Acasa Idei practice Cum se curăță și cum se întreține inoxul

Cum se curăță și cum se întreține inoxul

Autor: Otilia Ignat
0 comentariu 1,5K vizualizari 9 minute timp estimat

Inoxul este un aliaj format din 90% oțel și 10% crom.  Adaosul de crom îl face să devină neutru din punct de vedere chimic în contact cu orice substanță cu potențial efect coroziv. Extrem de durabil comparativ cu alte oțeluri, are o excepțională rezistență la variații de temperatură și la alternanțe căldură/îngheț, are un aspect foarte plăcut, este extrem de ușor de întreținut și intră în categoria materialelor 100% reciclabile.  În cele ce urmează îți spunem cum se întreține inoxul și cum îl cureți fără a-l degrada. 

Ce proprietăți are inoxul și de ce este atât de folosit

Inoxul face casă foarte bună cu bucătăria, indiferent de stil. Se poate spune că nu există bucătărie care să nu conțină obiecte din inox. Vasele de gătit, bateriile și chiar chiveta pot fi din inox. La fel, tacâmurile, tăvile și multe dintre ustensilele de bucătărie pot fi din inox. Este elegant, modern, practic și are calități igienice foarte bune, putând fi curățat rapid și eficient.

Suprafața netedă, complet lipsită de pori pot fi spălate foarte ușor, iar eventualele zgârieturi și crăpături își pierd rapid contururile dure, fapt care îl face ideal pentru menținerea unei igiene perfecte. Deși nu este printre materialele dure, inoxul este un material rentabil, cu durată lungă de viață și cu un aspect plăcut pentru foarte mult timp, mai ales dacă este curățat și întreținut corect. 

Are multiple întrebuințări, fiind principalul material folosit în bucătăriile restaurantelor și în industria alimentară în general, în mobilierul cu destinație medicală, dar și la construcțiile civile și industriale, fiind des întrebuințat și în industria auto. Există atât mobilier din inox, cât și decorațiuni, toate acestea pentru multiplele calități pe care le are. 

👉 Află tot ceea ce este important de știut despre oglinda de baie. Mici secrete pe care nu le știai

Cum se curăță și cum se întreține inoxul

Metode de curățare eficiente

Inoxul se curăță ușor și repede, daca folosești produsele adecvate, în funcție de tipul de murdărie.

    • Amprentele se curăța cu apă caldă și detergent de vase sau cu soluții alcoolizate; 
    • Pete de calcar care apar pe chiuvete, baterii de bucătărie și baie se curăță cu soluții pe bază de oțet; 
    • Petele dure și inoxul înnegrit se curăță cu substanțe ceva ușor abrazive, cremoase, folosind bureți și perii moi. Petele negre pot să apară atunci când folosești detartrant. Acesta poate înnegri inoxul, motiv pentru care soluția cea mai bună care îndepărtează petele de calcar este oțetul. Inoxul suportă orice concentrație de oțet. 
    • Petele de grăsime și ulei se curăță cu detergent de vase și/sau produse de curățenie pe bază de alcool;
    • Petele de rugină se îndepărtează cu produse special destinate acestui scop, care au în compoziție acid azotic. Funcționează și băuturile carbogazoase cu acid fosforic. Inoxul ruginește, dar acest lucru este semnul că stratul superior puternic cromat este deteriorat. Există soluții de polisat care pot recondiționa inoxul, îndepărtează petele, oxidările și zgârieturile fine și garantează un finiș profesional. Preparatele previn apariția ruginii și asigură protecție pentru toate aliajele cromate.
    • Zgărieturile se uniformizează cu bureți din nylon de tipul „scotch brite”. 

Ce soluții folosești pentru curățarea și întreținerea inoxului

Cea mai bună variantă este utilizarea celor destinate special pentru inox sau care sunt recomandate și pentru inox. Există și lavete speciale pentru inox, care șterg rapid și bine urmele. Următoarele soluții sunt ideale și te învață cum se întreține inoxul: 

  • produsele pe bază de alcool sau oțet, în proporție de 1:1, pe care le poți face în casă;  
  • toate soluțiile pentru curățat geamuri sunt ideale pentru întreținerea zilnică a suprafețelor din inox; 
  • apa minerală curăță inoxul de urme superficiale și amprente; 
  • detergentul obișnuit de vase, ca atare sau diluat curăța suprafețele din inox imediat ce s-au murdărit; 
  • făina este un abraziv excelent pentru blaturi și chiuvete, deoarece absoarbe și îndepărtează grăsimea; 
  • bicarbonatul și amoniacul alimentar sunt produse eficiente pentru a trata suprafețele pătate și înnegrite. Prepară o pastă din puțină apă și bicarbonat și freacă ușor suprafețele din inox care necesită curățare. 

Folosește doar lavete superabsorbante, bureți din fibre moi, cele din microfibre fiind ideale. Evită prosoapele de hârtie și cele din bumbac pentru ca lasă urme și scame. 

Evită să folosești următoarele substanțe pentru curățarea inoxului: 

  • soluțiile abrazive și acizii; 
  • clor, decoloranți, înălbitori sau hipoclorit pot duce la mătuirea inoxului, care-și pierde strălucirea.  

Secretele întreținerii inoxului

Inoxul are striații slabe care se văd la suprafață și îi dau un aspect special. Când cureți o suprafață din inox, pentru a o igieniza perfect, respectă direcția striațiilor, deoarece reziduurile pot intra în acestea. 

Citește etichetele produselor de curățenie pe care le folosești. Inoxul este un material rezistent și nu va fi afectat iremediabil dacă folosești produse nerecomandate, dar este de preferat să le eviți pentru a păstra strălucirea și durabilitatea. 

Inoxul trebuie lustruit și asta se face cel mai bine cu ulei, ideal fiind cel de lămâie, dar poți folosi și ulei pentru bebeluși sau de măsline. Este cea mai bună metodă pe care trebuie să o cunosți despre cum se întreține inoxul. Pentru o chiuvetă, de exemplu, sunt suficiente câteva picături. Lustruirea nu se face în sensul striațiilor, ci cu mișcări circulare. La fel de bine poate fi folosit și oțetul alb sau cel de mere, câteva picături fiind suficiente. 

Este cert faptul că frecvența, dificultatea și costurile legate de curățarea oțelului inoxidabil sunt mult mai mici decât pentru multe alte materiale, ceea ce poate compensa, pe termen lung, costurile de achiziție ceva mai mari în cazul inoxului. În plus, este foarte rezistent, practic indestructibil cu o întreținere minimă. Acum știi cum se înțreține inoxul, ceea ce te va ajuta și mai mult. 

Sursa foto: 123rf.com

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro