosit informații ale site-ul e-antropolog.ro precum și din statisticile periodice ale UE.

Sursa foto:  123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro