Acasa Idei practice Cum scapi de buruieni

Cum scapi de buruieni

Autor: Alexandra Ion
1 comentariu 943 vizualizari 14 minute timp estimat

Dacă ai norocul de a avea bucățica ta de teren în jurul casei, atunci vei fi interesat cum scapi de buruieni. În cele ce urmează îți arătăm care sunt soluțiile pe care le ai, astfel încât să alegi ceea ce ți se potrivește cel mai bine. 

Înainte de orice trebuie spus că bătălia cu buruienile depinde de locul unde se află grădina (într-o zonă deschisă sau într-o zona înconjurată de terenuri lucrate și îngrijite), de calitatea solului dar și de cât de bine și constant a fost lucrat și întreținut solul din grădină. Este bine să mai știi că buruienile au făcut parte dintotdeauna din peisajul natural, iar eliminarea lor totală este practic imposibilă, motiv pentru care menţinerea lor sub control este o soluţie mai realistă.

Cum scapi de buruieni. Listă practică

Nu vrem să te deprimăm, dar să știi că o soluție radicală, care să te scape complet și definitiv de buruieni, nu există. Ai însă la dispoziție mai multe metode prin care poți limita la maximum apariția și dezvoltarea acestora.

5 reguli de bază 

♦ Nu lasă zone nelucrate. Orice zonă necultivată și nelucrată este un paradis pentru buruieni. 

♦  Împrejmuiește curtea și grădina și folosește o plasă specială care să prevină împrăștierea semințelor, dacă grădina ta este izolată.

♦ Folosește mulci pentru a proteja pământul de plantele nedorite. Mulciul înseamnă un amestec de paie, talaș sau frunze uscate în strat de 2-4 cm grosime. Lipsa soarelui și izolația formată de mulci blochează dezvoltarea buruienilor.

♦ Îndepărtează mereu buruienile care apar. Rupe constant frunzele acestora și florile înainte de a face semințe.

♦ Nu săpa decât porțiunea de grădină pe care o vei lucra până la capăt, adică trebuie să duci procedura de plantare de semințe și acoperire cu mulci, până la capăt, odată. Dacă nu vei definitiva lucrările, practic vei oferi răgazul necesar buruienilor pentru a-și „planta” semințele.

5 soluții inteligente

♦ Prepară singur mulci din iarbă cosita și uscată, rumeguș și ace de brad (poți aduna ace de brad din pădure).

♦ Nu lăsa marginea exterioară a grădinii neîngrijită. Semințele buruienilor de aici vor ajunge în grădina ta, și vor face lupta ta pentru a scăpa de buruieni o să fie inutilă. Bătătorește pământul în zonele limită ale grădinii. Procedura este o soluție bună pentru decontaminarea naturală a pământului. Pământul bătătorit se lasă în repaus pentru un an, iar la desțelenire trebuie avut grijă să nu contaminezi solul.

♦ Nu folosi buruienile la fabricarea compostului. Semințele lor sunt extrem de rezistente.

♦ Sapă adânc grădina, cel puțin de două ori pe an, și de fiecare dată între semănări.

♦ Scoate manual rădăcinile buruienilor atunci când acestea au contaminat un loc din grădină. 

cum scapi de buruieni

Cum scapi de buruieni cu soluții naturale

Poți scăpa de buruieni cu soluții chimice, dar pentru grădinile mici, pentru spațiile din jurul casei cea mai bună soluție o reprezintă soluțiile naturale care nu strică și nu contaminează nici aerul, nici solul, nici apa. Ca urmare avem cele mai bune soluții și câteva sfaturi care să te ajute să poți scăpa de buruieni cu soluții naturale.

În primul rând lupta cu buruienile este una de lungă durată, iar o victorie clară și definitivă împotriva lor este imposibilă. Le poți însă diminua considerabil, le poți rări și le poți face puțin rezistente folosind aceste soluții naturale care te scapă de buruieni. 

Oțetul alb 

Este una din armele naturale pe care le ai împotriva buruienilor din grădină. Poți dilua oțetul cu apă, în părți egale, dar pentru cazurile extreme și pentru rezultate rapide, nu dilua oțetul. Pune oțet curat (sau diluat) într-un pulverizator și stropește buruienile. Trebuie să faci asta la miezul zilei, cand soarele arde, dar niciodată după ploaie. Este ideal ca locul pe care îl tratezi să fie uscat, iar în următoarele 24 de ore să nu plouă.

Oțetul alimentar are o concentrație de 5% acid acetic, dar ideal este cel care are o concentrație mai mare, de 9%, acesta garantând rezultate mult mai bune și mai rapide. .

Sarea 

Este o altă soluție eficientă și naturală care răspunde la întrebarea cum scapi de buruieni, dar trebuie să ții cont de faptul că o cantitate mai mare de sare poate afecta calitatea solului, făcându-l total nepotrivit pentru creșterea plantelor. Sarea ar trebui folosită numai în locuri în care nu crește nicio plantă (alei, porțiuni cu dale). Pentru a folosi sarea împotriva buruienilor, ai nevoie de un amestec de o parte sare și două părți apă, această concentrație fiind cea mai eficientă.

O altă soluție este să presari efectiv sare peste buruieni. Regula zilei fără ploaie trebuie menținută!

Atenție! Nu turna saramură la temelia casei. Sarea poate afecta fundația casei. 

Amestec de sare cu oțet 

În acest caz poți să folosești oțet diluat și o saramură făcută din apă și sare în părți egale. Combina cele doua soluții și pulverizează soluția pe buruieni. Este foarte important să o faci într-o perioadă uscată, la miezul zilei, pentru ca soarele potențează efectul toxic pe care îl au sarea și oțetul.

Bicarbonatul de sodiu 

O altă care bună pentru a scăpa de buruieni cu soluții naturale este bicarbonatul. Prepară un amestec concentrat de bicarbonat de sodiu cu apă (două linguri de pudră de bicarbonat la o cană de apă). Umple un recipient cu pulverizator cu această soluție și aplică acest amestec prin pulverizare în timpul celui mai călduros moment al zilei, între orele 12 și 15.

Apa fierbinte 

Apa fierbinte poate fi și ea o variantă pentru a scăpa de buruieni cu soluții naturale. Tot ceea ce trebuie să faci este să pui apă clocotită la rădăcina buruienilor. Această metodă se poate aplica oricând.

Cum scapi de buruieni. Metoda mecanică

Ruperea buruienilor sau scoaterea lor din pământ cu mâna sau cu unelte specializate, cunoscută şi ca metoda ecologică, deoarece nu dăunează microsistemului grădinii.

Deşi par nişte unelte inofensive, săpăliga şi lopăţica de grădină sunt special concepute pentru a distruge buruienile. Iar noile modele de unelte elaborate cu un design ergonomic te vor ajuta să-ţi închei cu succes misiunea de anihilare a intruşilor.

Metoda chimică

Pentru a elimina buruienile mai încăpăţânate din grădină devine necesară aplicarea diverselor substanţe, de la oţet şi sarea de bucătărie, până la cele mai puternice, care sunt comercializate doar din farmaciile fitosanitare sub denumirea de erbicide. Este recomandabil ca această metodă să fie folosită numai în cazul în care soluțiile naturale și alte metode ecologice nu dau niciun rezultat.

cum scapi de buruieni

Tipuri de buruieni 

Buruienile perene sunt o luptă inegală. Sunt foarte rezistente, proliferează ușor și sunt greu de stârpit. Cele anuale sunt relativ mai simplu de controlat. 

Cum scapi de buruienile anuale

În ceea ce priveşte tipul de buruieni, trebuie să ştii că, asemenea plantelor îndrăgite, buruienile anuale răsar din seminţe, înfloresc, fac seminţe la rândul lor, apoi mor. De aceea, pentru a stârpi acest tip de buruieni este suficient să le tai sau să le coseşti înainte de a înflori – oprindu-le astfel ciclul natural şi împiedicându-le să se înmulţească. Resturile de frunze pot fi adăugate la compost, dar numai dacă nu există semințe. 

Cum scapi de buruienile perene

Cu buruienile perene lucrurile nu stau la fel de uşor: precum balaurul din poveste, acolo unde ai tăiat una – vor răsări zece. Şi asta doar pentru că au rădăcini subterane perene, rezistente, care vor produce noi şi noi lăstari. Din acest motiv este nevoie să le scoţi din pământ cu tot cu rădăcina întreagă, orice colţ de rădăcină rămas, fiind startul pentru nouă plantă.

Dacă terenul pe care trebuie să-l pliveşti este mult prea mare pentru a putea scoate plantele una câte una, atunci nu-ţi rămâne de făcut decât să foloseşti erbicidele. Atenţie însă! Acestea pot distruge la fel de uşor şi florile din strat, perturbând microsistemul grădinii timp de câţiva ani, aşa că încearcă să le aplici local, numai acolo unde este nevoie.

astilba - cum scapi de buruieni cu astilba

Cum scapi de buruieni cu tufele de Astilbe

Astilbele sunt inamici naturali, foarte eficienți ai buruienilor. Tufele dese ucid fără milă, orice tentativă a buruienilor de a se infiltra printre straturile cu plante perene. Soiul Deutschland este unul excelent, cu mase de flori, tufe dese și perene. 

Minunile acestea au nevoie de solurile acide și umede, bogate în humus și tolerează mai greu solurile calcaroase. În plus, preferă peumbra. Umbra parțială este ideală pentru ele pentru că vor produce mulți lăstari, florile în culori vii a căror inflorescență va dura mai mult. 

Soarele puternic usucă rapid florile și scurtează perioada de înflorire, dar și producția de flori. Măciuliile florale rămân decorative și nu trebuie să le tai. În plus dacă nu le tai tufele nu se vor dezvolta exagerat. Tufele trebuie tunse doar toamna, ideal până aproape de bază și apoi trebuie acoperite cu mulci, crengi de brad sau paie.

Tufele de Astilbe se formează cel mai bine în locurile umede, umbrite. Trebuie udate după apus, în perioada de înflorire și dacă solul este sărac au nevoie de fertilizatori cu azot. Tufele de Astilbe arată foarte bine în grupuri, mai ales dacă alegi flori de culori diferite. Poți face combinații bicolore sau multicolore. Un efect deosebit obții cu astilbe din aceleași soiuri, în culori care se armonizează frumos.

Astilbe poate crește foarte bine la temelia caselor, în zonele cu borduri și se pot combina foarte bine cu tufe de hortensii. Astilbe sunt prietenoase și nu au intolereanțe față de alte plante.

👉 Păpădia și tot ce trebuie să știi despre ea

Sursa foto: http://www.123rf.com

1 comentariu

Nicolae Șut 26 martie 2024 - 08:25

Cultive ton jardin!

Raspunde

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro