Toată lumea face greșeli în amenajarea interioară. Acesta este unul dintre motivele pentru care există diferențe între pozele din revistele de specialitate și felul în care arată interiorul personal. Și în pozele perfecte, dar și la noi în casă sunt aceleași elemente, de la piesele de mobilier la decorațiuni, și totuși diferențele sunt importante, atât din punct de vedere estetic, cât și din punct de vedere funcțional.
Și într-o casă amenajată ca la carte, vei descoperi greșeli, care pot încurca logica lucrurilor și vor strica decorul. De cele mai multe ori sunt greu de identificat, de asta este necesar a-ți fi semnalate.
Cele mai mari 3 greșeli în amenajarea interioară, care pot fi remediate rapid
Decorul casei reflectă personalitatea celor care o locuiesc și este necesar să fie așa. Fiecare dintre noi are câteva idei despre cum ai vrea să arate casa ta, cu o amprentă personală pregnantă, însă decorarea ideală a locuinței tale poate crea multe dificultăți.
Acestea sunt cele mai frecvente greșeli în amenajarea interioară. Și toate se pot corecta foarte ușor, cu mari beneficii pentru imaginea casei tale.
Iluminatul insuficient în încăperi
Modul în care iluminezi o cameră creează ambianța plăcută, clasică sau sofisticată pe care ți-o dorești. Problemele frecvente sunt iluminarea slabă a încăperii sau, dimpotrivă, în exces. Oricare dintre acestea produc disconfort.
Nivelul de iluminare dintr-o încăpere – chestiune valabilă pentru oricare din camerele casei – se stabilește în funcție de tipul de activitate desfășurat, deci trebuie să ofere soluții care să susțină fiecare din activitățile posibile din camera respectivă. Secretul este stratificarea și utilizarea de surse de lumină artificială care să completeze fiecare zonă a camerei.
Lumina naturală este cea mai sănătoasă și plăcută la nivel de percepție. Prin urmare, atunci când alegi corpuri de iluminat, nu uita să verifici că temperatura de culoare să fie naturală și caldă. De asemenea, este foarte important ca toate corpurile de iluminat dintr-o încăpere să aibă aceeași temperatură de culoare pentru a nu crea discrepanțe. Cu o singură excepție: lumina ambientală, cea din tavan care trebuie să fie mereu naturală sau rece.
Greșeli în amenajarea interioară – obiectele de decor
Prea multe, prea banale, prea comune sau de calitate îndoielnică. Acestea sunt greșeli în amenajarea interioară. Efectul neplăcut este acela de supraaglomerare, de haos decorativ obositor și inestetic.
Designul de calitate nu presupune doar estetică, ci și utilitate, calitate, confort și plăcerea utilizării. Calitatea nu este întotdeauna reflectată de preț. În concluzie, nu merge pe șabloane. Un ceainic vechi, o ramă antică și o vază banală pot să fie elemente perfecte de decor, care să iasă din tiparele obișnuite și care să te reprezinte.
Ai în casă minuni pe care nu le folosești ca obiecte de decor. Desenele naive superbe ale copilului, vasele de porțelan desperecheate, câteva pietre fabuloase adunate din excursii, scoicile și multe, multe altele… Evident toate acestea trebuie puse în valoare și personalizate. Dar, mereu cu măsură și echilibrat.
O altă eroare comună este să nu folosești obiectele decorative care pot da personalitate spațiului. Lista cu obiecte decorative în casă este practic infinită, iar acestea pot să fie de la abajururile lămpilor, până la pietre și obiecte naturale prelucrate sau neprelucrate. Tot accesoriile decorative sunt și plantele. Dar, este esențial că forma, dimensiunea și vasul în care acestea stau să fie în acord cu restul elementelor din casă și cu stilul acesteia.
Tablouri atârnate aleatoriu și dezorganizat
Dacă nu știi sigur cum sau unde să bați cuie pentru a agăța tablourile pe perete, o idee mai bună este să abordezi tendința modernă, de a le așeza sprijinite pe corpurile de mobilier. O altă variantă ar fi simezele – într-adevăr utile pentru colecționari sau pentru cei care doresc să schimbe în mod periodic tablourile.
Atunci când decizi să decorezi un perete cu unul sau mai multe tablouri, este foarte important să ai în vedere peretele ca întreg, cu mobilă, perdele, lampi și aliniamente. Ține cont, de asemenea, de poziția prinderii pe spatele tabloului.
Respectă regula numerelor impare și amplasează tabloul astfel încât partea de sus a ramei să fie la cu doar 10-15 cm mai sus de înălțimea ta. Nu omite potențialul și forța pe care o au tablourile și fotografiile atâta vreme cât acestea sunt amplasate corect și pun în valoare spațiul. Puțini sunt cei care știu că tablourile agățate în perete trebuie așezate la circa 1,60 – 1,70 metri de podea și că această este înălțimea ideală.
Greșeli în amenajarea interioară pe care trebuie să le eviți dacă redecorezi
Greșeli în amenajarea interioară poate face oricine, chiar și dacă este un mare expert. De cele mai multe ori aceste greșeli sunt efectul unor cutume și reguli pe care le-am învățat pe principiul „așa trebuie” și de care nu ne putem debarasa, deși sunt erori care strică armonia din casă.
Una din cele mai frecvente greșeli este aceea de a nu ține cont de personalitatea și de stilul familiei. Amenajarea interioară trebuie ia în calcul nevoile reale ale familiei, structura acesteia (copii și părinți, tineri, combinație de trei generații) și stilul de viață (foarte activi, statici sau și-și), iar pentru a adapta toate acestea la ceea ce oferă casa este nevoie de adaptarea amenajării, din punct de vedere al funcționalității, la fiecare dintre aceste caracteristici. Principiul de bază este că o casă trebuie adaptată la nevoile familiei, nu invers.
Nu adopți un stil unitar
Pe lista cu greșeli de amenajare se află omiterea unor detalii pe care la prima vedere le poți considera nesemnificative. Această poate duce la haos și eșec. Amenajarea unei case trebuie să fie unitară, așa că una din cele mai bune căi este alegerea unui singur stil de amenajare. Dacă mergi pe varianta clasică, păstrează soluția clasică în toată casa, nu te teme de șabloane și nici de cărările bătute. Șabloanele și stilul comun poate fi îmbogățit prin culoare și detalii.
Nu stabilești un buget
Pe lista cu greșeli în amenajare se află și evaluarea eronată a costurilor, ceea ce te poate obliga la compromisuri sau la întreruperea planului de reamenajare. Soluția este să stabilești la început bugetul și detaliile de amenajare, astfel încât să te încadrezi într-un buget stabilit exact.
Concomitent este o foarte mare greșeală să crezi că amenajările interioare frumoase și practice implică bani mulți. Se pot face minuni cu bani puțini, dar trebuie să ai imaginație și să dovedești spirit practic.
Nu ții cont de ordinea logică a reamenajării
Dacă vrei să faci amenajări și reorganizări în casă este esențial să găsești momentul potrivit. Nu te apuci de amenajări în mijlocul iernii și nici când este caniculă. În lista cu erori și greșeli se mai află și lipsa unui plan al lucrărilor care poate face ca totul să decurgă firesc, repede și bine.
Este foarte important să stabilești o strategie care respecte etapele logice ale amenajării. Nu te apuci de zugrăvit după ce ai cumpărat mobilă, ci înainte, de exemplu. Dar, este important să știi exact și să respecți ce culoare o să aibă canapeaua, atunci când te apuci de zugrăvit, de exemplu.
Faci alegeri disproporționate
Există o regulă importantă în amenajările interioare care se referă la respectarea proporțiilor. Foarte simplu spus este așa: nu așez într-o camera mică cea mai mare canapea pe colț, și nici cel mai mare televizor. Mai mult, este bine să păstrezi proporția și între piesele de mobilier pe care le incluzi în amenajarea unei camera. Orice abatere va face locul înghesuit, sufocant sau pur și simplu neplăcut.
Este foarte important ca mobilierul să aibă dimensiunea ideală. Uneori a alege o canapea cu două locuri în locul uneia cu trei poate să fie detaliul care schimbă complet o cameră pentru că este vorba despre proporții și respectarea acestora.
Tot aici intervine și supraaglomerarea spațiului de locuit, prin folosirea excesivă a pieselor de mobilier. Soluția optimă, dar și calea estetică și practică este: mobilă puțină, practică și multifuncțională. Este prima alegere chiar și în cazul locuințelor care au mult spațiu la dispoziție. Și toate acestea pentru că în casa ta trebuie să locuiești tu, nu mobilă!
Cele mai frecvente greșeli în amenajarea interioară
Statistic acestea sunt erorile de amenajare cele mai des întâlnite. Totodată evitarea lor necesita atenție și impunerea de a nu greși.
- Nu folosești eficient lumina naturală și nu aduci lumina naturală în casă (nu ai uși cu sticlă, luminatoare, ai perdele prea groase etc.)
- Nu folosești echilibrat verticala. A nu o utiliza deloc sau a exagera cu modulele pe verticală este la fel de neinspirat. Este tipul frecvent de gleșeli în amenajare pe care facem în camera de zi, bucătărie și baie.
- Folosești prea multe culori sau prea multe nuanțe ale unei culori. Limitează-te la 2-3 culori de bază în toată casa, eventual care să se combine bine între ele și lasă-ți imaginația să zburde cu petele de culoare și accentele de personalitate care pot să fie piese de mobilier unice, fie detalii care să dea noblețe și stil fiecărei camere în parte.
Zugrăveala netestată în avans
Ceea ce arată bine pe 10 centimetri pătrați poate fi un dezastru pentru pereții unei camere. Este valabil când alegi culoare pereților, nuanța și modelul fliselor din baie ori bucătărie.
Uneori este suficient ca o diferență de nuanță imperceptibilă să creeze o atmosferă nedorită. Nu stabili culoarea pereților doar după mostra din magazin. Ține cont că este pe hârtie, are dimensiuni reduse, textură diferită și reflectă altfel lumina. Soluție este să realizezi mostre diferite de culoare pe suport similar cu cel final și pe dimensiuni mari de minim 30 x 30 cm.
Doar așa vei accepta că nuanța aleasă este cu adevărat potrivită. Dacă crezi că e greu află că este infinit mai ușor decât să constați că nuanța aleasă pentru pereți este traumatizantă.
👉 Cele mai mari greșeli de grădinărit pe care nu-ți dai seama că le faci
Alte 3 greșeli în amenajare care strică ambianța
- Faci achiziții „la modă”. Un televizor prea mare, deși îți place mai mult să citești și nici nu petreci mult timp acasă, sau o masă de living de care nu mai ai loc să te miști, chiar dacă tu nu chemi mai mult de două ori pe an musafiri nu sunt alegerile ideale. Designul de calitate al unui spațiu răspunde 100% nevoilor tale. El reflectă stilul tău de viață și al familiei tale.
- Nu eficientizezi spațiul. Obținerea echilibrului în decorare poate fi o reală provocare. Acest echilibru presupune evitarea spațiilor încărcate de lucruri inutile, însă și pe cele aflate la extrema opusă, reci și austere. Pentru optimizarea spațiului de care dispui, fie că este vorba despre o cameră mică sau o locuință spațioasă, echilibrul și utilitatea pieselor de mobilier este secretul absolut!
- Nu depășești șabloanele de amenajare. Lasă-ți imaginația să lucreze. Este una din cele mai mari greșeli de amenajare să respecți destinația inițială a spațiilor din casă și să nu-ți oferi posibilități noi. Sau să rămâi încorsetat în șabloane. Camera cea mai mare din casă nu trebuie să fie neapărat camera de zi, holul nu trebuie să fie locul cuierului și atât, iar debaraua nu trebuie să fie neapărat loc de depozitare.
👉 Greșeli comune pe care le facem cu sursele de lumină artificială din casă
După ce vei citi despre toate aceste greșeli, vei vedea că acestea sunt cu adevărat cele pe care le face toată lumea. Sunt frecvente, aproape că le facem fără să vrem și deseori, la final, lucrurile nu arată cum trebuie, fără să știm exact de ce.
PS Pozele care ilustrează acest material reprezintă surse de inspirație, nu greșeli!
Sursa foto: unsplash.com/