Acasa Casă Oaspeți neanunțați? Cum faci rapid curățenie în casă

Oaspeți neanunțați? Cum faci rapid curățenie în casă

Autor: Diana Colcer
0 comentariu 92 vizualizari 5 minute timp estimat

Nu e o chestie neobișnuită să nu ai timp sau chef să faci curățenie în casă.

Sărbătorile nu sunt mereu așa cum le-ai plănuit, mai ales dacă ești chiar tu sărbătorita/ul zilei. Dar, pentru ca totul să se termine cu bine, există câteva moduri prin care putem face rapid curățenie în casă, astfel încât aceasta să pară mai curată și mai primitoare cât ai zice… pește (vorba vine, mirosul de pește nu prea ajută!). Să zicem că primești un telefon de la un prieten sau o rudă care te anunță că ajunge la tine într-o oră (sau chiar mai puțin!)… Iată ce ai de făcut pentru a poza în gazda perfectă.

Planifică inteligent în numai câteva secunde: concentrează-te pe spațiile cele mai vizibile: holul de la intrare, camera de zi și baia. Nu trebuie să faci întreaga casă să pară perfect curată, deci nu îți bate capul cu camere precum dormitorul, unde poți pur și simplu închide ușa (fă doar patul, în caz că oaspeții confundă ușa și nimeresc acolo). Dacă e vreun moment în care constați că ți-ar prinde tare bine un aspirator fără fir – rapid de manevrat atunci când te grăbești, acesta este, deci pune-l pe lista ta de cumpărături pentru a face rapid curățenie în casă. Până atunci, poți folosi o mătură și un aspirator de mână, în loc de făraș. Dar mai întâi, deschide toate geamurile pentru a aerisi casa.

7 minute: Holul de la intrare

Pune-te în locul celui care intră, așezându-te cu spate-le la ușa de la intrare. Ce observi? Mai degrabă dezordine… Multe obiecte abandonate de membrii familiei de cum intră în casă – umbrele, chei, accesorii precum mănuși sau căciuli, șervețele, etc. Adună-le pe toate și vâră-le într-o cutie, le vei separa și aranja cu altă ocazia, iar ceilalți vor găsi tot ce caută acolo. Celor de mai sus li se adaugă puzderia de pantofi, papuci, hainele din cuier. Stivuiește încălțările în pantofar și așază-l în așa fel încât să nu fie primul lucru care sare în ochii oaspeților.  Cât despre jachetele din cuier, ar arăta mai bine dacă le-ai pune rapid pe umerașe. Bonus? O pânză de păianjen atârnă de corpul de iluminat plin de praf. Folosește o cârpă pentru a lustrui sticla acestuia, lumina va fi mai clară și mai primitoare, dând iluzia de curățenie în casă.

15 minute: Camera de zi

Tu și musafirii veți petrece cel mai mult timp în camera de zi, deci aceasta ar trebui să fie pusă la punct. Șterge rapid praful de pe suprafețele cele mai vizibile – măsuța de cafea, biroul, folosind un pămătuf, apoi adună sau aranjează rapid obiectele de pe ele. Nu uita să întinzi și să netezești cuverturile, pentru ca apoi să așezi frumos pernele decorative de pe canapea, pentru ca acest spațiu să pară mai primitor. Dacă este seară, optează pentru lumini secundare, mai slabe decât cele de pe tavan, pentru a crea o atmosferă intimă și relaxantă. Dacă folosești lumânări parfumate sau bețișoare, alege o aromă gurmandă de vanilie, scorțișoară, etc. Un alt truc rapid: dizolvă un capac de balsam de rufe într-o sticlă cu pulverizator plină cu apă și împroșcă draperiile și covoarele, mirosul fresh va da senzația unei case curate „lună”.

8 minute: Baia

Este încăperea care  impune atenție sporită atunci când faci curățenie în casă, deoarece lumina este mai regulă puternică, așa că orice urmă de murdărie se observă. Curăță bine vasul de toaletă, oglinda și chiuveta, înlocuiește prosoapele cu unele curate și ai grijă să nu lași coșul de rufe deschis. Ridică produsele de îngrijire și șterge raftul de praf, apoi așază-le la loc în ordine. Scutură neapărat covorașele și ai grijă ca pardoseala să fie curată.

10 minute: Bucătăria

Dacă mai ai timp, ocupă-te și de bucătărie. Strânge totul de pe blaturi și masă, depozitând totul temporar în cămară sau debara. Ocupă-te rapid de vasele murdare (sau delegă un membru al familiei să facă asta), apoi șterge masa, blatul și aragazul/plita, precum și faianța, cu o soluție universală de curățare. Astfel, vei înlătura și mirosurile de prin bucătărie.

„Scuzați dezordinea…!”

Uite, poți face casa „boboc” în mai puțin de o oră, și-ți rămâne timp și pentru tine. Un truc important de care trebuie să ții cont este să nu aduci vorba de dezordine. Ne-am obișnuit să ne scuzăm de fiecare dată când primim pe cineva în casă („Te rog scuză dezordinea”), dar acest lucru nu face decât să atragă atenția. Multe persoane nici măcar nu observă că praful nu a fost șters sau că pe podeaua din bucătărie e o pată de cafea până când gazda aduce vorba de asta.

Sursă foto: iStock

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro