Acasa Grădină Cum îngrijești sporul casei. Ghid complet și sfaturi utile

Cum îngrijești sporul casei. Ghid complet și sfaturi utile

Autor: Toma Andrei
0 comentariu 3,7K vizualizari 9 minute timp estimat

Sporul casei sau Impatiens walleriana, pe numele ei oficial, este una dintre cele mai iubite plante. Unul dintre motive este acela că există credința că sporul casei este o plantă aducătoare de noroc și… spor în casă. Poate că nu face asta, dar cu siguranță te va încânta și bine dispune prin aspectul ei vesel și colorat. Deci, chiar dacă planta aduce noroc, cu siguranță este aducătoare de zâmbete și bucurie prin frumusețea sa delicate și a capacității de a înflori abundent.

Află cum se îngrijește sporul casei, în general, dar și cum o poți înmulți.

Impatiens are flori fără miros (un avantaj pentru plantele de interior), mici, numeroase și viu colorate. Planta se dezvoltă în tufe de dimensiuni reduse și este foarte ușor de îngrijit. Detaliul care face din sporul casei o plantă spectaculoasă sunt florile care apar încontinuu, fiind capabilă să înflorească pe tot parcursul anului, dar în mod special din aprilie până la finele lui noiembrie. Și în restul perioadei poate înflori, dar o face mai timid. .

Sporul casei face parte din familia Balsaminaceae, care cuprinde peste 800 de specii specifice regiunilor temperate și tropicale. Numele provine de la nerăbdarea cu care își lasă semințele fructului să cadă la cea mai mică atingere, sporul casei fiind cunoscută și sub denumirea de „Nu-mă-atinge”. O poți găsi și cu numele de „balsamul de grădină”.

Planta este mai degrabă o floare decorativă de interior, dar există și varianta de sporul casei de grădină adaptată pentru aer liber, după cum poate sta și în ghivece pe terase, de primăvară până toamna.

Florile sunt albe, roșii, roz, violete, portocalii sau combinații și nuanțe intermediare ale acestora. Este o plantă puțin pretențioasă, florile sunt abundente, apar în valuri și rezistă multă vreme. 

Cum se îngrijește sporul casei

Cum se îngrijește sporul casei

Planta se simte bine în ghivece mici, are nevoie de un sol care să se dreneze ușor, alcătuit dintr-un amestec de pământ de grădină, turbă și humus. În perioada de creștere, frunzele trebuie tăiate pentru a stimula înflorirea continuă.

  • Lumina: Impatiens preferă locuri luminoase, bine aerisite, dar nu trebuie lăsată ore în șir în plin soare. Aceasta se dezvoltă bine în locuri cu lumină filtrată sau umbra parțială.
  • Temperatura: Este o plantă de interior potrivită pentru condiții de temperatură moderate, cu un interval optim între 15-25 grade Celsius. Deși rezistă la variații de atat temperaturilor în acest interval de temperatură se simte cel mai bine. Iarna nu suportă mai puțin de 15 grade Celsius.
  • Udare: Pământul trebuie să rămână mereu umed, dar este necesar a se evita udarea excesivă, care ar putea duce la putrezirea rădăcinilor.
  • Fertilizare: Are nevoie de un îngrășământ echilibrat lichid o dată pe lună în perioada de creștere activă (primăvara și vară).

Unde se ține sporul casei iarna

Pentru a trece cu bine peste perioada rece din an, plantele de exterior trebuie adăpostite în locuri ferite de îngheț. Fiind o planta care vegetează continuu, fără perioade de pauză, cele aflate la interior au nevoie de lumină și o temperatură constantă în jurul valorii optime, evitând variațiile extreme.

În perioada de iarnă, udarea poate fi mai redusă decât în sezonul de creștere activă, dar este necesar să nu lași solul să se usuce între două udări succesive. Sporul casei poate sta în bucătărie, atâta vreme cât nu va fi expusă la variații mari de temperatură.

sporul casei

De ce se usucă sporul casei

Plantă rezistență cu foarte puțini dăunători, dar dacă totuși are probleme și te întrebi de ce se usucă sporul casei sunt două cauze principale. 

Putrezirea rădăcinilor este principalul motiv și apare atunci când solul este prea umed. Evită udarea excesivă și asigură-te că ghiveciul are un bun sistem de drenaj.

Al doilea motiv este reprezentat de afecțiuni ale frunzelor, provocate de atacul afidelor sau acarienilor de plante care pot afecta sever foliajul. Dacă acestea apar este necesar să tunzi abundent planta să reduci substanțial udarile până ce planta se regenerează. 

Cum se înmulțește sporul casei

Impatiens walleriana se poate înmulți în mai multe moduri, iar unul dintre cele mai comune moduri este prin semințe sau butași.

Înmulțirea prin semințe este simplă. Semințele de la flori mature se plantează într-un amestec de pământ pentru ghiveci bogat în substanțe nutritive. Udă solul și acoperă patul germinativ cu o pungă de plastic pentru a crea un mediu umed. După ce răsar se pot transfera în vase individuale. 

Înmulțirea prin butași se face folosind vârfurile sănătoase ale plantelor mature, având grijă să fie tăiate sub un nod sau o bifurcație. Plantează butașii într-un amestec de sol bine drenat și udați-le bine. Plantarea butașilor se poate face direct în vasul în care va rămâne noua plantă. Astfel, nu mai fie nevoie de un transfer intermediar. 

Ce nu știai despre Impatiens walleriana

Numele „Impatiens” provine din cuvântul latin care înseamnă „nepăsător” sau „nerăbdător”. Acest nume este asociat cu caracteristica unică a plantei de a elibera semințe cu un pic pocnet atunci când sunt mature. 

Florile de Impatiens walleriana sunt adesea vizitate de colibri. Aceste plante produc nectar abundent și au o structură florală potrivită pentru acești polenizatori zburători. Există numeroase varietăți hibride ceea ce a dus la variate culori și forme ale florilor. Unele varietăți pot avea flori simple, în timp ce altele pot avea flori cu aspect dublu sau chiar triplu (sporul casei cu flori bătute).

În anumite regiuni, unele specii de Impatiens sunt utilizate în medicina tradițională. De exemplu, în medicina ayurvedică, speciile de Impatiens sunt folosite în diverse moduri pentru proprietățile lor antiinflamatorii. Unele specii de Impatiens sunt folosite în tratarea problemelor digestive, în timp ce altele sunt utilizate pentru extragerea uleiurilor esențiale.

Datorită frumuseții sale și a ușurinței în îngrijire, s-a răspândit pe scară largă și este cultivată în multe regiuni ale lumii, ca plantă de decor pentru interior.

Sursa foto: pixabay/123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro