Acasa Casă Brad natural: cum îl alegi și cum îl păstrezi verde mai mult timp

Brad natural: cum îl alegi și cum îl păstrezi verde mai mult timp

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 109 vizualizari 4 minute timp estimat

Iată ce trebuie să facem pentru a păstra un brad natural cât mai mult timp verde și frumos.

Dacă te-ai hotărât ca de Crăciun să împodobești un brad natural, atunci este bine să alegi un brad și nu un molid, al cărui frunziș persistă mult mai puțin pe ramuri. Cum deosebim cele două specii? Acele (frunzele) bradului sunt dispuse pe ramuri în același plan, pe două rânduri. Pe fața superioară sunt verzi, iar pe cea inferioară prezintă două dungi albicioase. De asemenea, vârful frunzelor de brad este crestat. În schimb frunzele molidului sunt dispuse spiralat pe ramuri și au vârful ascuțit, iar în secțiune au contur rombic.

Când alegem un brad natural, trebuie să fim atenți la câteva amănunte. Un brad proaspăt tăiat are acele flexibile și de culoare verde-închis. Se poate verifica în două moduri cât de demult a fost tăiat bradul. Se scutură ușor și dacă acele cad în număr mare înseamnă că bradul a fost tăiat de mai mult timp și nu se va păstra. Sau puteți plimba ușor mâna de-a lungul unei crengi din apropierea vârfului pentru a vedea dacă acele sunt elastice și nu cumva se rup ușor (semn că pomul începe să se usuce).

Pentru a ne bucura cât mai multe zile de mireasma bradului, acesta trebuie tăiat cu cât mai puțin timp înainte de  a fi decorat. Ca să-l păstrăm proaspăt, în locul suportului clasic ar fi mai bine să folosim un ghiveci (vas), umplut cu pământ sau nisip, pe care să-l menținem umed. Bradul se așază într-o cameră cât mai răcoroasă sau cel puțin departe de sursele de căldură.

Pentru a avea an de an, de Crăciun, un brad natural frumos, poți opta pentru brazii în ghivece. Prin ciupirea vârfurilor lăstarilor tineri se determină ramificarea și formarea unei coroane cât mai frumoase. Vara trebuie păstrat în locuri umbroase, răcoroase, asigurându-i totodată umiditatea atmosferică necesară și un substrat permanent reavăn.

Cum îl păstrezi verde mai multă vreme:
Dacă nu-l poți cumpăra cu o zi înainte, ca să fie proaspăt, ține-l pe balcon sau în loc rece și stropește-l cu apă pe crenguțe și trunchi, în fiecare zi. Înainte de a-l pune în vas, taie-i 2-3 cm din partea de jos a trunchiului pentru a îndepărta partea uscată, care nu i-ar permite bradului să absoarbă cantitatea de apă de care are nevoie.

Tăietura este bine să fie oblică. Nu așeza bradul chiar lângă geam. Preferabil este să îi găsești un loc într-un colț  al camerei, departe de televizor și ferit de surse de căldură gen calorifere, aerotermă, radiator, șemineu etc.

Bradul este un mare consumator de apă. Este foarte important să fie udat regulat pentru a-l păstra proaspăt cât mai mult timp. În funcție de mărimea lui, un brad are nevoie zilnic de aproximativ 3-4 litri de apă. Dacă este un brad cu rădăcină și vrei să-l replantezi în grădină, pune-l într-un vas mare, umplut cu nisip umezit cu apă, astfel rădăcinile nu se vor usca. Vasul poate fi învelit în hârtie de împachetat sau creponată. La împodobirea bradului nu folosi lumânări sau instalații electrice cu becuri mari, căci acestea produc prea multă căldură și îi usucă acele.

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro