Perioada sărbătorilor este cea mai frumoasă din an, iar dacă faci parte din categoria celor care au curte, indiferent dacă-i mare sau mică, este mai mult decât inspirat să te îngrijești de amenajarea ei, dându-i un aer festiv. Curtea trebuie integrată în decorul general, pentru că în felul acesta spațiul devine mult mai primitor, zona exterioară se transformă într-o prelungire a casei și invită la joacă în aer liber. Nu este deloc greu să amenajezi curtea. Ai nevoie de puțină inspirație, care va fi completată, cu un dram de noroc, de o pătură pufoasă de zăpadă.
Să fie culoare și lumină
În sezonul rece, orice curte o să fie cenușie și monotonă, astfel că o amenajare pentru perioada sărbătorilor, dar nu numai, trebuie să aducă, în primul rând, culoare și lumină. Și poți face asta foarte simplu, folosind vopsea, plante care rămân verzi tot anul (de preferat în containere), ramuri de măceșe, crengi sau brazi în ghivece. La toate acestea, adaugă lămpi solare – chiar dacă zilele sunt scurte, bateriile acestora se vor încărca și vor lumina câteva ore bune, sau instalații special destinate iluminatului pentru exterior. O idee bună este accentuarea unor zone din grădină cu lampi de tip led, poziționate în așa fel încât să pună în evidență locurile de maxim interes.
Plante veșnic verzi, decor
Plantele verzi sunt ideale în curte. Te poți bucura de ele ani la rând și sunt decorul ideal pentru o amenajare de Sărbătoare, în jurul casei. Poți, la fel de bine, să folosești crengi ale acestora, pentru a face decorațiuni pentru un sezon.
Cele mai bune alegeri sunt:
- Buxus sempervirens – tufele pot fi plantate în ghivece chiar și în perioada rece. Cel mai bine fă asta în zilele însorite cu temperaturi pozitive, la prânz.
- Ilex – este una dintre cele mai bune alegeri. Toate soiurile sunt extrem de decorative prin frunze și aspect. Fructele de Ilex apar toamna și rămân pe ramuri multă vreme, culoarea roșie intensă sau albă a acestora fiind perfectă pentru a da un aer de sărbătoare grădinii. Îl poți planta direct în grădină sau în containere.
- Toate soiurile de ienupăr sunt perfecte pentru grădini, cu atât mai mult cu cât sunt foarte adaptabile, indiferent de regiune. Ienupărul este un conifer de talie mică, elegant și decorativ, care poate fi folosit pentru grădini, fie direct plantat în sol, astfel încât să-ți ofere bucurii ani în șir, fie în ghivece mari, perfecte pentru amenajarea unor grădini mici cu suprafețe betonate. Sunt foarte multe soiuri cu înălțimi diferite la maturitate și care se dezvoltă foarte frumos și relativ repede.
- Chiparosul este o alegere ideală. În funcție de soiul ales, poate ține loc chiar și de pom de Crăciun pentru grădină. Extrem de adaptabil, chiparosul este soluția perfectă pentru orice fel de zonă verde, indiferent cât este de mare sau de mică. Poate să fie o variantă perfectă inclusiv pentru balcon sau terase, iar uneori, chiar și pentru interior.
- Toate soiurile de pin și brad merită plantate în grădină, nu doar pentru că sunt elemente esențiale de decor în perioada rece din an, ci și pentru faptul că sunt adaptabile la orice mediu și dau un farmec aparte oricărei curți care le poate oferi un minimum de condiții.
Decorațiuni
La capitolul decoratiuni de Craciun, nu există limite. Folosește conuri de brad, lumânări în borcane, funde, coșuri din răchită, clopoței, figurine, globuri mari (luminoase sau nu), felinare, pitici de grădină, buturugi, crengi vopsite sau nu și așa mai departe. Nu te feri să combini materiale vegetale precum crengi de brad, frunze și crăci uscate, conuri, montate în recipiente colorate, într-un strat de suport (pământ sau burete).
Dacă ai un brad în curte, acesta merită împodobit. Este suficient să folosești globuri, confecționate din sfoară colorată, trasă înainte printr-un adeziv rezistent la apă. La fel de bine poți acoperi cu staniol colorat, cutii goale de conserve sau poți agăța, în ramuri, conuri de brad vopsite înainte în culori vii. Nu este nevoie să fie multe. Secretul unui decor reușit este ca acestea să fie mari și intens colorate.
Pentru decorul bradului din curte, poți refolosi sticlele din plastic, tăiate și vopsite. Baloanele sunt, la rândul lor, o soluție bună. Aerul rece le face foarte rezistente.
Stropitoarea și roaba pot fi elementele de suport pentru amenajări decorative de iarnă. Unele din jucăriile copiilor sunt elemente perfecte, cu ajutorul cărora se poate construi tot decorul de iarnă din grădină. Figurinele din plastic, de exemplu, sunt ideale, la fel și sania: vopsită și împodobită, va aduce veselie.
Și alte idei bune, care te ajută să amenajezi curtea iarna
Utilă poate să fie și o scară. Îmbrăcată cu beculețe, decorată cu ramuri verzi de brad și funde roșii, va fi elementul care va atrage toate privirile. O scară dublă poate să țină loc de brad în grădină. Fixată bine, împodobită, luminată, este o soluție mai mult decât inspirată.
Un om de zăpadă făcut din polistiren (există în magazine sfere de toate dimensiunile) va însufleți gradina. Pune-i pălărie, fă-i un nas portocaliu dintr-un con de carton vopsit, folosește nasturi negri pentru ochi și desenează-i o gură. Poți face mai mulți, și-i poți așeza grupat, ca o familie. O altă variantă o reprezintă figurinele gonflabile.
Poți agăța pe crengile pomilor din curte felinare, făcute din borcane, în care să pui un strat de nisip și lumânări. Leagă gura borcanului cu sfoară și fă, tot din sfoară, o agățătoare. Nu prezintă niciun pericol și vor da grădinii un aer de poveste.
Unele fructe pot rezista zile întregi afară și sunt elemente de decor perfecte pentru perioada de Crăciun. Astfel, merele roșii, rodiile, gutuile pot fi incluse în oricare amenajare decorativă pentru grădină.
Câteva sfaturi în plus
Alege materiale accesibile sau din categoria celor care pot fi folosite în condiții de umezeală, în exterior: plastic, metal, sticlă. Fii inventiv! Totul se poate adapta, transforma și poate căpăta o nouă utilitate.
Sursele de lumină sunt esențiale pentru o amenajare reușită. Nu doar lămpile solare reprezintă o soluție bună. Poți folosi și proiectoare cu acumulatori sau pe cele speciale pentru exterior, cu led-uri (pentru un consum mic de energie), care se alimentează prin cabluri speciale, la rețeaua electrică. Acestea din urmă trebuie să fie compatibile cu exteriorul.
Totuși, nu aglomera și nu exagera: puțin înseamnă mai mult. Nu este nevoie să împodobești toată grădina. Grupează elemente decorative în câteva zone, maximum trei-patru. Restul grădinii, în cazul în care este mare, poate fi lăsată pe mâna naturii, care o va împodobi cu zăpadă și țurțuri. Regula clasică, ce recomandă folosirea a două-trei culori, se aplică și pentru exterior. Folosește culorile tradiționale, combinația perfectă fiind roșu, verde, eventual accente de negru și argintiu.
Dacă ai un foișor de grădină, acordă-i atenție. Poate să fie un loc de relaxare perfect pentru momentele însorite ale zilelor de iarnă. Folosește pături groase, rogojini și elemente de decor în ton cu restul celor utilizate pentru spațiul exterior.
Balconul poate ține loc de curte
Dacă nu ai curte, nu ignora balconul. Este un spațiu care merită atenție și care trebuie integrat în atmosfera de Craciun. Este mult mai ușor de amenajat. Folosește conifere mici în ghiveci, lumini și globuri, eventual funde colorate. Totul miniaturizat, într-o paletă cromatică unitară.
Amenajarea grădinii pentru perioada sărbătorilor este o excelentă ocazie de a petrece timp în aer liber. Implică toată familia la realizarea acestui proiect și folosește toate ideile, oricât ar părea ele de năstrușnice. De fiecare dată, rezultatul o să fie perfect!
Surse foto:123rf.com, 123rf.com, 123rf.com