Acasa Idei practice Cum alegi chiuveta de bucătărie

Cum alegi chiuveta de bucătărie

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 365 vizualizari 10 minute timp estimat

Cum alegi chiuveta de bucătărie este foarte important pentru că acesta este unul din obiectele cu durată foarte lungă de folosință, iar chiuveta din bucătărie trebuie să fie perfectă! În plus, deși pare un obiect banal, chiuveta de bucătărie este cel mai folosit obiect din casă. 

Alegerea unei chiuvete de bucătărie noi este o investiție care va schimba complet aspectul și funcționalitatea bucătăriei, dar pentru a face alegerea potrivită există câteva elemente pe care trebuie să le iei în calcul înainte. Acestea se referă la materialul potrivit, la dimensiunea ideală și la formă, dar nu numai. Acest ghid te va ajuta să faci cele mai bune alegeri. .

Ce tip de chiuvetă de bucătărie alegi

Decide înainte să o cumperi dacă vrei o chiuvetă de bucătărie integrată în suprafața de lucru sau separată de aceasta. Cele mai bune alegeri sunt cele cu o chiuvetă integrată, dar în anumite situații acest lucru nu este posibil și atunci un model de sine stătător este o soluție. 

Ia în calcul și stilul bucătăriei, deși este bine să știi că o chiuvetă albă, din ceramică sau din materiale compozite, ori din fontă se va integra perfect în orice decor. Totuși, o chiuvetă din ceramică albă, de exemplu, nu ar arăta deloc bine montată într-un blat închis la culoare, într-o bucătărie în stil minimalist. Compoziția finală trebuie să fie una plăcută, iar stilul unitar.

Bateria este esențială!

Aceasta nu doar că trebuie să se potrivească perfect cu modelul, tipul și dimensiunile chiuvetei din bucătărie, dar trebuie să fie rezistentă și fiabilă. 

Manerul robinetelor este foarte important, acesta trebuind să ofere o priză bună pentru că va fi utilizat de nenumărate ori pe parcursul unei zile. Materialele recomandate pentru bateria de chiuvetă rămân în continuare inoxul și alte metale non-poroase și antibacteriene, care nu vor prezenta zgârieturi și crăpături nici după ani buni de utilizare a lor. Evită plasticul indiferent de locul unde se află când este vorba despre chiuveta din bucătărie.

Ia în calcul montarea bateriilor la chiuveta din bucătărie pe perete deoarece modelele cu bateriile puse pe chiuvetă sunt mai ineficiente și, în plus, favorizează acumularea de bacterii, mucegai și tot felul de resturi la baza lor.

Chiuveta din bucătărie poate să fie una prevăzută cu echipament profesional. Există baterii cu reglare a jetului de apă, de exemplu. Sunt foarte utile și modelele de chiuvetă duble cu unică alimentare, bateria fiind bineînțeles gândită în așa mod încât să poată servi ambele chiuvete.

chiuveta pentru bucatarie

Calitatea materialului pentru chiuveta de bucătărie

Când vine vorba de chiuvetele de bucătărie, există mai multe materiale: porțelan, oțel inoxidabil, fontă, granit, piatră, ceramică. Materialul ales trebuie să fie în funcție de cât de des este folosită și cât de des (și temeinic) ești dispus să o cureți. Chiuvetele din porțelan sunt predispuse la pete și urme, care însă se curăță ușor. La fel și cele din ceramică. Foarte rezistente sunt cele din fontă și din oțel inoxidabil. Arată minimal și modern și sunt ușor de întreținut. Cele de porțelan arată foarte clasic, cele din granit și piatră sunt foarte elegante, extrem de durabile, dar relativ mai dificil de întreținut pentru că se pot păta și trebuie șlefuite periodic.

Cele mai populare chiuvete sunt cele din inox sau oțel inoxidabil, însă poți opta și pentru alte materiale ceramice. Din păcate, cele din urmă pot fi mai ușor zgâriate sau ciobite, ceea ce se întâmplă destul de repede, atunci când speli vasele. Cele din oțel, în schimb, sunt mai rezistente, însă trebuie curățate sau șterse des pentru a-și păstra luciul perfect pe care îl au când sunt expuse în magazine.

La fel și cele „old school” din fontă, care sunt foarte versatile, extrem de ușor de întreținut și se pot integra în orice amenajare, indiferent de stilul ei. Singurul inconvenient este că sunt grele și au nevoie de un sistem foarte stabil de prindere. 

Greutatea chiuvetei 

Este un amănunt important, deseori omis. Piesele din materiale naturale (granit, piatră, ceramică) sunt foarte grele. La fel de grele sunt și cele din fontă și porțelan. Unele dintre ele pot ajunge să depășească 50 de kilograme. În aceste condiții este foarte important să găsești un sistem de susținere și fixare adecvat.

Mărimea potrivită și configurarea

Evident, nu trebuie să pleci de acasă fără să faci măsurătorile necesare, dar nu uita să iei în considerare și nevoile tale. De exemplu, vrei o cuvă sau două? Ce adâncime vrei să aibă? Ai prefera una ovală, pătrată, rotundă sau dreptunghiulară? Vrei să aibă și un spațiu pentru uscătorul de vase sau acesta poate fi fixat pe perete?

Există modele foarte diferite, cu dimensiuni la fel de diferite, astfel că se poate spune că fiecare bucătărie are o chiuvetă ideală. Contează dimensiunea bucătăriei. Într-un spațiu mare o chiuvetă mare este binevenită. Nu este la fel dacă ai o bucătărie mică sau foarte mică. O chiuvetă imensă riscă să copleșească întreaga cameră.

Dimensiunea ideală trebuie stabilită și în funcție de cât de intensă este activitatea în bucătărie. Poate exista și o bucătărie mică în care se pregătește mereu ceva bun de mâncare! În plus, ia în calcul dacă ai sau nu mașină de spălat vase, chiuveta din bucătărie având în principal acest scop.

Apoi, dimensiunea depinde de forma chiuvetei. Una cu un bazin va fi mai mică decât varianta din același material, dar cu două bazine. Cele rotunde sunt ideale pentru bucătăriile mici, cu mașină de spălat vase. Cele tip cadă, adânci, mari sunt perfecte în bucătăriile folosite intens, amenajate clasic.

Chiuveta poate să primească funcționalități noi. Alegerea unei baterii complexe cu gât înalt, de exemplu. Sauprin folosirea unor accesorii speciale pentru chiuvetă care cresc mult eficiența acesteia.

chiuveta de bucatarie

Amplasarea chiuvetei

Proiectele de bucătărie urmează de obicei un model triunghiular de bază: blatul de bucătărie și plita, chiuveta și frigiderul. În bucătăriile mici nu prea ai multe variante. Cea mai bună soluție este să o așezi în acest triunghi, eventual în fața unei ferestre. O chiuvetă de colț este o altă opțiune, pentru că utilizează eficient spațiul.

Dacă ai mașină de spălat vase, aceasta se montează, în mod ideal, în una din lateralele chiuvetei din bucătărie.

Ce buget aloci pentru chiuveta de bucătărie

Din păcate, și prețul este un criteriu foarte important de care trebuie să ținem cont. Gândește-te ce buget poți aloca acestei achiziții, apoi caută doar produse care se încadrează în acesta. Chiar dacă o chiuvetă din granit sau sticlă îți pot atrage atenția, evită să cheltuiești banii pe un obiect de care nu ai neapărat nevoie. 

Toate acestele elemente trebuie combinate și asociate astfel încât alegerea pe care o faci să fie în acord deplin cu nevoile tale și cu bugetul de care dispui. Ceea ce este bine de știut este că nu trebuie să faci compromisuri, iar alegerea, montarea și funcționalitatea chiuvetei de bucătărie să fie perfecte.

👉 Amenajarea bucătăriei. Idei, sfaturi și soluții inspirate

Sursa foto: https://unsplash.com/

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro