Acasa Idei practice Grădină suspendată, la ultimul etaj în București

Grădină suspendată, la ultimul etaj în București

Autor: Echipa Casa si gradina
0 comentariu 300 vizualizari 8 minute timp estimat

Amenajarea terasei, ca o grădină suspendată, este soluția care te poartă spre un mic colț de Rai. Îți oferă posibilitatea să te bucuri de grădină, atunci când locuiești la bloc, într-una dintre cele mai aglomerate zone ale Bucureștiului. 

De la idee la grădina suspendată

În urmă cu trei ani, o familie cu doi copii a decis să își amenajeze terasa apartamentului în care locuiește, din dorința de a avea un mic loc de relaxare în aer liber. A rezultat o cochetă grădină suspendată, care a acoperit cei 55 de metri pătrați ai terasei. Locul devine seara feeric datorită iluminatului ambiental, care completează inspirat amenajarea. 

gradina suspendata

Bee Studio, echipa de arhitecți care a semnat amenajarea, a pornit de la o terasă pavată cu gresie banală, fără nimic special. Așa arăta terasa predată de dezvoltator proprietarului, în urmă cu mai bine de 15 ani. Nimic special și la fel cu alte sute de terase care extind în exterior suprafața unor apartamente din București. 

Tranziția de la banal la grădina suspendată a durat patru luni, dar arhitectul Costin Irimia, coordonatorul proiectului, a schimbat radical locul, cu ajutorul plantelor și al jocurilor de nivel. Terasa a extins spectaculos și în mod util spațiul interior pentru mai bine de trei sferturi din an, dacă nu chiar mai mult, timp în care terasa poate fi folosite continuu. 

O grădină suspendată în stil japonez

„Am urmărit să conturăm o grădină de inspirație japoneză, foarte potrivită pentru a înnobila un spațiu de dimensiuni reduse. Am creat un sistem de jardiniere de înălțimi diferite, cu linii sinuoase ce contrastează cu linii carteziene. Este o grădină mica, dar plină de viață, în care nu te plictisești”, spune Costin. 

În jardiniera mai înaltă, placată cu riflaj din lemn tratat termic, regăsim un pin care crește sub formă de tufă, ienuperi care cresc paralel cu solul și o „perdea” vegetală ce maschează calcanele de vizavi, formată din pyracantha roșie și portocalie. În cea de-a doua jardinieră își găsesc locul o azalee albă, o yuca și o magnolie multifilara, piesa de rezistență a întregii compoziții. 

Jardinierele amplasate la înălțimi diferite conferă dinamism și un aer ludic amenajării.

grădină suspendată

Provocările proiectului de grădină suspendată, pe terasă

Provocările nu au fost puține, dar pentru fiecare dintre acestea arhitectul Costin Irimia, managerul de proiect și echipa lui (trei muncitori și instalatorii) le-au rezolvat cu succes. 

Cea mai importantă problemă a fost impermeabilizarea terasei și a jardinierelor. În cazul jardinierelor, la sugestia inedită a proprietarilor, echipa de specialiști a folosit micro-mingi din plastic, pe care le-a îmbrăcat în material geotextil. În plus, pentru a elimina pantele de scurgere spre sifoanele de pardoseală, a realizat o pardoseală flotantă, din gresie de doi centimetri. 

O altă provocare a fost condiția impusă de proprietari ca grădina să necesite cât mai puțină intervenție. Astfel, au fost create un sistem de udare automată, dar și bariere împotriva buruienilor. În final, a rezultat o grădină ușor de întreținut, unde timpul parcă stă în loc.

Arbuști fructiferi pe terasa de pe bloc

O a treia jardiniera a fost destinată pentru ierburi aromatice. S-au plantat și căpșuni, zmeuri galbeni, lavandă și un pin wintergold. Colțul terasei este mascat de iarbă de Pampas. Practic, s-a urmărit ca în fiecare anotimp grădina să ofere imagini diferite.  

„Prin soluțiile alese, am obținut o grădină unde te poți deconecta de la problemele cotidiene și unde îți reîncarci bateriile. Totodată, a rămas suficient spațiu și pentru un loc de luat masa și barbeque. Proprietarii își doreau mult o astfel de simbioză în exterior. Era calea pentru a valorifica potențialul terasei”, completează Costin. 

👉 Magnolia și tot ce trebuie să știi despre ea

Colaborarea arhitecți-beneficiari a fost una excelentă. Cele două părți mai lucraseră împreună și la alte proiecte, astfel că își cunoșteau gusturile și exigențele. S-a stabilit de comun acord tema proiectului și un buget estimativ. Ulterior echipa Bee Studio a avut mână liberă în conturarea grădinii.

👉 Grădinăritul și senzaționalele beneficii pentru minte și trup

Costuri informative 

Amenajarea grădinii suspendate pe terasă a costat în jur de 300 – 400 euro/mp, incluzând și revopsirea fațadei apartamentului spre terasă, a aticului și acoperirea acestuia cu glafuri din aceeași gresie folosită la pardoseală. La acestea s-au adăugat cele pentru achiziția plantelor. 700 lei a costat Magnolia Soulageana, 2.000 lei pentru Pinus Mugo Winter Gold, 550 lei pentru Yucca Rostrata și 50 lei pentru iarba de Pampas.

  • Producție: Georgiana Mitran
  • Foto: Bee Studio
  • Articol preluat și adaptat din revista #CASA&GRĂDINA Primăvară 2024 (ai posibilitatea de a vedea integral revista și articolul în varinata digitală) 

Lasa-ne un comentariu

* Prin utilizarea acestui formular sunteți de acord cu stocarea și utilizarea datelor dumneavoastră de către acest site web.

Articole similare

Acest site web folosește cookie-uri pentru a vă îmbunătăți experiența. Vom presupune că sunteți de acord cu acest lucru, dar puteți renunța dacă doriți. Accepta Mai multe

Politica de cookies

Noua editie este aici!

Descopera cele mai recente articole si grabeste-te sa fi printre primii cititori. Nu rata noutatile si informatiile exclusiviste.

Revista poate fi achizitionata de la distribuitorii de presa sau online de pe siteul www.publisol.ro