Forsythia este unul dintre cei mai populari arbuști ornamentali de grădină. Supranumit copacul de aur, liliacul galben sau ploaia de aur, Forsythia este un arbust rezistent, cu creștere rapidă, extrem de decorativ și prolific.
Cunoscut ca fiind unul dintre primii arbuști care înfloresc, florile sub formă de clopoțel ale Forsythisiei fiind semnul de certitudine care stabilește clar că a venit primăvara. Se spune despre Forsythia, copacul de aur, că este plin de flori mereu, în ziua echinocțiului de primăvară. Mai mult chiar, Forsythia este un hotar în calendarul grădinarilor existând lucrări de grădinărit care se fac înainte ca Forsythia să înflorească și lucrări care se fac numai după ce înflorește Forsythia.
Forsythia, barometrul grădinarilor
Arbustul poate atinge înălțimi de trei metri, are ramuri drepte și înflorește mereu în martie, momentul în care acest arbust se umple de flori fiind ușor variabil de la un an la altul, în funcție de cât de grea și de lungă a fost iarna și în funcție de temperaturile lunii martie. Interesant este că după ce înflorește copacul de aur șansele ca noaptea temperatura să mai scadă sub zero sunt practic nule, acesta fiind și motivul pentru care Forsythia este barometrul grădinarilor.
Forsythia este ușor de crescut. Originară din China, unde este parte a florei spontane, s-a adaptat și la condițiile din Europa și nu numai, fiind cunoscute mai multe specii.
Forsythia intermedia
Această specie este cunoscută pentru faptul că îmbină caracteristici ale altor două specii, Forsythia suspensa și Forsythia viridissima. Înflorește mai devreme decât Forsythia spectabilis, dar mai târziu decât Forsythia suspensa. Are o creștere moderată și compactă, fiind mai ușor de întreținut decât alte specii. Florile sale pot fi mai mici și mai puțin spectaculoase decât cele ale altor specii, dar aceasta poate varia în funcție de soiurile individuale.
Forsythia spectabilis
Este cunoscută și sub numele de Forsythia europaea sau Forsythia viridissima. Este una dintre cele mai mari specii, având potențialul de a crește până la 3-4 metri înălțime. Florile sale sunt mari și spectaculoase, de un galben strălucitor, adăugând un aspect impresionant grădinii. Are o tendință de a se extinde și a deveni dezordonată, necesitând o atenție specială la tăiere și întreținere.
Forsythia suspensa
Această specie este cunoscută și sub numele de Forsythia suspensa pendula. Se remarcă prin creșterea sa plăpândă și arcuită, care îi conferă un aspect mai elegant și mai delicat. Florile sale sunt de obicei mai mici decât cele ale altor specii, dar ramurile sale pendule pot crea un efect decorativ deosebit, mai ales atunci când este plantată ca un element de decor în grădină. Are nevoie de o atenție deosebită la tăiere și ghidarea creșterii sale pentru a menține forma dorită și pentru a preveni supraîncărcarea ramurilor.
👉 Păpădia și tot ce trebuie să știi despre ea
Unde o plantezi și ce nevoi are
Forsythia are nevoie de multă lumină și preferă locurile însorite sau semiumbrite, dar pentru înflorire îi sunt suficiente 6-7 ore de soare pe zi. Se dezvoltă bine în orice fel de tip de sol și este stimulată de umezeală, în timp ce după iernile secetoase și geroase va înflori mai târziu. Toate speciile se înmulțesc ușor prin butași.
Arbustul nu necesită îngrijiri speciale, iar primăvara în perioada de înflorire poate fi lăsat așa cum este, dar după ce cad florile și apar frunzele, tunderea de formare este necesară, pentru a nu permite lăstarilor lacomi să se dezvolte, aceștia fiind puțin floriferi.
Ramurile tinere apărute în urma tunderii aplicate după înflorire trebuie păstrate pentru că acestea vor da flori anul următor. Trebuie tunse (toamna târziu) ramurile prea dese sau uscate.
Ce nu știai despre Forsythia, copacul de aur
♦ Se spune că după ce copacul de aur înflorește, în cel mult zece zile vin rândunelele.
♦ În lume există în jur de 11 specii de Forsythia, cele mai multe originare din Asia de Est. Denumirea plantei provine de la numele unui celebru botanist scoțian, William Forsyth.
♦ Copacul de aur înflorește bogat numai dacă are parte de soare. Iubește lumina soarelui și de soare depinde și producția de flori. Arbustul trebuie plantat în locuri expuse intens la soare, aceasta fiind și unica pretenție a acestuia. Solul și calitatea acestuia sunt perfect tolerate. Are nevoie de umiditate, dar rareori suferă din cauza lipsei apei.
Se înmuțește extrem de ușor
♦ Forsythia se înmulțește ușor prin butași sau marcotaj. Lăstarii sănătoși pot fi tăiați și plantați pentru a crea noi plante. Dacă vrei acest arbust în grădina ta, tot ceea ce trebuie să faci este să iei lăstari, dintr-o tufă mai bătrână de un an, după ce florile au trecut și au apărut primele frunze. Lăstarii trebuie să fie viguroși și de cel puțin 30-40 de centimetri. Taie lăstarii din tufa mamă cu o lamă, oblic. Fă o gaură adâncă în pământ cu o țeavă lungă și subțire, pune lăstarul și îndesă bine solul, apoi udă abundent câteva zile la rând, dimineața. Lăstarii se prind în 90% din situații și vor prolifera foarte frumos. Dacă au condiții bune, în primăvara viitoare vei avea primele flori.
♦ Copacul de aur este unul din puținii arbuști cu flori care rezistă foarte bine în zonele urbane aglomerate și poluate, fiind capabil să se dezvolte spectaculos dacă are un petec de pământ și mult soare.
Arbust medicinal
♦ În medicina tradițională chineză, fructele de Forsythia sunt folosite pentru detoxifierea organismului, tratarea gripei și a febrei, precum și pentru tratarea migrenelor. Studii recente fac din arbust o veritabilă plantă medicinală cu puteri miraculoase în lupta împotriva unor afecțiuni maligne și a unor boli infecțioase.
♦ În medicina naturistă chineză, este considerată una din cele 50 de ierburi fundamentale și este folosită de peste 4000 de ani ca plantă medicinală.
Forsythia se tunde numai după ce trec florile și frunzele sunt puternice și mature
♦ Dacă vrei ca arbustul să înflorească spectaculos și foarte bogat, trebuie tuns cu atenție. Tunderea se face numai după trecerea perioadei de înflorire. Trebuie tunși lăstarii foarte viguroși pentru că aceștia nu produc flori și sunt foarte lacomi. Tunderea se mai face o dată toamna sau vara târziu, dar oricum înainte ca arbustul să-și piardă frunzele. Peste iarnă se vor lăsa doar ramurile tinere apărute în urma tunderii aplicate după înflorire. Din acestea vor da flori anul următor. Se vor tunde ramurile prea dese sau uscate.
♦ Copacul de aur poate fi lăsat să se dezvolte în voie, fără tăieri, dacă este într-un loc luminat unde nu afectează prin dezvoltarea sa alte plante. Liber, arbustul poate crește până la trei-patru metri înălțime, tulpina principală poate atinge 30-40 cm diametru, iar coroana poate să depășească patru-cinci metri. Lăstarii arcuiți pot îmbrăca garduri sau arcade, deși planta nu are tendințe cataratoare.
♦ Deși este mai puțin obișnuit, Forsythia poate înflori de două ori pe an. Prima dată în primăvară și apoi din nou în timpul verii sau toamnei, în anumite condiții favorabile. Acest fenomen poate fi asociat cu varietăți specifice sau cu factori de mediu care stimulează o a doua înflorire.
Sursa foto: 123rf.com