Acasa Idei practice Cum construiești o anexă gospodărească la tine în curte

Cum construiești o anexă gospodărească la tine în curte

Autor: Toma Andrei
0 comentariu 404 vizualizari 8 minute timp estimat

O anexă gospodărească este definită ca fiind o construcție fără fundație, simplă, care poate fi provizorie sau definitivă și care are scop un scop practic și util în curtea casei. Poate fi o anexă gospodărească magazia de unelte, dar și spațiul amenajat pentru a găti în aer liber ori pentru relaxare. Amplasate în imediata vecinătate a casei individuale, în perimetrul curții sunt extensii ale casei. Cea mai importantă caracteristică a anexelor gospodărești este că pot fi construite fără autorzație dacă pentru realizarea lor nu este necesară realizare uni fundații. 

Cu sau fără autorizație de construire

Intră în categoria de anexă gospodărească, orice construcție cu scop util care este realizată pe terenul din jurul casei. Terenul pe care este construită aceasta este parte integrată a proprietății. 

Anexele gospodărești sunt foarte variate și pot fi: 

  • chioșcuri și foișoare, cu destinație de zonă de relaxare în curtea proprie; 
  • bucătării de vară cu sau fără grătare zidite; 
  • magazii pentru unelte; 
  • magazii pentru lemne și cărbuni; 
  • sere;
  • piscine. 

Există câteva diferențe majore între fiecare dintre acestea, diferențe care le plasează în  construcții pentru a căror realizare este necesară sau nu obținerea unei autorizații de construire. Aceste criterii se referă la: 

  • construcții cu sau fără fundație; 
  • cu sau fără acces la utilități – apă sau curent electric; 
  • incluse în planul cadastral sau nu; 
  • impozabile sau nu.  

Construcțiile cu fundație, cu acces la utilități și cele care sunt incluse în planul cadastral sunt impozabile, iar pentru construirea lor este necesară obținerea unei autorizații, în mediul urban. În mediul rural este necesară doar notificarea primăriei și, ulterior finalizării construcției, includerea acesteia în planul cadastral. Construcțiile incluse în planul cadastral (piscine cu fundație subterană, anexe cu fundație și utilități etc), sunt impozabile, valoarea impozitului fiind stabilită de către administrațiile locale, de regulă fiind de 1-2% din valoarea evaluată a construcției. 

👉 Fundația pentru o anexă gospodărească are diferențe majoră față de fundația casei. Pentru aceasta din urmă contează esențial structura terenului, clima, capacitatea solului de a drena apa, înălțimea pânzei freatice și alte câteva detalii despre care vorbim mai jos.

anxe gospodaresti

Construcții de tip anexă gospodărească, fără autorizație de construire

O construcție fără fundație, așa cum este un foișor de grădină, o seră sau un grătar zidit nu are nevoie de o autorizație și nici nu este necesară includerea în planul cadastral. În rural nu este necesară notificarea primăriei. 

Nu este necesară obținerea de autorizație de construcție pentru construcțiile care sunt amplasate direct pe sol, cele care au doar acoperiș și sunt lipsite de pereți, serele fără fundație, parcelele acoperite, aleile și trotuarele din interiorul curții, inclusiv cele betonate sau cimentate și alte construcții ușoare, care pot fi dezafectate rapid și care nu produc afectarea terenului prin realizarea unei fundații permanente. 

Totodată, orice construcţie, lucrare sau plantaţie se poate face de către proprietar numai cu respectarea unei distanţe minime de 60 cm faţă de linia de hotar care limitează proprietatea de cea a vecinilor sau de căile de acces. Există posibilitatea de a obține o derogare de la acest principiu, cu acordul reciproc al părților, exprimat printr-un înscris autentificat. Această derogare este necesară în procedura de obținere a autorizației de construcție. 

👉 Cele mai multe dintre construcțiile fără autorizație au fost, ca atare, menționate în Legea Construcțiilor, dar câteva au fost adăugate în cursul anului 2023 și oferă înlesniri importante, birocrație mai puțină, mai multă eficiență și o libertate mai mare, mai ales atunci când este vorba de zona rurală sau de construcții pe teren privat. 

Etapele de construire pentru o anexă gospodărească

Etapele de construire depind de scopul anexei, dar există o serie de aspecte pe care trebuie să le respecte toate construcțiile cu statut de anexă gospodărească, oricare ar fi destinația acestora. În linii mari, acestea sunt etapele obligatorii: 

  • Fundația pentru anexă și excavația pentru piscină. Acestea trebuie să respecte strict planurile pe baza cărora a fost obținută autorizația de construcție. În toate cazurile, va fi necesară o placă de beton, ca bază stabilă a construcției.
  • Stâlpii de susținere pentru profilul supraterestru. Reprezintă structura de rezistență și pot fi din lemn sau turnați. Grosimea acestora trebuie să ia în calcul încărcătura pe care o va reprezenta acoperișul, inclusiv eventualele materiale care vor fi depozitate. 
  • Realizarea pereților. În funcție de materialele utilizate, poți avea nevoie de lemn, care trebuie protejat împotriva umezelii și mucegaiurilor. 

În categoria anexelor care au nevoie de autorizație intră toate construcțiile, indiferent de materialele utilizate, care sunt realizate pe un planseu turnat din ciment sau beton, cu pereți și acoperiș, inclusiv cele cu pereți parțial deschiși, izolați sau neizolați, tencuiți sau netencuiți, indiferent dacă fundația este pe suprafața solului sau dacă s-a săpat pentru realizarea acesteia.

👉 Grătare de grădină zidite. Sfaturi ca să-l poți construi singur

Indiferent că este vorba de o magazie în care poți depozita materiale și unelte, de o bucătărie de vară, o piscină ori un foișor, oricare dintre acestea extind spațiul util al casei și valorifică potențialul curții. Anexele gospodărești sunt o modalitate eficientă de a spori funcționalitatea terenului din jurul locuinței individuale.

Sursa foto: http://www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro