Acasa Eco Cum faci compost și ce trebuie să știi despre acesta

Cum faci compost și ce trebuie să știi despre acesta

Autor: Echipa Casa si gradina
0 comentariu 312 vizualizari 10 minute timp estimat

Atunci când investeşti timp şi bani în pământul grădinii tale te poţi aştepta întotdeauna la cele mai bune rezultate: plante viguroase şi recolte bogate. Şi când ai la îndemână mici resturi de prin curte sau de prin bucătărie rezultatul va fi de două ori mai bun. Sigur, poţi oricând cumpăra compost deja făcut, organic, de la magazinele specializate. Dar este destul de ieftin şi uşor să-ţi faci singur compostul cu materialele pe care le ai la îndemână şi cu echipamentul potrivit.

Aici vei găsi informaţii complete despre compost, tot ce ai nevoie pentru crearea compostului şi care este procesul de întreţinere şi păstrare a sa, indiferent ce metodă de realizare a acestuia foloseşti. Vom expune tehnici de bază şi informaţii obţinute prin practică care te vor ajuta să fii eficient(ă) şi să obţii rezultate excelente la crearea compostului.

Ce trebuie să știi despte compost

Compostul este un material organic rezultant din descompunerea și reciclarea deșeurilor organice. Acesta este folosit ca îngrășământ natural pentru sol, îmbunătățindu-i structura și fertilitatea. Procesul de compostare implică transformarea materialelor organice precum resturi de alimente, frunze, iarbă și alte deșeuri vegetale într-un humus bogat în nutrienți prin acțiunea microorganismelor, bacteriilor și fungilor.

Principalele etape ale procesului prin care se poate obține compost sunt: 

Colectarea materialelor. Se adună deșeuri organice, cum ar fi resturi de legume și fructe, coji de ouă, zaț de cafea, frunze uscate și iarbă tăiată.

Amestecarea materialelor. Se combină materiale „verzi” (bogate în azot, cum ar fi resturile de alimente și iarba proaspătă) cu materiale „moi” (bogate în carbon, cum ar fi frunzele uscate și hârtia). Un raport optim între materialele bogate în carbon și cele bogate în azot este de aproximativ 30:1.

Descompunerea. Microorganismele descompun materialele organice, generând căldură și transformând deșeurile în compost. Acest proces poate dura de la câteva săptămâni la câteva luni, în funcție de condițiile de mediu și de materialele folosite.

Maturarea. Compostul trece printr-o fază de maturare, unde se stabilizează și se îmbunătățește calitatea. Acest lucru durează de obicei câteva luni.

3 elemente esenţiale pentru compost perfect

Spre deosebire de plivit sau dubla-săpare a pământului – care necesită mult timp şi efort fizic, crearea de compost este banală: grămada de compost (aproape că) se întreţine singură! Fă-o corect şi vei obţine cu siguranţă rezultatul scontat.

Ai nevoie de un container

Singura cerinţă pentru acest container este să ţină la un loc toate ingredientele astfel încât bacteriile benefice care descompun materia să poată lucra eficient. Incintele pentru compost sunt de două feluri: statice şi rotative. Ambele tipuri necesită ca întreg conţinutul lor să fie întors periodic pentru a-l oxigena şi pentru a amesteca materialele în curs de descompunere.

Alegerea unui container o vei face în funcţie de ce cantitate de material ai la dispoziţie (iarbă, frunze, buruieni şi tulpini din anul anterior), ce spaţiu ai disponibil în grădină şi cât de repede ai nevoie de produsul final.

Containerele staţionare pot fi cuşti din sârmă bine ventilate sau lăzi din lemn asamblate sau create manual. Un container bine conceput va reţine căldura şi umezeala, va permite obţinerea de rezultate rapide.
Containerele rotative sunt containere uşor de întors şi care grăbesc procesul de descompunere, reducându-l la săptămâni în loc de luni sau ani; secretul lor – infuzii dese de oxigen şi retenţie de căldură.

Dacă ai ales un container static, aşează-l la soare că să beneficieze de cea mai mare cantitate de căldură posibilă. Dacă stă în umbră toată ziua, descompunerea se va întâmpla în continuare, dar la o viteză extrem de redusă – mai ales în perioadele reci din an, iar procesul, o dată pornit este unul continuu, indiferent de anotimp. Şi containerele rotative se recomandă să fie aşezate la soare.

Alege și adaptează corect mixul de ingrediente

O reţetă bună de compost are o nevoie de o combinaţie de resturi din plante brune şi verzi, plus ceva umezeală. Exemple de ingrediente ideale pentru materia brună: resturi de ziar, lemne, frunze uscate; resturile din bucătărie şi iarba tăiată sunt ideale pentru materia verde.

Nu lua în calcul carnea, peştele şi lactatele pentru containere instalate afară din casă pentru că tind să atragă şoareci, ratoni şi chiar câini.

Dacă vei folosi un container simplu, varianta cea mai bună este să începi sa le umpli cu material mai consistent, precum ramuri mici şi tulpine lemnoase, pentru o bună aerisire. De câte ori adaugi materie verde, adaugă şi ceva material brun pentru a păstra umezeala şi pentru a crea goluri de aer.

O idee bună este să ajuţi procesul de descompunere să înceapă, folosind câteva ingrediente aflate la îndemână: aruncă şi câteva lopeţi de pământ de grădină bogat în materie organică. Procesul de descompunere (100% natural) va începe imediat.

Câteva secrete

Îngrijirea grămezii de compost este simplă, dar puţină atenţie acordată acesteia poate face o diferenţă enormă la final. Adaugă materie periodic, ca să dai bacteriilor hrană proaspătă şi să izolezi spaţiul astfel încât să păstreze căldură.

Întoarce grămada cu o furcă o dată la 1-2 săptămâni ca să te asiguri că materialele s-au amestecat suficient de bine şi îşi fac treaba. După ce ai terminat de întors, verifică dacă amestecul este uşor umed. Prea puţină umezeală va încetini procesul de descompunere.

În câteva luni, produsul final ar trebui să fie închis la culoare, sfărâmicios şi să miroasă a pământ proaspăt.

Greşeli frecvente, când faci compost

Este destul de greu să strici compostul. Totuși, ia în calcul câteva sfaturi ca să ai parte de un început fără bătăi de cap.

Nu te zgârci cu componentele la început. Descompunerea are nevoie de un minim de materie pentru a îşi face treaba. Şi dacă totuşi ai o cantitate mică de material vei găsi containere pe măsură. Alege-ţi produsul cel mai potrivit din punctul tău de vedere.

Păstrează umiditatea. Este extrem de uşor să uiţi de procesul activ de descompunere pe care l-ai început. În concluzie, verifică grămada periodic.

Nu fii dependent de un singur material. Combinaţia de texturi diferite şi nutrienţi creaţi din descompunerea mai multor plante le va oferi noilor tale plante o dietă extrem de hrănitoare. Aceasta le va ajuta să îşi dezvolte rezistenţa împotriva bolilor şi a dăunătorilor.

Nu te lăsa copleşit(ă). Nu este nicio reţetă exactă şi nici vreo inginerie. Aşa că apucă-te şi încearcă, chiar dacă nu ai mai făcut compost până acum. Vei învăţa rapid ce funcţionează şi ce nu.

Compostul nu prezintă nicio garanţie că legumele sau florile tale vor fi perfecte. Totuși, compostul bogat în materie organică este cea mai rapidă cale către plante sănătoase şi recolte bogate sau către flori superbe. Şi atunci când îl faci cu mâna ta poţi garanta calitatea compostului. Acesta nu va conține deşeuri de canalizare, și doar iarbă tratată.

Ce beneficii îți aduce compostul

Compostul rezultat poate fi folosit pentru a îmbunătăți solul în grădini, terenuri agricole și spații verzi, aducând beneficii precum:

  • Îmbunătățirea structurii solului: Compostul ajută la creșterea capacității de retenție a apei și la aerarea solului.
  • Furnizarea de nutrienți: Compostul oferă o gamă largă de nutrienți esențiali pentru plante, precum azot, fosfor și potasiu.
  • Reducerea eroziunii: Aplicarea compostului ajută la prevenirea eroziunii solului.
  • Reducerea deșeurilor: Compostarea reduce cantitatea de deșeuri organice care ajung la gropile de gunoi, contribuind la protejarea mediului.

Prin urmare, compostul nu este doar un îngrășământ natural și eficient, ci și o soluție ecologică pentru gestionarea deșeurilor organice.

👉 Îngrășăminte pentru plantele de interior. Ce trebuie să știi

Sursa foto: http://www.123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro